Špaldové osie hniezda s ryžovým sirupom a hroznovou múkou

Špaldové osie hniezda s ryžovým sirupom a hroznovou múkou

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

830 gr

Špaldovej múky hladkej

50 gr

Múky z hroznových jadierok

50 gr

Makadamovej múky /z makadamových orechov/

60 gr

Kvasníc v bio kvalite

120 gr

Masla kvalitného živočíšneho 82%

120 gr

Bieleho jogurtu

4 dcl

Mlieka vlažného

4 PL

Ryžového sirupu

1 ks

Vajíčko

80 gr

Sušených hrozienok v bio kvalite /namočíme do vody alebo rumu /

1 PL

Kokosového cukru na posypanie

1 ks

Vajce na potretie

80 gr

Masla na potretie

2 PL

Mletej škorice

2 PL

100% kakaový raw prášok

2 PL

Strúhaný kokos v bio kvalite

Príprava

Tieto osie hniezda s použitím netradičných múk som vymyslela pre spolužiakov mojej najmladšej dcéry v rámci Food  revolution dňa. Ide o milú aktivitu, ktorá by mala trocha ,,nakopnúť ” ľudí k premyslenému výberu potravín, čo s potešením konštatujem, že sa aj darí, vidiac v poslednej dobe  záujem o zdravšie suroviny. Osie hniezda sa vydarili a neboli sťažnosti ani na ,,bodkovanú“  🙂  konzistenciu,  vďaka vláknine z použitých múk. Naopak detičky si opäť takúto desiatu u mňa objednali.

Použila som múku z hroznových jadierok, ktorá má tmavú farbu, cítiť ju v obsahu múk hrozienkovou chuťou a hlavne obohatí koláčik o polyfenoly  proantokyanidíny, ktoré majú prospešný účinok pre organizmus. Chránia  pred ochoreniami hrubého čreva, bránia šíreniu infekcií a regenerujú spojivové tkanivá v cievach. V kombinácii s múkou z makadamových orechov sú silnou zbraňou v boji proti voľným radikálom. Podporujú  činnosť imunitného systému obsahujúc vitamín E, tiamín /B1/, nenasýtené mastné kyseliny a esenciálne aminokyseliny a kopec minerálov.Takže ak občas investujete do múk a urobíte takéto osie hniezda alebo iné dobroty  vaše deti vám budú povďačné za zdravú desiatu či raňajky. I keď  teraz to možno ešte nevedia, cesta edukácie k prevencii prinesie svoje ovocie v budúcnosti. Tieto múky sú síce drahšie ale používajú sa v malom množstve do pečenia  približne, 10 až 15 % z celkového obsahu výrobku. Miesto cukru som použila ryžový sirup, nízkoglykemické sladidlo bez obsahu  pridanej fruktózy. Ak ho neviete zohnať môžete použiť trstinový cukor.

Postup:

Špaldovú múku dáme do veľkej  misy, urobíme jamku a do vlažného mlieka /1dcl/ rozdrobíme droždie a dáme na 20 minút do tepla aby sa urobil kvások. Môžeme pridať štipku cukru. Ak nám kvások retiazkuje pridáme ostatné múky, vajíčko, jogurt, maslo, ryžový sirup a vlažné mlieko a vypracujeme rukou hladké, pevné cesto ako na obrázku. Miesime dôkladne aby sa spojili všetky ingrediencie, minimálne  5 minút. Necháme na teplom mieste pod utierkou nakysnúť približne hodinu a štvrť.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme obdĺžnik asi 30 cm x 40 cm a výška cesta by mala mať 0,8 cm. Cesto natrieme rozpusteným maslom zmiešaným so škoricou a troškou makadamovej múky. Posypeme kokosovým cukrom a namočenými hrozienkami. Zvinieme a krájame na 2cm široké diely. Cesto môžeme posypať kakaovým práškom alebo aj kokosom, základom je vždy maslo. Osie hniezda poukladáme na plech vyloženým papierom na pečenie  s medzerou vo vzdialenosti  3cm medzi  hniezdami. Povrch potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 20minút. Z tejto dávky vám vyjde približne 40 ks osích hniezd. Recept môžete urobiť i v bezlepkovej verzii ak použijete 30%  múky zo zemných mandlí 40%pohánkovej hladkej múky a 30% teffovej múky a k tomu pridáte lyžicu hroznovej alebo makadamovej múky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.