Tekvicová polievka hokkaido

Tekvicová polievka hokkaido

Značky

Nie sú pridelené

30

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

2 kg

Veľké hokkaido

4 ks

Veľké mrkvy

1 ks

Batát

1 ks

Červená cibuľa

3 stonky

Tymián najlepšie čerstvý

5 PL

Olivový olej

3 ks

Nové korenie

2 ks

Bobkový list

Rasca alebo trochu kmínu

Štipka

Kurkuma

Soľ himalájska

Avokádový olej

150 gr

Uvarené pšeno

Príprava

S touto tekvičkou mám skúsenosti  viac ako 10 rokov a podarilo sa mi vytvoriť veľa chutných pochúťok či pečených, varených, chutney, nátierok  využitie je naozaj široké. Ponúkam vám moje 3 osvedčené recepty ľahko stráviteľné s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Hneď na začiatku chcem upozorniť, že táto tekvička sa nešúpe a treba využiť aj  dobre umytú vrchnú vrstvu. Konzumovať sa môžu aj semienka pre vysoký obsah zinku treba ich však poriadne vymixovať zvlášť s trochou vývaru z tekvice. Obsahuje vitamín C,E, veľa betakaroténu, vápnik, fosfor, železo, veľa draslíku a málo sodíka, čo je ideálny pomer pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež vlákninu  pre obsah polysacharidov je ideálna pre diabetikov. Vláknina udržuje zase v kondícii hrubé črevo. Podľa tradičnej čínskej medicíny ovplyvňuje činnosť pankreasu, sleziny a žalúdka. Myslím, že ju treba naozaj oceniť ako výbornú potravinu k prevencii v boji s civilizačnými chorobami.

 

Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme kurkumu, nové korenie a rascu. Pridáme umytú a nasekanú tekvicu na kusy /nešúpe sa /,mrkvu nakrájanú na kolieska, ošúpaný batát na kolieska, vetvičky tymiánu prinajhoršom… sušený, bobkový list a  zalejeme vodou /1 – 2l/  a dusíme trištvrte hodinu.Vodu pridávame podľa potreby ak chceme mať polievku hustejšiu krémovej konzistencie dáme menej vody. Pred dovarením osolíme soľou alebo solčankou. Necháme trocha vychladnúť , tyčovým mixérom vymixujeme a dochutíme olejom  podľa  potreby a na záver vmiešame uvarené pšeno podľa chuti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť