Pred dvoma rokmi som tento puding uviedla do verejného gastroživota v reštaurácii Mercado. Kuchári trocha frflali nad zdĺhavou prípravou tohto pudingu ale výsledok predčil moje/naše očakávania. Tapiokový puding sa stal populárnym a predáva sa ako teplé rožky. Odvtedy sme vyrobili veľa druhov, variácií či už v Mercade, na kurzoch /dokonca pre fenylketonurikov/ a stále mám v rezerve pár nápadov. Na tomto pudingu je úžasná jeho variabilita, luxusný vzhľad a veľa zdravotných benefitov. Napríklad aj nízka kalorická hodnota potraviny /vďaka retrogradácii amylozy po ochladení a použití surovín s nízkym obsahom tuku, platí v prípade ak nepoužijete na prípravu pudingu kravské mlieko, iba vodu alebo rastlinné nápoje/ a je možné ho považovať za potravinu vhodnú pri prevencii kolorektálneho karcinómu. Základ pudingu tvoria tapiokové perličky. Tapioka je škrob získaný z koreňa manioku. Je zaujímavý pre obsah vlákniny – rezistentného škrobu, podporujúceho zdravú mikroflóru hrubého čreva. Tapioka obsahuje tiež omega 3 mastné kyseliny-stopy, vitamíny skupiny B/ kyselinu listovú, pantoténovú/, vápnik, fosfor, draslík, sodík, a stopové prvky.
Rezistentný škrob sa správa ako vláknina, o ktorej benefitoch sa toho skutočne veľa popísalo. Rezistentný škrob tým, že nie je stráviteľný pôsobí v tele ako prebiotikum. Dostane sa až do hrubého čreva, pretože je rezistentný voči enzýmu α-amyláza, ktorý škroby štiepi v tenkom čreve. Stáva sa tak potravou pre užitočné bifidické baktérie tvoriace črevnú mikroflóru. Tieto baktérie fermentujú rezistentný škrob a výsledným produktom je kyselina maslová –butyrát ovplyvňujúca cytokinetické procesy v hrubom čreve a chrániaca črevo pred onkologickým ochorením. Metabolizmus mastných kyselín s krátkym reťazcom tiež pozitívne ovplyvňuje metabolizmus lipidov, znížená glykémia a inzulínová odozva sú základnou profylaxiou diabetikov pred následkami metabolického syndrómu. Ďalšími konečnými produktmi fermentácie sú plyny- oxid uhličitý, vodík a metán.
V tomto recepte som použila mak ale môžete ho pokojne zameniť za karob. Táto varianta je môj ,,bestseller “.
Karob, sa často používa ako náhrada kakaa. Karob zo stromu ceratonia sa nazýva aj “Svätojánsky chlieb”, svojim tvarom pripomína fazuľové bôby a lusky. Je bohatým zdrojom vlákniny pektínu/polysacharid/, ktorý pomáha pri trávení. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. Je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre alergických ľudí na zložky čokolády a citlivý na metylxantíny.
Ovocie môžete použiť akékoľvek aj sezónne. Mám odskúšané lesné ovocie, mango, granátové jablko, slivky, dulu, hrušky a veľa iných, okrem banánu. To stačí. Poriadne tepelne upravený puding Vám vydrží v chladničke až týždeň bez ujmy na zdraví. Dobrú chuť!!!
Postup:
Tapiokové perličky, mandľové mlieko, cukor dáme variť do hrnca s dvojitým dnom, na nízkej teplote za ,,stáleho“ miešania cca 35-40 minút kým sú perličky mäkké, škrob uvoľnený a tekutina dostatočne zahustená. V prípade, že sa odparilo viac mlieka dolievame na záver vodu. Vzniknutá hmota musí byť hustá ale menej ako náš klasický slovenský mliečny puding. Pridáme strúhaný kokos, mak modrý a premiešame a vypneme. Nalejeme do nádob.
Vykôstkované višne alebo iné ovocie restujeme na kokosovom tuku, pridáme koreniny, podlejeme malibu rumom a povaríme 10 minút so všetkými ingredienciami. Badián po dovarení vyberieme. Ovocie necháme vychladnúť a opatrne dáme lyžicou na stuhnutý puding. Na záver posypeme bielym makom.
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5733/2