Farební marťankovia

Značky

Nie sú pridelené

Keďže zatiaľ v školách a škôlkach nie je žiadna edukácia, ktorá by  navigovala  naše potomstvo k optimálnej ceste v stravovaní je to na nás vážení rodičia. Deti  ako vieme sú tvory neskutočne vnímavé a majú radi svoje stabilné  návyky. Treba využiť tento ich sklon k opakovanej činnosti  a naservírovať im do cesty potraviny, ktoré by sme mali všetci spolu užívať. Uvádzam tu možnosť nenápadného  nasmerovania  konverzácie s malým v tomto prípade 5 ročným dieťaťom, tam kam by sme potrebovali.

 

Malá: mamííí aha marťankovia sú v telke to sú tie vitamíny a minerálky  a kúpiš mi ich?

Ja: a prečo ti ich mám  kúpiť?

Malá: lebo aby som nebola chorá čo nevieš?

Ja: a vieš o tom, že presne takí istí marťankovia síce malinkí ,že ich nemôžeme vidieť ale plní vitamínov sa nachádzajú aj v niektorom ovocí  a v zeleninke?

Malá: a ako sa tam dostali?

Ja :slnko ich tam dalo aby pomáhalo ľudom bojovať proti chorobám. Všimla si si aké má ovocie a zelenina krásne farby? Mäsko ani syr takú farbu  nemajú, také tie žiarivé ako sa tebe páčia…a tieto farby sú tam preto aby ich ľudia z ďaleka videli a vedeli, že ich majú zjesť, pretože sú plné tých vitamínov.

Malá: no ale ako to slnko urobilo veď len svieti…

Ja : Keď slnko svieti a je teplo tak zo zeme so semienok alebo na stromoch vyrastú  plody zeleniny a ovocia tak to príroda vymyslela a my ich potom pozbierame ,doma umyjeme a spapáme a do bruška sa nám dostanú tie najlepšie vitamíny. A najlepšie sú tie čo majú zelenú ,červenú a fialovú farbu.  Aby tie naše jedlá, ktoré jeme boli také pekné a farebné tak my si ich týmito farbami vyzdobíme.

Malá: preto dávaš všade pažítku a petržlenové lístky?

Ja: áno lebo v zelenej zelenine sú skryté tajné elixíry na chrípku, nádchu a kašeľ a v červenej zasa aby si mala silu a rýchlo rástla. Napríklad v paradajke a v červenej cibuľke či papričke. My to nakrájame na kocky a krúžky, položíme na ryžu a zemiačky či chlebík  bude to veselé a zdravé.

Malá: a oranžová je tiež dobrá?

Ja: jasné marhule a mrkvička sú dobré pochúťky plné tých oranžových  marťankov…my si  túto uvarenú mrkvičku teraz pokvapkáme olejom aby sa to do bruška lepšie  šmykla  a šup do úst…a zajtra keď ku nám príde Maruška tak ty jej o tom môžeš porozprávať a keď budete chcieť tak budeme  ovocím vyfarbovať palacinky a ona to potom naučí svoju mamičku.

Viem, máte možno sofistikovanejší spôsob vštepovania. Totiž v súčasnosti, keď ku všetkému pribalia manuál a podrobné návody na použitie  aj k zmetáku, takú drobnosť  ako naučiť dieťa správne jesť  v pôrodnici k prepúšťacej správe nevystavujú. Preto vysvetlite im rétorikou vám vlastnou, prečo mäsko papať iba také, čo môžeme krájať a nie také čo sa premenilo na penu  a natiera sa z konzervy  na chlebík,  že miesto cukríkových multivitamínov  spapajú sladkú lyžicu medu s cibuľovou šťavou, s  štipkou kurkumy a škorice a tie baciláky vybehnú z  nošteka do servítky samé. Veľa zdaru.

Preto, ako ste iste pochopili, ak by sme mali dostatok vedomostí o potravinách, ich zložení a vhodnom spracovaní, nemuseli by sme pravidelne užívať doplnky výživy a v niektorých prípadoch skutočne vyhadzovať peniaze von oknom. Volá sa to potravinová gramotnosť a tú si treba v rámci zachovania zdravia, neustále zvyšovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.