Tento článok je reakciou na ,,prekyslené komenty” pod statusom, o televíznom vystúpení p. Mačingovej na mojej stránke viď.. https://m.facebook.com/terapiajedlom/posts/1696463610418800
Ako bonus, skromné vysvetlenie pre všetkých chronických ,,odkyslovačov“ zásaditými potravinami. Vezmime si taký citrón, v tabuľkách, podľa pH delenia potravín na alkalické a kyslé, ho jednoznačne experti zaraďujú medzi zásadité a teda telu prospešné..napriek tomu, že citrón je kyslý 🙂 Dohodnime sa, že citrón je jednoznačne zdravý, i keď j kyslý, pretože obsahuje kyselinu citrónovú, má nízke pH a veľa vitamínu C a iných živín.
Na úvod pár definícií o kyselinách a zásadách aby sme porozumeli koncepcii pH.
Jednoducho povedané, pH je hodnota, ktorá vyjadruje, aký je kyslý alebo zásaditý roztok na stupnici od 0 do 14. Hodnota pH 7 sa považuje za neutrálnu. Každá hodnota pH nižšia ako 7 sa považuje za kyslú a každá hodnota pH nad 7 sa považuje za alkalickú-zásaditú.
Na stupnici pH rozdiel medzi susednými číslami predstavuje desaťnásobný rozdiel v kyslosti. Napríklad pH 5 je 10 krát kyslejšie ako pH 6 a 100 krát kyslejšie ako pH 7.
Citrónová šťava má pH medzi 2 a 3, čo znamená, že je 10 000 – 100 000 krát kyslejšia ako voda.
Alkalická alebo zásaditá diéta je založená na princípe výberu potravín, o ktorých si zástancovia tejto diéty myslia, že nám môžu zmeniť pH tela.
Sklamanie v úvode pre ,,odkyslovačov“, neexistujú žiadne dôkazy o benefitoch alkalickej stravy. Podľa výskumu majú potraviny, ktoré konzumujeme, veľmi malý vplyv na pH krvi.
Napriek tomu sa táto diéta teší obľube. Jej zástancovia sa domnievajú, že častá konzumácia okysľujúcich potravín môže spôsobiť to, že pH ľudského tela bude kyslé a zvýši sa pravdepodobnosť ochorení. Napríklad mnohí veria, že ,,telo” kradne alkalický vápnik z kostí, aby vyrovnalo okysľujúce účinky potravín, ktoré jeme. Niektorí tiež veria, že rakovina rastie len v kyslom prostredí a že sa dá predísť alebo dokonca vyliečiť, ak budeme jesť zásaditú stravu. Preto sa nasledovníci tejto diéty snažia zlepšiť svoje zdravie a znížiť riziko ochorenia tým, že obmedzujú kyslé potraviny a uprednostňujú zásadité.
Toto je základný kľúč – akože samozrejme 🙂
• Okysľujúce potraviny: mäso, hydina, ryby, mliečne výrobky, vajcia a alkohol
• Neutrálne potraviny: Prírodné tuky, škroby a cukry
• Alkalizačné potraviny: ovocie, orechy, strukoviny a zelenina
Prečo sa citrónová šťava správa ako alkalizujúca, napriek jej kyslému pH ?
To či má jedlo kyslý alebo alkalický účinok na telo, má málo spoločného s pH danej potraviny predtým, ako ju budeme konzumovať.
Ako sa potravina /dekomponovaná, metabolizovaná/ v tele bude správať, sa dá odhadnúť metódou vytvorenia vedľajšieho produktu, nazýva sa to analýza popola. Potraviny sú spálené v laboratóriu, aby simulovali to, čo sa deje počas trávenia. Hodnota pH ich popola sa používa na klasifikáciu potravín ako kyselinotvorných alebo zásaditých. Popolová analýza je dôvodom, prečo sa niekedy hovorí, že potraviny vytvárajú kyslý alebo alkalický ,,popol” .
Avšak analýza popola je nepresným odhadom, takže vedci dávajú prednosť vzorcu, ktorý určuje potraviny na základe ich potenciálneho zaťaženia obličkami /PRAL/.
