Tapiokový puding s makom a karobom, bez mlieka a lepku

Tapiokový puding s makom a karobom, bez mlieka a lepku

Značky

Nie sú pridelené

75

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

180 gr

Tapiokových perličiek /stredná veľkosť 3-4mm je najlepšia/

1,4l

Mandľového rastlinného nápoja – mlieka

3-4dcl

Vody

80 gr

Strúhaného kokosu

80 gr

Trstinového cukru

80 gr

Modrého celého maku bio alebo 40gr karobu

Ovocie:

650 gr

Vykôstkovaných višní alebo lesného ovocia

60 gr

Trstinového cukru

20 gr

Kokosového tuku

1 dcl

Kokosového rumu malibu

Štipka

Kurkumy

2 gr

Kardamon

2 gr

Badián

1 dcl

Vody

40 gr

Bieleho maku

Príprava

Pred dvoma rokmi som  tento puding uviedla do verejného gastroživota v reštaurácii  Mercado. Kuchári trocha frflali nad zdĺhavou prípravou tohto pudingu ale výsledok predčil moje/naše očakávania. Tapiokový puding sa stal populárnym a predáva sa ako teplé rožky.  Odvtedy sme vyrobili veľa druhov, variácií či už v Mercade, na kurzoch /dokonca pre fenylketonurikov/ a stále mám v rezerve pár nápadov. Na tomto pudingu je úžasná jeho variabilita, luxusný vzhľad a veľa zdravotných benefitov. Napríklad aj nízka kalorická hodnota potraviny /vďaka retrogradácii amylozy po ochladení a použití surovín s nízkym obsahom tuku, platí v prípade ak nepoužijete na prípravu pudingu  kravské mlieko, iba vodu alebo rastlinné nápoje/ a je možné ho považovať za potravinu vhodnú pri prevencii kolorektálneho karcinómu. Základ pudingu tvoria tapiokové perličky.  Tapioka je škrob získaný z koreňa  manioku. Je nutrične zaujímavý pre obsah vlákniny – rezistentného škrobu, podporujúceho zdravú mikroflóru hrubého čreva. Tapioka obsahuje tiež omega 3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B/ kyselinu listovú, pantoténovú/, vápnik, fosfor, draslík, sodík, a stopové prvky.

Rezistentný škrob sa správa ako vláknina,  o ktorej benefitoch sa toho skutočne veľa popísalo. Rezistentný škrob tým, že nie je stráviteľný pôsobí v tele ako prebiotikum. Dostane sa až do hrubého čreva, pretože je rezistentný voči enzýmu α-amyláza, ktorý škroby štiepi v tenkom čreve. Stáva sa tak potravou pre užitočné  bifidické baktérie tvoriace črevnú mikroflóru. Tieto baktérie fermentujú rezistentný škrob a výsledným produktom je kyselina maslová –butyrát ovplyvňujúca  cytokinetické procesy v hrubom čreve  a chrániaca črevo  pred onkologickým ochorením. Metabolizmus mastných kyselín s krátkym reťazcom tiež pozitívne ovplyvňuje metabolizmus lipidov, znížená glykémia a inzulínová odozva sú základnou profylaxiou diabetikov pred následkami metabolického syndrómu. Ďalšími konečnými produktmi fermentácie sú plyny- oxid uhličitý, vodík a metán.

V tomto recepte som použila mak ale môžete ho pokojne zameniť za karob. Táto varianta je môj ,,bestseller “.

Karob,  sa často používa ako náhrada kakaa, ktoré je alergénom a nevhodnou surovinou pre ľudí s histamínovou intoleranciou.  Karob zo stromu ceratonia sa nazýva aj “Svätojánsky chlieb”, svojim tvarom pripomína fazuľové bôby a lusky. Je bohatým zdrojom vlákniny pektínu/polysacharid/, ktorý pomáha pri trávení. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. Je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre alergických ľudí na zložky čokolády /metylxantíny/. V porovnaní s kakaaom, má 3x vyšší obsah vápnika a niekoľkonásobne menej tuku.

Ovocie môžete použiť akékoľvek aj sezónne. Mám odskúšané lesné ovocie, mango, granátové jablko, slivky, dulu, hrušky a veľa iných, okrem banánu. Nekombinujte však viac ako dva druhy. To stačí. Poriadne tepelne upravený puding Vám vydrží v chladničke až týždeň bez ujmy na zdraví.  Dobrú chuť!!!

Postup:

Tapiokové perličky, mandľové mlieko,  cukor dáme variť do hrnca s dvojitým dnom,  na nízkej teplote za ,,stáleho“  miešania cca 35-40 minút kým sú perličky mäkké, škrob uvoľnený a tekutina dostatočne zahustená. V prípade, že sa odparilo viac mlieka dolievame na záver vodu. Vzniknutá hmota musí byť hustá ale menej  ako náš klasický slovenský mliečny puding. Pridáme strúhaný kokos, mak modrý a premiešame a vypneme. Nalejeme do nádob.

Vykôstkované višne alebo iné ovocie restujeme na kokosovom tuku, pridáme koreniny, podlejeme malibu rumom  a povaríme 10 minút  so všetkými ingredienciami. Badián po dovarení vyberieme.  Ovocie necháme vychladnúť a opatrne dáme lyžicou na stuhnutý puding. Na záver  posypeme bielym makom.

 

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5733/2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.