S touto tekvičkou mám skúsenosti viac ako 10 rokov a podarilo sa mi vytvoriť veľa chutných pochúťok či pečených, varených, chutney, nátierok využitie je naozaj široké. Ponúkam vám moje 3 osvedčené recepty ľahko stráviteľné s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Hneď na začiatku chcem upozorniť, že táto tekvička sa nešúpe a treba využiť aj dobre umytú vrchnú vrstvu. Konzumovať sa môžu aj semienka pre vysoký obsah zinku treba ich však poriadne vymixovať zvlášť s trochou vývaru z tekvice. Obsahuje vitamín C,E, veľa betakaroténu, vápnik, fosfor, železo, veľa draslíku a málo sodíka, čo je ideálny pomer pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež vlákninu pre obsah polysacharidov je ideálna pre diabetikov. Vláknina udržuje zase v kondícii hrubé črevo. Podľa tradičnej čínskej medicíny ovplyvňuje činnosť pankreasu, sleziny a žalúdka. Myslím, že ju treba naozaj oceniť ako výbornú potravinu k prevencii v boji s civilizačnými chorobami.
Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme kurkumu, nové korenie a rascu. Pridáme umytú a nasekanú tekvicu na kusy /nešúpe sa /,mrkvu nakrájanú na kolieska, ošúpaný batát na kolieska, vetvičky tymiánu prinajhoršom… sušený, bobkový list a zalejeme vodou /1 – 2l/ a dusíme trištvrte hodinu.Vodu pridávame podľa potreby ak chceme mať polievku hustejšiu krémovej konzistencie dáme menej vody. Pred dovarením osolíme soľou alebo solčankou. Necháme trocha vychladnúť , tyčovým mixérom vymixujeme a dochutíme olejom podľa potreby a na záver vmiešame uvarené pšeno podľa chuti.