Chcela by som vám predstaviť dve skvelé ochucovadlá, ktoré okrem toho, že majú nutričný význam sú aj liečivou pomôckou pri prevencii civilizačných chorôb. Gomasio je zmes ľanových a sezamových semienok s morskou soľou. V pôvodnej verzii je iba zo sezamových semienok a soli, v našich končinách sa používa tiež ľanové semeno, ktoré je známe pre svoje zdraviu prospešné účinky /lignany, fytoestrogeny, enterolaktón a enterodiol/ a používa sa tiež v prírodných liečebných procesoch.
Riasy Nori poznajú naši gurmáni ázijskej kuchyne ako súčasť suši, poskytuje výživu a ochutenie hlavne pobrežným komunitám ale samozrejme dnes sú dostať po celom svete ako súčasť morskej zeleniny. Je bohatým zdrojom bielkovín, obsahuje vitamíny A,B,C, minerály jód, horčík, železo, pôsobí lipotropne reguluje hladinu cholesterolu odporúča sa ľuďom, ktorí majú problém s trávením mastných kyselín, oligosacharidov alebo ako prevenciu pred hypotyreozou /ochorením štítnej žľazy/.
Okrem toho obe ochucovadlá majú výbornú chuť a oživia každý pokrm.
V odšťavovači vyšťaviť zázvor s cesnakom, šťavu zmiešať s ostatnými ingredienciami okrem cayenského korenia a štetcom natrieť na pláty Nori. Pred pečením posypať cayenským korením. V teplovzdušnej rúre pečte porozkladané na plechoch pri 130 stupňoch pomaly asi 10 minút až budú chrumkavé. Nechať vychladnúť a rukami pomrviť a potom v mažiari alebo v mlynčeku na sypkú zmes. Uchovať vo vzduchotesnej nádobe. Hodí sa na ochutenie ryže, šalátov, rýb, omáčok a kapustovitej /brassicaceae/ zeleniny aj mäsa. Ak nechcete použiť odšťavovač a využiť celý zázvor a cesnak nasekajte ich v mixéry a kašovitú zmes zrieďte kvapkami vody.