Zeleninová ,,hrstková” polievka s ovsom

Zeleninová ,,hrstková” polievka s ovsom

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

100 gr

Ovsa nahého – nemusí sa lúpať namočíme na 3-4 hodiny a zlejeme vodu

100 gr

Červenej šošovice

100 gr

Zelenej šošovice namočíme na 4 hodiny a zlejeme

3 ks

Mrkvy väčšie

1 ks

Brokolica

1 ks

Veľká červená cibuľa

5 lyžíc

Olivového oleja

3 cm

Kúsok koreňa galangal ak nemáte použite čerstvý zázvor alebo stonku citrónovej trávy

Mletá rasca, horčicové semienko a koriander sušený- vyrobíme si zmes v mažiari a pridáme plnú čajovú lyžičku

Malá lyžička

Mletej kurkumy

Troška mletej červenej papriky

Saturejka čerstvá alebo sušená

Senovka grécka mletá alebo podrvená v mažiari

1 lyžica

Koriandrová vňať

2 ks

Bobkové listy

3-4l

Vody

Soľ a korenie z mlynčeka

Príprava

Jedna z polievok  z kategórie tých najzdravších. Nič exotické /teda okrem galangalu a kurkumy/ iba obyčajné strukoviny, mrkva, cibuľa, brokolica a ovos. Vlastne je to jednoduchá hŕstková polievka s maximálnym účinkom pri prevencii civilizačných ochorení. Upozorniť by som chcela hlavne na ovos nahý. Pridávam ho do polievky ako ,,zahusťovadlo“ miesto našich klasických slížov a závariek. Ovos nahý je superpotravina obsahujúca niekoľko druhov vlákniny/polysacharidy/ aj rozpustnú vlákninu betaglukán, prebiotikum – výživu a ochranu pre tráviaci trakt a môžeme ju považovať za jednu z najúčinnejších potravín v rámci profylaxie kardiovaskulárnych ochorení, diabetesu a onkologických ochorení hrubého čreva. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, polynenasýtené mastné kyseliny, minerály a účinný antioxidant E. Jedlá aj polievky by mali byť zostavené tak aby bol vyvážený obsah aminokyselín s dôrazom na limitné/pre obilniny je to lyzín a treonín a v strukovinách zas metionín ktorého má ovos nadbytok/, preto je dobré do bezmäsitých polievok pridávať k strukovinám aj obilniny. Ovos môžete využiť aj do iných jedál napríklad ak robíte rizoto z ryže arborio pridajte doň šálku vareného ovsa alebo tiež do bulguru, zeleninového tabouleh-u či kuskusu. Ovos nahý dostanete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou. Strukoviny aj ovos je vhodné pred varením namočiť, ovos stačí na hodinu dve.
Ak pridávate do týchto polievok brokolicu dajte ju do nej 3 – 5 minút pred dovarením a nezabudnite na senovku grécku a  saturejku na lepšie trávenie oligosacharidov. Senovka grécka je výborné korenie, niekedy ju nechávam naklíčiť a hodí sa ku kurkume svojou ,,kari“ chuťou. Senovka obsahuje steroidný saponín diosgenín, odporúča sa pri kojení v súvislosti s hormonálnou stimuláciou. Pomôže proti nadúvaniu, plynnatosti a ak ju máte naklíčenú hoďte ju na záver do takejto alebo inej strukovinovej polievky.

 

Postup:

Do hrnca dáme olivový olej a orestujeme na ňom cibulku nakrájanú na drobno. Pridáme kurkumu, papriku a saturejku – korenie, rascu, horčicové semienka, sušený koriander- zmes a  mrkvu nakrájanú na tenké polmesiačiky a galangal koreň. Krátko ešte restujeme. Pridáme oba druhy šošovice, ovos, bobkový list  a zalejeme vodou. Varíme cca 40-50minút, kým nie sú strukoviny mäkké a ovos  tiež. Pred dovarením cca 5-8 minút vhodíme do polievky brokolicu rozdelenú na ružičky a koriandrovú vňať. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Brokolica sa nesmie rozvariť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.