O nutnosti jesť zeleninu, jej pestovaní,pH a zelených tabletkách…:)

O nutnosti jesť zeleninu, jej pestovaní,pH a zelených tabletkách…:)

Značky

Nie sú pridelené

Ďalší článok o zelenine?  Keďže pre život je nevyhnutná, áno ale aj o vzťahu k tejto ,,komodite” a o  možnosti si ju vypestovať svojpomocne aby splnila svoj účel. Viem, že nedostatkom zeleniny  náš trh netrpí otázne je akej zeleniny. Drahej, bez chuti a globálnej. Pokiaľ máte doma záhradu bolo by ,,nezodpovedné“  ju nezazelenať bylinkami, listovou zeleninou a vňaťami. Z toho dôvodu, že ochranné látky, ktoré nám poskytuje  sú mimoriadne dôležité pre optimálne prežitie aktuálne zimného a akéhokoľvek obdobia a sú podporou pre správnu funkciu organizmu. Ak vám je táto informácia známa a ste vybavení  na zimu črepníkovým záhonom byliniek za oknom a nasekanými vňaťami  v mrazničke  tak prvý uvedomelý krok máte za sebou. Vy, ktorí sa k tej záhradke či záhonu dopracujete na budúci rok /alebo uvažujete o tom/ urobte tak,  kým sa dá ešte a zasaďte petržlen, ružičkový kel, koriander, zeler, pažítku atď. Totiž, zrejme nakupujete tak ako väčšina ľudí v reťazcoch a aj  pri maximálnej snahe o kvalitný výber potravín sa zapotíte premýšľaním nad tým čo vôbec do toho košíka vložiť, čo bolo ako ošetrené a  akou chemikáliou. Môžete iba hádať. Stačí, že súčasťou polotovarov, najviac keksíkov a lacných syrov či údenín sú transmastné tuky, veľa cukru, soľ, aditíva, ktoré udržujú v čerstvosti aj tak už nutrične nezaujímavé  potraviny.

Aby sme sa mohli náporu týchto ,,p-otravín“ a ich dôsledkov na naše zdravie ubrániť, potrebujeme ochranný zdroj a tým je zelená záhrada alebo kútik na balkóne /alebo záhrada trhovníkov a malopestovateľov /. Chvála našim tradíciám, že sa udržujú takéto miesta v našej  krásnej prírode a je možnosť stále /zatiaľ/ si dopestovať zeleninu a ovocie z vlastného zdroja. Ja len dúfam, že choromyseľní  ľudia nerozpredajú slovenskú pôdu  ešte pomerne  kvalitnú, rozličným záujmovým skupinám a tie isté skupiny sa nepostarajú o legislatívnu zmenu, ktorej dôsledkom vám budú chodiť  ,,vykonávatelia  úradnej moci“ po majetku a rvať paradajky zo zeme. Je mi jasné, že na tejto planéte stojíme takmer jeden druhému na hlave a im to je jasné tiež preto chcú udržať potravinový reťazec pod kontrolou za každú cenu. Pre nich hodnota života jedinca je iba zrnkom piesku a  elitistické skupiny ťahajúce za nitky si myslia, že ich DNA funguje na inom princípe. Pokiaľ máme ako tak možnosť mať vlastnú pôdu a dopestovať si vlastnú úrodu o to menej polotovarov a nutrične prázdnej stravy sa predá  reťazcoch čo korporáciám nehrá do karát. No nejako som sa rozvášnila a to som chcela písať o prínose petržlenovej vňati  pre náš organizmus o mineráloch, vitamíne C atď. To samozrejme platí a to čo som tu písala tiež. Vy si hovoríte, že nie je nato čas ste predsa 10 hodín v práci aké okopávanie záhradky, keď ste radi, že zaparkujete doma a potom na gauči. Keby ste poznali štatistiky chorôb o výskyte alergií, intolerancií a ostatných civilizačných chorôb pochopili by ste akým smerom ideme. Nech to znie akokoľvek konšpiračne priamo vzad. Sledujúc poctivo tieto témy, pokúšam sa o objektivitu v mojich článkoch teda dovolím si ušetriť vás  štatistík a úsudok nechám na vás. Porozmýšľajte akú zvolíte stratégiu ale táto je určite jedna z tých šťastnejších, takže na jar sa pustite do sadenia.

Ako sa chrániť…alebo  miesto chlorelly, zelených práškov a extraktov  zdravý rozum a zelenina zelená

Drahá /doslovne/ distribúcia a výrobcovia nehnevajte sa nič proti vašim doplnkom výživy, prípravkom na chudnutie a pod. Vás ostatných  upozorňujem, že porovnateľne ozdravujúco pôsobí aj jednodruhová zelená zelenina a neupravované morské  riasy  či niektoré druhy byliniek, klíčkov, ktoré obsahujú zelené farbivo chlorofyl, minerály a vitamíny a HLAVNE sú jedlom, energiou aby sme mohli fungovať.  Ako ste správne pochopili nepatrím k fanúšikom  týchto výrobkov práve pretože sú to výrobky. Procesy, ktorými sú uvedené do finálnej podoby sú neprirodzené  a vďaka týmto procesom sa stávajú v mnohých oblastiach škodlivým. Miesto antioxidačných účinkov prichádzajú prooxidačné opačné účinky ako bolo zistené v prípade betakaroténu, ktorý bol vyňatý  z prírodného kontextu. Netvrdím, že to platí celoplošne v určitom veku a v stave choroby vitamínové suplementy  môžeme užívať ale nikdy ako náhradu za zeleninu a ovocie. A úplne ma bavia promočlánky  o doplnkoch, ktoré udržujú rovnováhu pH. Niektorí ľudia si robia príliš veľké starosti s touto hodnotou a pravidelne sledujú a testujú pH slín a moču a odborníci na pH sa trhajú vo vypracovávaní nových tabuliek kategorizujúcich potraviny podľa pH.  V každom prípade je rozumné a pozitívne, keď v zmysle  tzv. alkalizujúcej diéty vyhodíte z jedálnička cukor, bielu múku a pochutiny ale prospeje vám to v inom dôsledku bez toho aby to vaše telesné pH ovplyvnilo.

Vysvetlím: homeostatické mechanizmy/rovnováha tela/ udržujú pH konštantné a nemenné pokiaľ nie je ovplyvnené  vnútornými zmenami rozličnej povahy /rozklad vnútorného prostredia, infekcia, nádor, nekróza a iné biologické tragédie/, kde je už úplne jedno či zjete ružičkový kel alebo tabletku chlorelly ak ide o život. Nie nepodceňujem pH  v každom prípade je to dôležitý indikátor základnej fyziológie a biochémie a telo si nemôže dovoliť  nepovšimnúť dej okolo tohto ukazovateľa. Je to zložitá téma na komplexné vysvetlenie v tomto článku, mierim však k tomu aby  radšej ľudia uverili tejto novodobej ,,pHideologii“ a využili tak zvýšený prísun zeleniny a zelených rastlín k ochrane pred oxidačným stresom a senescencii /starnutiu či opotrebovávaniu organizmu/. Dôraz na túto skutočnosť kladiem po prečítaní knihy od biochemika Nicka Lanea Oxygen: The Molecule that Made the World/ kyslík :molekula, ktorá vytvorila svet / sú v nej úžasné informácie o evolúcii organizmov o obranných mechanizmoch  ľudského tela  pomocou vitamínov E, C a neutralizácii voľných radikálov  a  o paradoxnej agresivite tejto životodarnej molekuly. Toto je však už na iný článok.

Späť k sadeniu…čo nasadiť?

Zeleninu na ochranu buniek

Kapusta, kel aj ružičkový, brokolica, karfiol, kaleráb, romanesco /hybrid karfiolu a brokolice/

Obsahuje glukozinolát sulforafan čo je antikarcinogénna látka, ktorej sa prikladá veľký význam v boji proti rakovine. Tiež  látku indol-3-karbinol pre správnu funkciu estrogénu, ktorú si ženy kupujú v doplnkoch výživy ak majú nepriaznivé výsledky z cytológie alebo klimakterické ťažkosti. Ak zjete na posedenie150gr surovej zeleniny  môžete získať 20-30mikrogramov tejto látky. Obsahuje tiež MSM/metylsulfonylmetán/ substrát pre tvorbu aminokyselín a ochranného glutationu. Problémom je, že sulforafan je čiastočne znehodnotený teplom. A tiež vitamín C, odolnejšie sú minerály. Preto tá šetrná úprava zeleniny, ktorú všade odporúčam. Okrem toho obsahuje samozrejme vitamíny C,B,K, karotenoidy a minerály. Skúste ju rýchlo opiecť na olivovom oleji do 2-3 minút alebo dať do pary na 2 minúty.

Napríklad kapusta obsahuje tiež S-metylmetionín, látku ktorá podporuje trávenie a má priaznivý účinok pri gastropatii.

 

Zelenina s obsahom síry prevencia reumatoidnej artritídy, metabolizmus vitamínov B, antioxidačná aktivita

Cesnak, cibuľa/červená/, pór, pažítka, reďkovka, kapusta, špargla, kaleráb

Zelený chlorofyl  farbivo s antioxidačným a protizápalovým  účinkom, stimulant  tvorby červených krviniek, ochrana buniek

Nachádza sa v šalátoch a listovej zelenine a zelenine. Degraduje sa pri tepelnej úprave preto túto  zeleninu treba jesť  v surovom stave. Alebo osvojiť si zvyk posypať jedlo vňaťou- koriander, petržlen, zelerová vňať /opatrne pri ochoreniach obličiek/, pažítka, bazalka, atď.

Flavonoidy /luteolín, apigenín/ ochrana a prevencia pred rakovinou – sa nachádza v zelerovej a petržlenovej vňati, paprike, špenáte, bylinkách . Luteolín nájdete aj  v olivovom oleji, ktorým si môžete zeleninu pred konzumáciou hojne pokvapkať. Alylové sulfidy ochraňujú pred rakovinou- nachádzajúce sa v cesnaku a cibuli. Ďalej  kvercetín, myricetín, glutation, selénové zlúčeniny a mnohé ďalšie fytochemikálie, o ktorých sa píšu vedecké práce a nadšenci výskumu jasajú. Problémom je, že obyvateľstvo  akosi tú zeleninu obchádza napriek tomu, že tie záhrady ešte stále sú alebo? Je drahá, nechutí, nevedia ju pripraviť, je to piplačka čistiť a mnohé iné pohodlné výhovorky. Takže všetko ide tak ako ide a ľudia sú stále viac a viac chorí, smutní, zúfalí a manipulovaní, kým a čím si zodpovedzte prosím sami. Ja vám prinesiem zase radšej pár postrehov ako za zdravím pomocou potravín:)

Preto, ako ste iste pochopili, ak by sme mali dostatok vedomostí o potravinách, ich zložení a vhodnom spracovaní, nemuseli by sme pravidelne užívať doplnky výživy a v niektorých prípadoch skutočne vyhadzovať peniaze von oknom. Volá sa to potravinová gramotnosť a tú si treba v rámci zachovania zdravia, neustále zvyšovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.