Recept na cesto zo špaldovej múky a sadla /podobné ako lístkové/

Recept na cesto zo špaldovej múky a sadla /podobné ako lístkové/

Značky

Nie sú pridelené

20

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

700 g

Špaldovej hladkej múky

500 g

Bravčového sadla z boku od mäsiara

3 ks

Žĺtka

Štipka

Soli

1 ČL

Octu

voda podľa potreby

Príprava

Tradičný recept pre všetkých, ktorí máte radi lístkové koláče a domáce výrobky z neho. V tomto recepte ešte od mojej babky je použité miesto chemického margarínu bravčové sadlo a robievali sme z neho šatôčky sadlovníky no a ja robím aj slané koláče niečo ako quiche. Hladkú bielu  múku  som zamenila za špaldovú hladkú múku a na dokončenie už pri pečení používam vždy celozrnnú hrubú/pohánkovú,  špaldovú, grahamovú,ovsenú/.re mňa je toto tradičný  zimný recept, sadlo sme mali zo zabíjačky odložené v mrazáku pre prípad, keď nešlo všetko na oškvarky a masť 🙂

Do misy dáme  450gr  múky spracujeme so žĺtkami, soľou, octom a studenou vodou. Keď už máme homogénnu hmotu dáme cesto na dosku pomúčime a spracúvame až kým sa cesto neodlepuje od dosky a  je z neho lesklá  hladká hmota …:). Cesto zakryjeme utierkou a necháme odpočívať  trištvrte hodinu. Ostatnú múku 250 gr spracujeme na doske so sadlom, ktoré sme zomleli na jemno v mäsovom mlynčeku, keď treba aj  2x alebo sekáčom /nože/ v  kuchynskom robote….musí nám vyjsť lepivá mastná hustá hmota. Prvé cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 0,5cm až centimeter a do stredu rozložíme mastné cesto a zložíme na kocku ako keď skladáte plachtu / hovorí moja mama… / a rozvaľkáme. Zase poskladáme ako plachtu, rozvaľkáme  a toto opakujeme 3- 4 krát. Moja mama tento proces skladanie opakovala aj po 6 hodinách aby bolo lepšie,, nalistované“ pretože ho robila z trojitej dávky do mrazáku  a rozvážila ho po 500gr na jedno pečenie. Ale pokiaľ chceme piecť ihneď treba cesto nechať po poslednom poskladaní asi 2hodiny v chladničke zabalené vo fólii. Z  tejto dávky urobíme 2 veľké quiche  alebo 3 menšie s priemerom formy do 22cm  alebo veľa šatôčok podľa tvaru štvorca do 10x10cm cca 55ks. Pracuje tak ako s bežným lístkovým cestom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.