Dnes som testovala jačmennú celozrnnú múku a z pôvodnej vianočky som sa rozhodla vytvoriť takéto lahodné pečivo. S dnešným slniečkom prinieslo skôr jarnú náladu je krásne žlté od šafránu. Inšpirovala som sa tradičným švédskym sladkým pečivom, ktorý pripomína našu vianočku, s názvom ,,lussekatter”. Vo Švédsku sa jedáva na sviatok svetla, svätej Lucie pred Vianocami…aj ja som ho pred rokmi prvý krát ochutnala na takomto tematickom evente pre švédsku obchodnú komoru. Pečiem ho často a zo všelijakých múk a korenín, podľa nálady. Jačmenná múka ako som zistila ma všestranné využitie nielen v receptoch na slano. Robievam z nej palacinky, lievance aj bábovku. Určite ju vyskúšajte zvýšite biologickú hodnotu jedla a nič nepokazíte a nebojte sa jej pridať viac. Po weboch je odporúčané 10-15% jačmennej múky z objemu múk, tu je síce viac ale je mäkký a voňavý. Táto múka je jedna z tých tradičných a veľmi zdravých pre obsah vitamínu B5,B9,E, biotínu, mastných kyselín, minerálov a celkového využitia zrna. Koláčik je vhodný pre deti na desiatu do školy.
Postup:
Mlieko dáme do malého hrnčeka zohriať a rozpustíme v ňom cukor. Pridáme súčasne šafrán a ohrievame pomaly, kým mlieko nechytí výrazne žltú farbu. Mlieko nesmie vrieť. Keď mlieko vychladne a je vlažné trocha z neho odlejeme do druhej misky kde v oboch zmiešaných múkach urobíme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Dáme do tepla a vyčkáme kým sa urobí kvások. Prilejeme zvyšok mlieka, rozpustené nie horúce maslo, smotanu, vajce, kardamon a všetko dobre vypracujeme na hustejšie cesto. Môžete použiť kuchynský robot. Cesto je mierne lepkavé. Necháme ho v teple zakryté utierkou vykysnúť do 2 hodín. Ja na to používam vyhriatu mikrovlnku. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Z cesta odoberieme približne za lyžicu cesta a vytvarujeme tenký valček asi 1 a pol cm široký a dlhý cca 20cm. Z neho formujeme rôzne slimáčiky a iné tvary. Ozdobíme hrozienkami. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie piecť na cca 12 minút do teplovzdušnej rúry na 180 st.