Pridala som tieto dva recepty, keďže tekvicová sezóna je v plnom prúde a moji milí kamaráti ma štedro obdarúvajú tekvičkami a ovocím /sladučké žlté hrušky z Podkylavy/ nič iné mi nezostalo iba ich nejako spracovať aby sa uchovalo aj na neskôr…:). Tekvicové maslo je sladké, aromatické po korení a môže sa použiť aj ako nátierka na domáce keksy či piškóty, k zelenine grilovanej a ja si ho dávam s ricottou občas s varenou ryžou k nákypu z ovsených vločiek a k pilafu. Chutney má využitie veľmi široké, pôvodne pochúťka z Indie sa u nás celkom udomácnila je bežne dostať v obchodnej sieti ale keďže ja polotovary nekupujem ale vyrábam poprosím vás aby ste to tiež podľa tohto receptu vyskúšali. Budete vedieť so 100% istotou čo v ňom je …:).To krájanie zeleniny je troška zdĺhavé ale poteší vás niekoľko pohárikov nachystaných na zimu k dobrému steaku napríklad. Chutney sa používa ako príloha k hlavnému – základnému jedlu čiže k mäsu, zelenine, plackám, ryži, bulguru aj k rybám a morským plodom. Tradične som použila trstinový a kokosový cukor, veľmi zrelé ovocie a bio hrozienka na dosiahnutie požadovanej sladkosti. Môžete si zvoliť variantu korenenú až pálivú závisí od vkusu chutí a to tak, že pridáte viac chilli a kurkumy. Chutney aj maslo som sterilizovala aby vydržalo až do jari.
Tekvicové maslo
Potrebujeme:
1veľkú tekvicu hokkaido cca 2kg nešúpe sa
1kg nakrájanej ošúpanej cukety
1,5kg žltej tekvice môže byť aj veľkoplodá čo sa používa na Halloween Cucurbita maxima
1l hruškovej alebo jablkovej šťavy odšťavenej alebo sterilizovanej v bio kvalite
5 hviezdičiek badyánu
1lyžička kávová mletej škorice
1lyžička kávová pomletých klinčekov
400gr trstinového cukru
2 polievkové lyžice kokosového cukru
Na špic noža muškátového orieška mletého
100gr očisteného čerstvého zázvoru nakrájaného na kúsky
Postup:
Do veľkého hrnca dáme všetky nakrájané tekvice, podlejeme šťavou, pridáme všetky koreniny a cukor a varíme na miernom ohni cca 2 a pol hodiny kým nie je všetko rozvarené a tekutina sa nezredukuje. Masa musí mať hustejšiu konzistenciu a po krátkom vychladnutí ju premixujeme v hrnci tyčovým mixérom. Teplú zmes nalejeme do čistých suchých pohárikov a uzavrieme patentnými uzávermi. Poháriky som sterilizovala na plechu s vodou v rúre cca 15 minút kým obsah vnútri pohára nebublinkuje. Potom som poháriky prevrátila hore dnom, položila na deku a nechala vychladnúť…Ale môžete sterilizovať aj podľa svojich zvykov.
Tekvicovohruškové chutney
Potrebujeme:
400gr cibule šalotky alebo sladkej cibule
2kg tekvice hokkaido nešúpať!
500gr cukety ošúpanej a nakrájanej na kocky
1kg sladkých očistených a nakrájaných hrušiek
5 veľkých sladkých paradajok, ktoré predtým sparíme horúcou vodou a olúpeme
100gr bio hrozienok sušených
2 lyžice čerstvého nadrobno nasekaného zázvoru
5 strúčikov cesnaku
Pol kávovej lyžičky kardamonu
1 malá lyžička kurkumy
4 hviezdičky badiánu
Pol kávovej lyžičky kajenského korenia alebo mleté chilli
Pol kávovej lyžičky mletej škorice a klinčekov
Štvrť lyžičky mletého nového korenia
1 lyžicu horčicového semena
400gr trstinového cukru
8 lyžíc paradajkového octu ak nemáte tak jablčného
Štipku soli
3-4dcl vody na podliatie
Postup:
Nakrájanú zeleninu a hrušky dáme do veľkého nerezového hrnca s pevným alebo dvojitým dnom. Posypeme cukrom a koreninami premiešame a necháme polhodinu postáť. Pridáme ocot podlejeme vodou a na miernom ohni alebo stupni varíme hodinu a pol až dve hodiny. Všetko musí byť rozvarené a mäkké ak chcete môžete ho ešte prepasírovať podľa vašich predstáv alebo zľahka premixovať tyčovým mixérom. pred tým však vyberieme pevné časti- badián. Chutney nalejeme do pohárikov a sterilizujeme približne 15 minút tak ako pri tekvicovom masle.