PRAL určitej potraviny je množstvo kyseliny, u ktorej sa očakáva, že dosiahne obličky potom, ako telo metabolizuje túto potravinu.
Normálne obličky udržiavajú konštantnú hodnotu pH v krvi tým, že sa prostredníctvom moču zbavia nadbytočnej kyseliny alebo alkálie.
Kyslé živiny, ako napríklad bielkoviny, fosfor a síra, zvyšujú množstvo kyseliny, ktoré musia obličky odfiltrovať. Mäso a zrná, ktoré majú tendenciu obsahovať tieto živiny, majú teda pozitívne skóre PRAL.Na druhej strane, ovocie a zelenina majú vysoký obsah alkalických živín, ako je draslík, vápnik a horčík . V konečnom dôsledku dochádza k zníženiu množstva kyseliny, ktorú obličky potrebujú na odfiltrovanie, čím sa získava negatívne skóre PRAL.
Rovnako ako ostatné ovocie, aj citrónová šťava produkuje alkalické vedľajšie produkty, akonáhle bola metabolizovaná. Preto má negatívne skóre PRAL.
Po strávení citrónová šťava produkuje zásadité vedľajšie produkty, ktoré znižujú kyslosť moču. To je dôvod, prečo niektorí ľudia považujú citrónovú šťavu za zásaditú, a to aj napriek skutočnosti, že má kyslé pH ešte predtým, ako vstúpi do tráviaceho traktu.
Citrónová šťava môže alkalizovať moč, ale nie vašu krv!!
Mnohí zástancovia alkalickej diéty používajú pH testovacie prúžky na kontrolu ,,zásaditosti“ ich moču. Veria, že to im pomáha určiť či je ich telo alkalické. Bohužiaľ si neuvedomujú fakt, že zatiaľ čo citrónová šťava môže zvýšiť pH moču a moč je teda zásaditý, to isté sa však NEDEJE s ich krvou.
V skutočnosti niekoľko štúdií ukazuje, že konzumované potraviny majú veľmi obmedzený vplyv na pH krvi. Na ilustráciu odhad výskumníkov, v skutočnosti by ste museli zjesť ekvivalent 8 kg pomarančov – ktoré majú alkalizačný potenciál podobný tomu, ktorý ponúka citrón – všetko jednorazovo pri jednom jedle, aby ste zvýšili pH krvi o 0,2. Dôvod, prečo majú potraviny také obmedzené účinky na pH vašej krvi, je to, že ľudské telo potrebuje udržať hladiny pH medzi 7,36 – 7,44 .. aby vaše bunky správne fungovali.
Ak hodnoty pH v krvi prekračujú tento normálny rozsah, môže to byť stav nazývaný metabolická acidóza alebo metabolická alkalóza, ktorá je nebezpečná alebo dokonca smrteľná, ak nie je liečená.
Deje sa to však zriedkavo, pretože organizmus má obranné mechanizmy v prevencii prekročenia hodnôt pH krvi, mimo normálneho rozsahu. Jedným zo spôsobov, ako udržiava hladiny pH konštantné, je práca obličiek na odfiltrovanie prebytočných kyselín močom.
To je dôvod, prečo moč môže byť kyslý pár hodín po tom, čo budete jesť veľký steak alebo menej kyslý po tom, čo budete dodržiavať diétu s vysokým obsahom alkalizujúcich potravín.
