Inšpirácia nielen na nadchádzajúce Veľkonočné sviatky. Predpokladám, že sa na vašom stole objaví aj klasický zemiakový alebo majonézový šalát. Vyskúšajte túto variantu, ktorá zasýti ale nezaťaží organizmus zdĺhavým trávením a dodá potravu aj pre črevnú mikroflóru v podobe prebiotík.
Zemiakový šalát, taký klasický na kyslo s nálevom a cibuľkou pozná snáď každý. Tento je však obohatený o hľuzy topinamburu, kurkumu, reďkovku, žeruchu, koriander, horčicu drvenú, nigellu sativu-čiernu rascu alebo černušku a ešte pár korenín. Je bez mliečnej bielkoviny a bez vajíčka. Tento môj počin je mimoriadne bohatý na vlákninu, rozpustnú aj nerozpustnú. Je vhodný pre diabetikov a všetkých, ktorí strážia kilogrami a každého komu záleží na zdraví.
Vychladnuté správne uvarené zemiaky obsahujú rezistentný škrob, ktorý je potravou pre užitočné baktérie v tráviacom trakte. Pri dekompozícii rezistentného škrobu baktériami, vzniká mastná kyselina s krátkym reťazcom, butyrát vyživujúca a chrániaca hrubé črevo. Topinambury obsahujú oligosacharidy, inulín/fruktán je potravou pre Bifidobacterium lactis a Lactobacillus salivarius, čo sú dve veľmi užitočné komenzálne baktérie pre zdravú diverzitu mikrobiomu /niektoré funkcie: zníženie histamínu po stimulácii alergénom, pôsobia proti prerastaniu E.coli a Klebsielle, majú imunomodulačný účinok/. B.lactis pomáha tráviť laktózu a salivarius zase pri IBS ochoreniach.
Lactobacillus salivarius sa uplatňuje pri liečbe astmy a ochorení epidermálnej bariéry kože, akou je atopická dermatitída u detí.
Podstatou je pochopiť, že príjem vlákniny znamená dodať potravu pre probiotika, podporiť zlepšenie bakteriálnej diverzity. Prebiotiká/vlákninu treba dopĺňať denne, najlepšie potravou. Kopce zeleniny, menej ovocia, fermentované a kyslomliečne výrobky. Zdravé črevo – zdravý človek, asi tak..
K takémuto šalátu si pokojne môžete dať vajíčko alebo pohár kefíru, miesto obligátneho ,,údeného“, raz za rok však určite neuškodí. A keď chcete mať pocit kompletnosti porcie, tak aj kúsok morčacieho alebo kuracieho steaku. Z farmárskeho chovu. Aj kvalitné čerstvé kuracie mäso obsahuje L. salivarius.
Takéto jedlo má veľa benefitov a dokonca môžete takýmito ,,prílohami“ zhodiť z abdominálneho tuku ak pridáte pohybovú aktivitu 🙂
72627https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/174/
http://jn.nutrition.org/content/136/8/2175.full
Postup:
Olúpané vychladnuté zemiaky pretlačíme cez formovač hranoliek alebo nakrájame na kocky. Dáme do väčšej misy. Do menšej misky ošúpeme vychladnuté topinambury a roztlačíme ich vidličkou. Pridáme olivový olej, horčicový prášok, kurkumu, citrónovú šťavu, a premiešame.
Medzitým si nakrájame na tenké polmesiačiky červenú cibuľu a dáme ju variť do vody spolu s octom. Povaríme 3- 4 minútky a necháme vychladnúť. Nálevom s cibuľkou prelejeme zemiaky, osolíme a dochutíme korením z mlynčeka. Do zemiakov vmiešame kurkumové roztlačené topinambury a pridáme reďkovku nakrájanú na štvrtky. Posypeme nasekanými bylinkami a drvenou čiernou rascou. Premiešame a poleje na záver kvalitným olejom z vlašských orechov. Podávame chladený.