Tradičná vianočná maškrta nesmie chýbať v predvianočnom ,,sladkom“ menu. Tieto sú určené nielen pre celiatikov. Sú obohatené makadamovou múkou, ktorá znásobí orieškovú chrumkavú chuť a dodá telu minerály a vitamíny skupiny B a E. Tiež podobnú službu urobí teffová múka, ktorá je vhodná k zaradeniu do jedálnička pre najmenšie deti od 10 mesiacov. S cestom sa pracuje dobre je kompaktné i keď trocha krehkejšie. Tento recept sa dá urobiť aj bez vajíčka i keď vajíčko robí cesto kompaktné. Maslo sa však v tomto recepte nedá nahradiť kokosovým ani to neskúšajte 🙂
Postup:
Vanilkový struk rozrežeme a špicou noža vyberieme zrniečka vanilky. Pridáme ich k cukru a vymixujeme v mixéri. Cukor bude jemnejší a krásne voňavý. Všetky ingrediencie aby sa lepšie spojili musia mať izbovú teplotu. Maslo musí byť mäkšie. Vymiešame múky s maslom, orechmi a cukrom vo veľkej miske a podľa potreby pridáme vajíčko. Miešame ručne do 10 minút. Cesto bude mastnejšie a celistvé, nesmie sa drobiť. Zabalíme ho do fólie a dáme na 3 hodiny do chladničky. Dosku poprášime teffovou múkou a cesto rozdelíme na menšie kúsky. Vytvarujeme rožky a poukladáme na plech. Môžete použiť papier na pečenie. Z tejto dávky vyšlo 28 kúskov. Pečieme v rúre na 170 stupňoch cca 15 minút. Tieto som po dopečení neobalila zbytočným práškovým cukrom, je to na vás 🙂
2 Odpovede
Zdravim, bude mozne nahradit maslo v recepte na bezlepkove vanilkove rozky alsanom? Pisete, ze kokosovym sa nahradit neda.
Dakujem
Dobrý večer, nie ani Alsanom, okrem toho je to jeden z najhorších tukov na trhu, písala som v minulosti článok o Alsane.