Hurmikaki torta – nepečená, bez lepku, raw

Hurmikaki torta – nepečená, bez lepku, raw

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

200 gr

datlí vykôstkovaných bio- chemicky neošetrených, nesírených to platí pri všetkom sušenom ovocí

100 gr

Sušených vykôstkovaných sliviek

100 gr

Brusníc

100 gr

Lieskových orieškov mletých alebo mletých mandlí

1 PL

Kokosového tuku

Kakaová pasta:

80 gr

Surové raw kakao- prášok v bio kvalite

50 gr

Vlašských mletých orechov

2 PL

Oleja z vlašských orechov

50 gr

Ryžového sladu

Krémová plnka:

350 gr

Orechov kešu namočených cez noc alebo minimálne 8 hodín

7 ks

Hurmikaki musia byť zrelé a mäkké, najpevnejší kus si nechajte na dekorovanie

0,5-1 dcl

Mandlového mlieka nesladeného

2 PL

Marakujovej vlákniny

60 gr

Kokosového masla

230 gr

Kokosového tuku

100 gr

Ryžového sladu

1 ks

Vanilkový struk

Príprava

Pred Vianocami  vždy kupujem hurmikaki.  Je krásne oranžové, svieže a chutí nám. Je to sezónne ovocie ale  žiadna ďaleká exotika. Darí sa mu v subtropickom aj miernom pásme. Poznám rodinu z Pezinka, ktorá má úrodu zo 4 stromčekov i keď okolo museli vystavať paraván:) pretože stromčeky nemajú radi silný vietor. Hurmikaki sú najlepšie surové bez tepelnej úpravy, využije sa tak vysoký obsah vitamínu C. Keďže je to  takmer zimný plod a dozrieva koncom októbra dokáže dozrieť i v našich končinách. Ak sa rozhodnete urobiť rýchlu konfitúru /hurmikaki, cukor, škorica/ nič nepokazíte využije sa betakarotén a tiež minerály- tie v oboch prípadoch. Pred Vianocami je ho bežne dostať v obchodoch už roky. Chuť má niekde medzi žltým melónom a jablkom. Dávam ho malej do školy na desiatu vo fľaštičkách ako výživu – pyré alebo ak je tvrdšie nakrájam na kocky. Veľmi tvrdé sa nedá jesť je trpké. No a keďže sa mi v decembri  v špajzi ocitlo naraz veľa tohto ovocia, vymyslela som si takúto štedrú tortu. Pri každoročnom predvianočnom pečení  medzi tými kilami múk čo teraz ,,prášia“ u mňa v kuchyni, takýto svieži nepečený koláčik nezaškodí. Takže sušené ovocie, orechy, kešu – všetko v bio kvalite, tekutá čokoláda zo surového raw kakaa a orechového oleja a kopec sladučkých hurmikak-ov 🙂

Tortová forma s patentným otváraním  s priemerom 24-26cm

Na mixovanie som použila vysokootáčkový mixér Froothie Optimum 9400

Postup:

Budeme potrebovať výkonný mixér alebo food procesor. Ja som s mojim Froothie Optimum 9400 maximálne spokojná, občas sa pri mixovaní  väčšieho množstva pevnejších potravín ozve poistka ale ak sa prudko neponáhľam dá sa. Najskôr si pripravíme korpus tak, že vymixujeme do hladka všetky ingrediencie. Vznikne lepivá hustá hmota, ktorú rozotrieme  rovnomerne na dno tortovej formy. V miske vymiešame vidličkou  kakaový prášok s olejom a ostatnými ingredienciami na hustú lepkavú hmotu a natrieme ju na základný korpus asi 1cm od okrajov. Hurmikaky ošúpeme necháme celú vnútornú dužinu ale musí byť mäkká. Presvedčte sa či nie je hurmikaki trpké. Kešu  poriadne opláchneme a necháme odkvapkať vodu. Z vanilkového struku vyberieme špicom noža zrniečka a pridáme k zmesi. V mixéry vymiešame opäť všetky ingrediencie  na plnku úplne do hladka. Mixovať musíme cca 15-20 minút. Hladkú hmotu pridáme do formy a rovnomerne rozortieme cukrárskym nožom a zarovnáme. Povrch ozdobíme  nakrájanými kolieskami  z pevnejšieho hurmikaki  aby bola vidno dekoratívna štruktúra plodu. Tortu necháme 8 hodín v chladničke. Potom môžeme rozopnúť formu predtým však ostrým  vlažným  nožom oddelíme opatrne okraje od formy. Torta musí byť stále v chlade. Aby sa vám torta  nelepila pri krájaní o dno, môžete dno  posypať strúhaným kokosom, orechmi alebo rozomletou sušienkou a až potom naniesť prvú vrstvu. Skonzumujte do 72 hodín. Táto torta sa dá urobiť ajs iným druhom ovocia ak už nie sú hurmikaki dostať. Skúste kombináciu mango a kardamon miesto vanilky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť