Pred Vianocami vždy kupujem hurmikaki. Je krásne oranžové, svieže a chutí nám. Je to sezónne ovocie ale žiadna ďaleká exotika. Darí sa mu v subtropickom aj miernom pásme. Poznám rodinu z Pezinka, ktorá má úrodu zo 4 stromčekov i keď okolo museli vystavať paraván:) pretože stromčeky nemajú radi silný vietor. Hurmikaki sú najlepšie surové bez tepelnej úpravy, využije sa tak vysoký obsah vitamínu C. Keďže je to takmer zimný plod a dozrieva koncom októbra dokáže dozrieť i v našich končinách. Ak sa rozhodnete urobiť rýchlu konfitúru /hurmikaki, cukor, škorica/ nič nepokazíte využije sa betakarotén a tiež minerály- tie v oboch prípadoch. Pred Vianocami je ho bežne dostať v obchodoch už roky. Chuť má niekde medzi žltým melónom a jablkom. Dávam ho malej do školy na desiatu vo fľaštičkách ako výživu – pyré alebo ak je tvrdšie nakrájam na kocky. Veľmi tvrdé sa nedá jesť je trpké. No a keďže sa mi v decembri v špajzi ocitlo naraz veľa tohto ovocia, vymyslela som si takúto štedrú tortu. Pri každoročnom predvianočnom pečení medzi tými kilami múk čo teraz ,,prášia“ u mňa v kuchyni, takýto svieži nepečený koláčik nezaškodí. Takže sušené ovocie, orechy, kešu – všetko v bio kvalite, tekutá čokoláda zo surového raw kakaa a orechového oleja a kopec sladučkých hurmikak-ov 🙂
Tortová forma s patentným otváraním s priemerom 24-26cm
Na mixovanie som použila vysokootáčkový mixér Froothie Optimum 9400
Postup:
Budeme potrebovať výkonný mixér alebo food procesor. Ja som s mojim Froothie Optimum 9400 maximálne spokojná, občas sa pri mixovaní väčšieho množstva pevnejších potravín ozve poistka ale ak sa prudko neponáhľam dá sa. Najskôr si pripravíme korpus tak, že vymixujeme do hladka všetky ingrediencie. Vznikne lepivá hustá hmota, ktorú rozotrieme rovnomerne na dno tortovej formy. V miske vymiešame vidličkou kakaový prášok s olejom a ostatnými ingredienciami na hustú lepkavú hmotu a natrieme ju na základný korpus asi 1cm od okrajov. Hurmikaky ošúpeme necháme celú vnútornú dužinu ale musí byť mäkká. Presvedčte sa či nie je hurmikaki trpké. Kešu poriadne opláchneme a necháme odkvapkať vodu. Z vanilkového struku vyberieme špicom noža zrniečka a pridáme k zmesi. V mixéry vymiešame opäť všetky ingrediencie na plnku úplne do hladka. Mixovať musíme cca 15-20 minút. Hladkú hmotu pridáme do formy a rovnomerne rozortieme cukrárskym nožom a zarovnáme. Povrch ozdobíme nakrájanými kolieskami z pevnejšieho hurmikaki aby bola vidno dekoratívna štruktúra plodu. Tortu necháme 8 hodín v chladničke. Potom môžeme rozopnúť formu predtým však ostrým vlažným nožom oddelíme opatrne okraje od formy. Torta musí byť stále v chlade. Aby sa vám torta nelepila pri krájaní o dno, môžete dno posypať strúhaným kokosom, orechmi alebo rozomletou sušienkou a až potom naniesť prvú vrstvu. Skonzumujte do 72 hodín. Táto torta sa dá urobiť ajs iným druhom ovocia ak už nie sú hurmikaki dostať. Skúste kombináciu mango a kardamon miesto vanilky.