Syrovo tapiokové pečivo bez lepku Pão de queijo

Syrovo tapiokové pečivo bez lepku Pão de queijo

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

400 gr

Tapiokovej múky

0,2l

kravského mlieka

0,05l

Olivového oleja

2 ks /max 80 gr/

Vajíčka

200 gr

Syru grana padano, volovec, parmezán strúhaného na hrubšie ale výborný je i údený ovčí syr

1/2 kávovej lyžičky

Morskej soli

Príprava

Na tento recept ma upozornila kamarátka, cestovateľka pri návšteve Brazílie. Je ,,bezlepková” a toto syrové pečivo opísala tak sugestívne, že som musela vyskúšať. Pôvodné recepty som troška upravila a výsledok, vynikajúca lahôdka k pivu či vínu ale aj výborné raňajkové bezlepkové pečivo. Domovom tohto syrového pečiva je juhoamerický kontinent a nazývajú ho Pão de queijo alebo Pan de Queso a podľa stoviek autentických 🙂 receptov je obľúbený v každej rodine. Po prvých pokusoch som si vytvorila recept, ktorý mi najviac vyhovuje. Základom je tapioka /škrobová múka bez lepku obsahuje rezistentný škrob-skupinu polysacharidov tvoriacich z časti nestráviteľnú vlákninu pôsobiacu ako prebiotikum pre zdravú črevnú mikroflóru/, ktorá je u nás bežne dostať v bioobchodoch a ázijských predajniach. S tapiokou mám bohaté skúsenosti je to chuťou neutrálna surovina a výborne sa dopÍňa s výraznejšími surovinami. V tomto prípade som miesto originálneho brazílskeho polotvrdého syru použila grana padano a slovenský volovec. Skutočne krehká nadýchaná delikatesa ako môj muž povedal – taký vylepšený pagáč 🙂 Najlepšie sú teplé, krehké, keď syr v ceste ešte nestuhol ale i potom mizne rýchlosťou blesku.

s prímesou kurkumy  z kurzu pre fenylketonurikov

Tip naviac: cesto môžete ochutiť kurkumou, bylinkami, olivami a mletým chilli

 

Postup:

V hrnci zmiešame mlieko s olejom a privediem k varu na miernom ohni. Odstavíme ako náhle sa začnú robiť bublinky. Necháme vychladnúť v hrnci alebo prelejeme do chladnej misky. Mlieko nesmie byť totiž horúce ale vlažné najlepšie studené, takže si ho uvarte skôr ako pôjdete piecť aby malo čas vychladnúť. Do misky dáme tapioku so soľou a prilejeme mlieko. Vymiešame na tuhšie, hladké a veľmi lepivé cesto. Ako na to. Trik  pre pekné tuhé cesto spočíva aj v spôsobe premiešania ingrediencii. Použite veľkú misu a do polovice misky nasypte  tapioku. Do druhej voľnej časti nalejte mlieko s olejom. Tapioku pomaly lyžicou presúvajte do mlieka a vytvárajte tak hrudky. Po spotrebovaní tekutiny, zapracúvajte cesto rukou. Nieje možné aby sa cesto rozlialo 🙂 Ak nejakým spôsobom áno, pridajte cca do 40 gr tapioky. Záleží inak aj na tom či máte otvorený škrob dlhšie alebo nie. Dlhšie otvorená tapioka potrebuje troška menej tekutín.

Do vymiešaného  tvrdého betonového trúsivého cesta pridáme vajíčka a opäť miešame. Vajíčka dve, si rozbite v miske  premiešajte vidličkou a pomaly dolievajte do 80-90gr podľa potreby.  Vznikne hustá lepivá zmes. Na záver vmiešame syr.  Najlepšie je bochníky tvarovať rukami a rovnomerne. Na plech pokladáme v 4 cm odstupoch bochníčky s priemerom max 4cm. Tvarujeme ich rukami, môžete aj dvoma lyžicami . Skúšala som to tiež naberačkou na zmrzlinu. Môžete ich piecť  priamo na plechu, cesto je mastnejšie vďaka syru s vysokým obsahom tuku. Ak použijete papier na pečenie musíte ich po upečení ihneď podrezať a odložiť na tanier či drevenú misu. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov celzia 20 – 25minút do zlatista. Bochníčky sa krásne nafúknu. Je to skutočne pôžitok, hlavne okolo tohto receptu je málo práce. Prekvapte návštevu, nepoznám nikoho komu by nechutili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.