Jedna z polievok z kategórie tých najzdravších. Nič exotické /teda okrem galangalu a kurkumy/ iba obyčajné strukoviny, mrkva, cibuľa, brokolica a ovos. Vlastne je to jednoduchá hŕstková polievka s maximálnym účinkom pri prevencii civilizačných ochorení. Upozorniť by som chcela hlavne na ovos nahý. Pridávam ho do polievky ako ,,zahusťovadlo“ miesto našich klasických slížov a závariek. Ovos nahý je superpotravina obsahujúca niekoľko druhov vlákniny/polysacharidy/ aj rozpustnú vlákninu betaglukán, prebiotikum – výživu a ochranu pre tráviaci trakt a môžeme ju považovať za jednu z najúčinnejších potravín v rámci profylaxie kardiovaskulárnych ochorení, diabetesu a onkologických ochorení hrubého čreva. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, polynenasýtené mastné kyseliny, minerály a účinný antioxidant E. Jedlá aj polievky by mali byť zostavené tak aby bol vyvážený obsah aminokyselín s dôrazom na limitné/pre obilniny je to lyzín a treonín a v strukovinách zas metionín ktorého má ovos nadbytok/, preto je dobré do bezmäsitých polievok pridávať k strukovinám aj obilniny. Ovos môžete využiť aj do iných jedál napríklad ak robíte rizoto z ryže arborio pridajte doň šálku vareného ovsa alebo tiež do bulguru, zeleninového tabouleh-u či kuskusu. Ovos nahý dostanete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou. Strukoviny aj ovos je vhodné pred varením namočiť, ovos stačí na hodinu dve.
Ak pridávate do týchto polievok brokolicu dajte ju do nej 3 – 5 minút pred dovarením a nezabudnite na senovku grécku a saturejku na lepšie trávenie oligosacharidov. Senovka grécka je výborné korenie, niekedy ju nechávam naklíčiť a hodí sa ku kurkume svojou ,,kari“ chuťou. Senovka obsahuje steroidný saponín diosgenín, odporúča sa pri kojení v súvislosti s hormonálnou stimuláciou. Pomôže proti nadúvaniu, plynnatosti a ak ju máte naklíčenú hoďte ju na záver do takejto alebo inej strukovinovej polievky.
Postup:
Do hrnca dáme olivový olej a orestujeme na ňom cibulku nakrájanú na drobno. Pridáme kurkumu, papriku a saturejku – korenie, rascu, horčicové semienka, sušený koriander- zmes a mrkvu nakrájanú na tenké polmesiačiky a galangal koreň. Krátko ešte restujeme. Pridáme oba druhy šošovice, ovos, bobkový list a zalejeme vodou. Varíme cca 40-50minút, kým nie sú strukoviny mäkké a ovos tiež. Pred dovarením cca 5-8 minút vhodíme do polievky brokolicu rozdelenú na ružičky a koriandrovú vňať. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Brokolica sa nesmie rozvariť.