Napriek tomu, že kyslosť moču sa môže meniť v dôsledku konzumácie potravín, pH krvi zostáva konštantné. Takže aj keď pitie citrónovej šťavy spôsobuje to, že Váš moč je alkalický, je nepravdepodobné, že by to malo vplyv na pH vašej krvi.
pH krvi
Ani pH krvi ,,neskáče“ tak ako si to niekto predstavuje napríklad, po dvoch lyžiciach cukru a tabuľke čokolády, klesne a napríklad po pol kile skonzumovanej surovej ,,zásaditej“ zeleniny stúpne. Ľudské telo disponuje /našťastie/ mechanizmom udržania acidobázickej rovnováhy a ten priamo potraviny ovplyvniť nedokážu. pH krvi je prísne regulované, nárazníkovými systémami – puframi, ktoré udržujú v tele homeostázu krvi v rozmedzí 7,36 – 7,44 a nielen krvi ale aj hodnoty pH extracelulárnych a intracelulárnych tekutín a ešte aj orgánov a rôznych častí tela To na margo tvrdení o prekyslení ,,iba obličiek alebo hrubého čreva“. Ak by ste mali pH krvi pod sedem, tak pravdepodobne ležíte na ,,áre“ a bojujete o život.
Čo sú to nárazníkové systémy alebo pufry?
Tieto systémy, dokážu zabrániť zmenám pH po pridaní určitého množstva kyseliny alebo zásady do roztoku. Akonáhle sa zvyšuje koncentrácia iónov H+ v roztoku, nárazník ich vyviaže, opačne ak hladina iónov H+ v roztoku klesá, nárazník ich uvoľní. V oboch prípadoch však k zmene pH nepríde. Takže nárazníky dokážu zmeniť aj silné kyseliny na slabé a neprichádza k PREKYSLENIU.
Bikarbonátový systém/pufer/ je napríklad najdôležitejší spolu s hemoglobínovým pufrom, pre udržanie homeostázy krvi. Bikarbonátový systém pufruje metabolické kyseliny HCO3–/CO2 a hemoglobínový vznik kyseliny uhličitej.
Ďalšie dôležité pufry sú fosfátový a proteínový. Ako som spomínala existujú aj orgánové kompenzácie, ktoré sa uplatňujú v prípade narušenia homeostázy orgánov, napríklad renálne kompenzácie /obličky/ alebo respiračné/pľúca/.
Renálna kompenzácia spočíva v regulácii výdaju H+ a HCO3 obličkami. Zmeny v objeme ich strát slúžia ako kompenzácia odchýlok pH pri respiračných problémoch, spojených s poruchou výmeny CO2 ale i v prípade metabolických porúch, mimo zníženej funkcie obličiek.
V diskusii o pH na mojej stránke padla otázka či nie je teda lepšie nezaťažovať obličky kyslými alebo zásaditými potravinami ale rovno siahnuť po potravinách pH neutrálnych asi toľko :
Ak by sme chceli ,,nezaťažovať obličky“ môžeme tak urobiť obmedzením potravín, ktoré ich mohli zaťažovať, bez ohľadu na pH potravín. Ťažko by ste totiž našli po médiách kolujúci zoznam potravín kategorizovaný podľa pH, ktorý bude zodpovedať hodnotám PRAL. Neutrálne sú tuky, škrob a cukry, ktorých zvýšený príjem by nebol predsa rozumný na úkor ostatných kategórií. Fosfáty a sulfáty sú hlavným zdrojom kyslých iónov v potravinách, pochádzajúce z živočíšnych produktov, vylučovaných močom. Fosfáty sa nachádzajú aj v obilninách. Ak niekto vylúči živočíšne produkty za účelom dosiahnutia alkalického moču /pH moču od 4,6-8/ a bude sa tešiť z alkalických hodnôt môže sa mu stať, že mu budú chýbať dôležité bielkoviny alebo omega 3 mastné kyseliny alebo si neuvedomí možnú rozvíjajúcu sa tubulopatiu a iné ochorenie súvisiace s vyšším pH moču. Obličky jednoznačne nezaťažíme pestrou stravou, varenou i surovou bez polotovarov, tým by sme sa mali zaoberať a nie kyslým a alkalickým močom. Merať iba v prípade, že si to vyžaduje ochorenie ako oxalátová litiáza, cystinúria, fosfátové kamene, Ca-oxalátové konkrementy, infekcie močových ciest a pod.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21529374
http://www.jbc.org/content/11/4/323.full.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797810/
https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/advan.00054.2009
https://www.healthline.com/…/lemon-juice-acidic-or-alkaline…