Tradičný recept pre všetkých, ktorí máte radi lístkové koláče a domáce výrobky z neho. V tomto recepte ešte od mojej babky je použité miesto chemického margarínu bravčové sadlo a robievali sme z neho šatôčky sadlovníky no a ja robím aj slané koláče niečo ako quiche. Hladkú bielu múku som zamenila za špaldovú hladkú múku a na dokončenie už pri pečení používam vždy celozrnnú hrubú/pohánkovú, špaldovú, grahamovú,ovsenú/.re mňa je toto tradičný zimný recept, sadlo sme mali zo zabíjačky odložené v mrazáku pre prípad, keď nešlo všetko na oškvarky a masť 🙂
Do misy dáme 450gr múky spracujeme so žĺtkami, soľou, octom a studenou vodou. Keď už máme homogénnu hmotu dáme cesto na dosku pomúčime a spracúvame až kým sa cesto neodlepuje od dosky a je z neho lesklá hladká hmota …:). Cesto zakryjeme utierkou a necháme odpočívať trištvrte hodinu. Ostatnú múku 250 gr spracujeme na doske so sadlom, ktoré sme zomleli na jemno v mäsovom mlynčeku, keď treba aj 2x alebo sekáčom /nože/ v kuchynskom robote….musí nám vyjsť lepivá mastná hustá hmota. Prvé cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 0,5cm až centimeter a do stredu rozložíme mastné cesto a zložíme na kocku ako keď skladáte plachtu / hovorí moja mama… / a rozvaľkáme. Zase poskladáme ako plachtu, rozvaľkáme a toto opakujeme 3- 4 krát. Moja mama tento proces skladanie opakovala aj po 6 hodinách aby bolo lepšie,, nalistované“ pretože ho robila z trojitej dávky do mrazáku a rozvážila ho po 500gr na jedno pečenie. Ale pokiaľ chceme piecť ihneď treba cesto nechať po poslednom poskladaní asi 2hodiny v chladničke zabalené vo fólii. Z tejto dávky urobíme 2 veľké quiche alebo 3 menšie s priemerom formy do 22cm alebo veľa šatôčok podľa tvaru štvorca do 10x10cm cca 55ks. Pracuje tak ako s bežným lístkovým cestom.