Čerstvú klobásku 3ks /výborná je – salciccia con semi di finocchio – klobáska s feniklovými semienkami/ alebo korenená grilovacia klobása s chilli podľa chuti
Postup: na panvici opečieme slaninku nakrájanú na kocky spolu s cibuľkou. Mlieko nalejeme do misy a postupne vmiešame doň pohánkovú krupicu až vznikne riedke cesto. Do cesta primiešame opečenú slaninku s cibuľkou a nalejeme do vymastenej formy zvyšným tukom z opečenej slaninky. Naliate cesto by malo byť vysoké asi 2cm. Na povrch cesta naukladáme hrubšie kolieska klobásky a dáme piecť pri teplote 190 stupňov celzia asi 40-50minút, kým koláč nemá zlatohnedú farbu a klobásky nie sú upečené do chrumkava.
K tomu jedlu sa hodí kyslé mlieko alebo šalát z čerstvej zeleniny .