Ochucovadlo z rias Nori

Značky

Nie sú pridelené

20

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

10 plátkov

Nori

Šťava z čerstvého zázvoru

3 strúčiky

Cesnak

2 PL

Limetová šťava

1 PL

Javorový sirup

1/2 ČL

Cayenské korenie

Príprava

Chcela by som vám predstaviť dve skvelé ochucovadlá, ktoré okrem toho, že majú nutričný význam sú aj liečivou pomôckou pri prevencii  civilizačných chorôb. Gomasio je zmes ľanových a sezamových semienok s morskou soľou. V pôvodnej verzii je iba zo sezamových semienok a soli, v našich končinách sa používa tiež ľanové semeno, ktoré je známe pre svoje zdraviu prospešné  účinky /lignany, fytoestrogeny, enterolaktón a enterodiol/ a používa sa tiež v prírodných liečebných procesoch.

Riasy Nori poznajú naši gurmáni ázijskej kuchyne ako súčasť suši, poskytuje výživu a ochutenie hlavne pobrežným komunitám ale samozrejme dnes sú  dostať po celom svete ako súčasť morskej zeleniny. Je bohatým zdrojom bielkovín, obsahuje vitamíny A,B,C, minerály  jód, horčík, železo,  pôsobí  lipotropne reguluje hladinu cholesterolu  odporúča sa ľuďom, ktorí majú problém s trávením mastných kyselín, oligosacharidov alebo ako prevenciu pred hypotyreozou /ochorením štítnej žľazy/.

Okrem toho obe ochucovadlá majú výbornú chuť a oživia každý pokrm.

 

V odšťavovači vyšťaviť zázvor s cesnakom, šťavu zmiešať  s ostatnými  ingredienciami okrem cayenského korenia  a štetcom natrieť na pláty Nori. Pred pečením posypať cayenským korením. V teplovzdušnej rúre pečte porozkladané na plechoch pri 130 stupňoch pomaly asi 10 minút až budú chrumkavé. Nechať vychladnúť a rukami pomrviť a potom v mažiari alebo v mlynčeku na sypkú zmes.  Uchovať vo vzduchotesnej nádobe. Hodí sa na ochutenie ryže, šalátov, rýb, omáčok a  kapustovitej /brassicaceae/ zeleniny aj  mäsa. Ak nechcete použiť odšťavovač  a využiť celý zázvor a cesnak nasekajte ich v mixéry a kašovitú zmes zrieďte kvapkami vody.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť