Tapiokový pudink s hurmikaki /bez mlieka bez lepku/

Tapiokový pudink s hurmikaki /bez mlieka bez lepku/

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

120 gr

Perličiek tapioky

75 gr

Kokosového alebo trstinového cukru

0,6 l

Čaju z jednodruhového ibišteka sudánskeho

3 dcl

Mandľového nápoja

1/2 ČL

Bourbon vanilky

40 gr

Strúhaného kokosu

3 ks

Mäkšie hurmikaki

Šťava z dvoch pomarančov

Štipka mletého kardamonu

Príprava

Niečo pre milovníkov zdravých  sladkostí.  V bezlepkovej a v  bezmliečnej verzii,  bez laktózy a kazeínu. Je vhodný tiež  pre vegánov.  Základ tvoria tapiokové perličky.  Tapioka, múka či perličky,  je vysokosacharidová potravina, získava sa  z koreňa  manioku /tapioca, cassava/. Je nutrične zaujímavá pre obsah vlákniny – rezistentného škrobu podporujúceho zdravú mikroflóru hrubého čreva. Pôsobí ako prebiotikum a dodáva energiu bunkám, ktoré tvoria výstelku hrubého čreva. Tapioka obsahuje menšie množstvo  tuku, vitamíny skupiny B/ kyselinu listovú, tiamín/, fosfor, draslík, vápnik a stopové prvky.

Tapioka obsahuje menej vápnika preto  som puding obohatila kokosom, ktorý pudingu dodá zároveň  obľúbenú príchuť.   Kokos ,,ladí“ s tapiokou, uľahčuje trávenie, obsahuje vlákninu, nasýtené mastné kyseliny, laurovú, kaprylovú s antimikrobiálnymi účinkami. Neobsahuje cholesterol a je hodnotným zdrojom minerálov, podporuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tuku. Napríklad vitamínu A, nachádzajúcom sa v hurmikaki.  Hurmikaki Obsahuje veľa vitmínov /C,B/ a minerálov a podporí imunitu v zimných mesiacoch. Najlepšie jesť samozrejme surové tak ako tu. Je využité ako poleva bez tepelnej úpravy. Tapiokové perly som varila v čaji z ibišteka sudánskeho, ktorý obsahuje veľa vitamínu C, podporuje imunitu, znižuje tlak a má spazmolytický účinok. Zanecháva príjemnú kyslastú chuť a v kombinácii s hurmikaki pôsobí veľmi sviežo.

Tapioka je stále u nás neznáma ale postupne sa udomácňuje. Pokúsila som sa ju zaviesť do gastrokonceptu ešte pred 10 rokmi vo vegetariánskej  reštaurácii, ktorú som v tom čase prevádzkovala. Vtedy však chýbali sociálne siete a informovať o benefitoch  takýchto  exotických potravín bolo až syzifovské 🙂  Tapioka je však obľúbená potravina na všetkých kontinentoch preto by sme nemali byť výnimkou.

Vyskúšajte! Tapiokové perly a aj ostatné užitočnosti dostanete napríklad tu

 

Postup:

Do hrnca nalejeme mandľové mlieko a ibištekový čaj, rozpustíme v ňom cukor a pridáme tapiokové perličky. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania. Ako sa bude škrob postupne  uvoľňovať z perličiek bude sa lepiť o dno preto  sa tomu treba venovať. Perličky varíme kým nie sú mäkké a priesvitné vtedy sa z nich uvoľnil škrob a tekutine zhustne. Podľa hrúbky perličiek trvá dlžka varenia. Na puding sú vhodné perličky okolo 3mm. Varia sa cca 40minút môže to však trvať aj dlhšie závisí od výrobcu. Ak je puding už hustejší cca 10 minút pred dovarením pridáme kokos a vanilku. Stále miešame. Po dovarení nebude puding tak veľmi hustý ako klasické mliečne pudingy bude mierne tekutejší pri chladnutí však zhustne a spevnie. Mierne vychladnutý puding nalejeme do pohárov a po úplnom vychladnutí nanesieme hurmikaki /bez šupy/ vymixované s pomarančovou šťavou a kardamonom.  Puding uchovajte v chladničke najlepšie uzavretý pod viečkom aby neoxidoval. Skonzumujeme do 3 dní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť