Domáce jemné špaldové žemle

Domáce jemné špaldové žemle

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

440 gr

Hladkej špaldovej múky / Biomila/

100 gr

Hhladkej špaldovej celozrnnej múky /Biomila/

50 gr

Kurakkanovej alebo pšenovej múky

3 dcl

10% smotany na varenie

150 ml

Bieleho bio jogurtu

40 gr

Droždia

1 ČL

Soli

Sezamové zrnká na posypanie

Mlieko na potretie žemlí

Príprava

Dopekané žemle z obchodu nelákajú  tak ako tieto domáce jemné a nadýchané a sľubujem,  že je to nenáročná jednoduchá príprava. Aby som dosiahla podobnú konzistenciu ako klasické tukové pečivo, ako tukovú zložku som zvolila jogurt a smotanu. A aby bolo trocha po mojom,, na zdravo“ použila som prevažne špaldovú hladkú a trocha kurakkanovej /pšenová/ a celozrnnej hladkej múky. Najlepšie boli tesne po upečení mierne chrumkavé a vo vnútri vláčne…mňam

Postup:

Z mlieka a trošky smotany /izbová teplota/ a lyžice vlažnej vody pripravíme kvások tak, že do zmesi múk, ktoré som dala do misy  urobím jamku a nadrobím do nej droždie a zalejem. Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Necháme vykysnúť cca 20 minút na teplom mieste. Keď kvások retiazkuje a vznikajú  v  ňom bublinky, vymiesim v kuchynskom robote do hladka cesto zo všetkých ingrediencií. Nechám kysnúť cca hodinu na teplom mieste prikryté utierkou. Cesto vyklopím na dosku a vypracujem  bochník. Vytvarujem z neho hrubý  valec asi 6 -7 cm a krájam na kúsky asi 4 cm široké, z ktorých vytvarujem žemle. Poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie s odstupom, potrieme  mliekom a posypem sezamom. Pečieme v teplovzdušnej  rúre cca 20 minút pri teplote 180 stupňov celzia. Z tejto dávky vám vyjde 10- 11 krásnych veľkých žemlí s priemerom 10-12 cm :).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.