Zemiakovo topinamburový šalát s kurkumou a bylinkami

Zemiakovo topinamburový šalát s kurkumou a bylinkami

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

900 gr

Zemiakov uvarených v šupke

700 gr

Topinamburov vyumývaných kefkou, uvarených v o vode s pridaním šťavy z polovice citróna

10 ks

Červených reďkoviek

Šťava z polovice citróna

2 ks

Menšie červené cibuľky

2 polievkové lyžice

Vínneho alebo ume octu

1 kávová lyžička

Kurkumy

1 kávová lyžička

Horčicového prášku alebo drvené horčicové semienka

1,5 dcl

Vody

5 lyžíc

Olivového oleja panenského

Pol kávovej lyžičky

Čiernej rasce nigella sativa

Výhonky žeruchy za jednu hrsť

Polievková lyžica

Byliniek /zmes, pažítka, koriander vňať, petržlenová vňať/

Soľ

Olej z vlašských orechov

Príprava

Inšpirácia nielen na nadchádzajúce Veľkonočné sviatky. Predpokladám, že sa na vašom stole objaví aj klasický zemiakový alebo majonézový šalát. Vyskúšajte túto variantu, ktorá zasýti  ale nezaťaží organizmus zdĺhavým trávením a dodá potravu aj pre  črevnú mikroflóru v podobe prebiotík.

Zemiakový šalát, taký klasický na kyslo s nálevom a cibuľkou pozná snáď každý. Tento je však obohatený o hľuzy  topinamburu, kurkumu, reďkovku, žeruchu, koriander, horčicu drvenú, nigellu sativu, čiernu rascu a ešte pár korenín. Je bez mliečnej bielkoviny a bez vajíčka. Tento môj počin je mimoriadne bohatý na vlákninu, rozpustnú aj nerozpustnú. Je vhodný pre diabetikov a všetkých, ktorí strážia kilogrami  a každého komu záleží na zdraví.

Vychladnuté správne uvarené zemiaky obsahujú rezistentný škrob, ktorý je potravou pre užitočné baktérie v tráviacom trakte. Pri dekompozícii rezistentného škrobu baktériami, vzniká mastná kyselina s krátkym reťazcom, butyrát vyživujúca a chrániaca hrubé črevo. Topinambury obsahujú fruktooligosacharidy, inulín je potravou pre Bifidobacterium lactis a Lactobacillus salivarius, čo sú dve veľmi dôležité komenzálne baktérie s mnohými užitočnými účinkami ako napríklad zníženie histamínu po stimulácii alergénom, pôsobia proti prerastaniu E.coli a klebsielle, majú imunomodulačný účinok. B.lactis pomáha tráviť laktózu a salivarius zase pri dráždivom čreve.
Lactobacillus salivarius sa uplatňuje pri liečbe astmy a ochorení epidermálnej bariéry kože, akou je atopická dermatitída u detí.
Podstatou je pochopiť, že príjem vlákniny znamená dodať potravu pre probiotika, podporiť zlepšenie bakteriálnej diverzity. Probiotiká aj vlákninu treba dopĺňať denne, najlepšie potravou. Kopce zeleniny, menej ovocia, fermentované a kyslomliečne výrobky. Zdravé črevo – zdravý človek 🙂
K takémuto šalátu si pokojne môžete dať vajíčko alebo pohár kefíru, miesto obligátneho ,,údeného“. A keď chcete mať pocit kompletnosti porcie, tak aj kúsok morčacieho alebo kuracieho steaku. Z farmárskeho chovu. Aj kvalitné čerstvé kuracie mäso obsahuje L. salivarius.

Takéto jedlo má veľa benefitov a dokonca môžete takýmito ,,prílohami“ zhodiť z abdominálneho tuku, teraz pred letom hot info!

72627https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/174/
http://jn.nutrition.org/content/136/8/2175.full

 

Postup:

Olúpané vychladnuté zemiaky  pretlačíme cez formovač hranoliek alebo nakrájame na kocky. Dáme do väčšej misy.  Do menšej misky ošúpeme vychladnuté topinambury a roztlačíme ich vidličkou. Pridáme olivový olej, horčicový prášok, kurkumu, citrónovú  šťavu, a premiešame.

Medzitým si nakrájame na tenké polmesiačiky červenú cibuľu  a dáme ju variť do vody spolu s octom. Povaríme 3- 4 minútky a necháme vychladnúť. Nálevom s cibuľkou prelejeme zemiaky, osolíme a dochutíme korením z mlynčeka.  Do zemiakov vmiešame   kurkumové roztlačené topinambury a pridáme reďkovku nakrájanú na štvrtky. Posypeme nasekanými bylinkami a drvenou čiernou rascou. Premiešame a poleje na záver kvalitným olejom z vlašských orechov. Podávame chladený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.