Nedávno som si uvedomila, že už nejaký ten piatok vysvetľujem na kurzoch prečo zaradiť do stravy riasy a žiaden praktický recept okrem ochucovadla Nori som na blogu nevytvorila. Už sa stalo. Prečo riasy? Áno viem, že nie sú zrovna lokálne ale v tejto dobe náročnej na výdaj energie, stres, maximálnu vyťaženosť v produktívnom veku a pod. sú veľmi vhodnou surovinou k zaradeniu do bežnej stravy ako prevencia civilizačných ochorení.
Riasy sú zdrojom jódu, ktorý nám suchozemcom celoplošne chýbal v časoch keď ešte nebola jodidovaná soľ a kulminoval výskyt ochorení štítnej žľazy z jeho nedostatku. Denný príjem jódu by mal byť v rozmedzí od 40mikrogramov do 180 podľa veku a individuálnych potrieb. Ak k tomu pridáte konzumáciu rýb, morských plodov váš príjem bude dostatočný aj bez výživových doplnkov typu Kelp. Riasy majú aj iné benefity, obsahujú esenciálne aminokyseliny, stopy DHA mastnej kyseliny, chlorofyl, vlákninu, vitamíny A,B/ B12/,C, minerály ako železo, vápnik, / používajú sa ako prevencia osteoporozy/ zinok, chrom, horčík, sodík,atď. okrem toho napomáhajú správne metabolizovať tuky, znižujú cholesterol, upravujú vysoký tlak /Arame/ a dokážu podporiť vylúčenie toxických látok z tela vďaka ich chelatačným vlastnostiam. Trocha ma mrzí, že sa ich ľudia boja dokonca sa ma pýtala pani či nechutia ako tráva. Všetko je to o ingredienciách a spôsobe ochutenia a jedáci suši určite na ne nedajú dopustiť , vrátane mňa.
Začiatočníkom odporúčam pracovať s wakame a nori a neskôr pridať hijiky, ktoré pôsobia vzhľadom síce trochu ako dážďovky ale v miso/ fermentovaná sojová pasta/ polievke sú fantastické a ešte lepšie v pikantnej. Ako u všetkých potravín aj u rias platí že striedmosť je na mieste. Denne by sme nemali konzumovať viac ako 4-7gr sušených rias. Deťom do 3 rokov by som ich konzumáciu neodporúčala pre možný vyšší obsah ťažkých kovov. A tiež konzumácia rias pre obsah sodíka by mala byť kontrolovaná zo strany ľudí s vysokým tlakom a kardiovaskulárnym ochorením. Riasy dostanete bežne v ázijských obchodoch a biopotravinách a dokonca v reťazcoch/Nori/. Skúste pre začiatok pridať do jedálnička riasy raz do týždňa a ochucovať si občas jedlo / zemiaky, bulgur, ryžu ale i šalát k mäsu/pikantnými riasami Nori. No a v kombinácii s morskou rybou ako losos je to super jedlo pre obsah omega 3 mastných nasýtených mastných kyselín /EPA a DHA/, ktorých máme väčšinou nedostatok a sú esenciálne.
Postup:
Namočené wakame zlejeme a dáme na 10 minút povariť v čistej vode. Zlejeme a necháme vychladnúť. Červenú papriku umyjeme a vcelku uložíme na plech a dáme piecť do rúry na 180stupňov cca 45 minút. Papriky musia zhnednúť a vrchná časť – šupka musí ísť zľahka dolu. Vychladnuté papriky olúpeme a odstránime semenníky so semienkami. Dáme do mixéra, pokvapkáme citrónom, pridáme cesnak a olivový olej, korenie z mlynčeka, chilli, troška soli a vymixujeme na hladkú pastu. Základ tejto paprikovej pasty môžeme dať do chladničky aj na niekoľko dní a použiť a na iné účely napríklad chutí k pečenému baklažánu. V našom recepte som pastu ochutila, ryžovým sladom, vínom a sojovou omáčkou, premiešala. Wakame riasy nakrájame na menšie kúsky, okolo pevnej stonky v strede. Pevnú časť nejeme. Zľahka premiešame s paprikovou pastou a posypeme semienkami. Môžeme ešte pokvapkať citrónom podľa chuti riasy alebo rybku.
Lososový steak som v tomto recepte iba opiekla na olivovom oleji, z oboch strán a posypala pred tým semienkami a ochutila korením z mlynčeka. Soľ používam iba jemne na záver pretože riasy sú slané a losos nepotrebuje tiež veľa soli.