Nedajme jesť ,,rakovine”

Nedajme jesť ,,rakovine”

Značky

Nie sú pridelené

Tomuto odkazu, /okrem iného /predchádzal siahodlhý rozhovor v nemocnici na Heydukovej s prísediacou o chorobe jej manžela. Rakovina hrubého čreva, kolorektálny karcinom. Pani sa rozhovorila – o tom ako manžel nechce piť ovocné šťavy, jesť zeleninu a koľko musí platiť za drahé vitamíny a ako nechce dodržiavať diétu /diabetik/atd..
Skrátim ten úvod: chcem tým povedať, že mi nedá pár varovných/pardon/ slov posunúť publiku. Denne sa stretávam s dôsledkami ľudskej slabomyseľnosti a pýchy a pýtam sa: vedia ľudia vôbec čítať, pochopiť a využiť informácie vo svoj prospech? Rady lekárov či alternatívnej medicíny, ktoré sa na nás valia z každej strany a je vôbec možné, že trefne minú cieľ? Kedy si ľudia uvedomia, že majú možnosť voľby už dávno predtým ako ich na ceste do hrobu nepríjemne potrápi napr. rakovina, cukrovka? Pravidelne počúvame o tom ako a kde sa vyskytlo také a onaké mäso, technická soľ a mak  a iné neprirodzené príchute zaručene obohacujúce náš chlieb každodenný.

Prosím Vás ľudia, nebláznite a nekupujte tieto gebuziny. Nekupujte polotovary a potlačte svoju lenivosť, a nevyhovárajte sa na nedostatok času. Zavárajte lekváre z babkinej záhrady alebo z trhu, nakladajte kyslú kapustu, urobte doma poctivé cesto na koláč, pečte kváskové pečivo a naučte sa zase variť z jednodruhových potravín. Strážte si vaše zdravie, zdravie vašej rodiny a rozmýšľajte čo jete… Nebudem tu nikoho vyzývať k nasledovaniu výživových extrémov /makrobiotickej cesty s 30 druhmi zeleniny a zrn stále dokola, vitariánov, smoothieholikov, vegánov, rawistov/. Myslím si skromne iba, že striedmosť v jedení je to čo potrebujeme objaviť. Kupujte mäso iba u mäsiara ak už musíte, najlepšie na nedeľu alebo sobotu, ak slaninu tak iba poctivo údenú z dobrého zdroja a nedotknite sa žiadnych špongiových nátierok ružovej farby v obchodných reťazcoch. Spomeňte si, že aj voda uhasí smäd, vie dať obživu a raz do týždňa si kúpte rybu, upečte si ju doma a nekupujte zavináče, tresky a iné katastrofy naložené v aditívach a neidentifikovateľných prísadách. Zoberte si okuliare a čítajte to čo budete jesť!!!  Vyhnite sa oblúkom fritovaným jedlám vo fastfúdoch. Kupujte si čerstvú zeleninu a ovocie. Nemusí byť nutne bio ak na to nemáte peniaze, aj v bežnej zelenine od domácich trhovníkov sa nachádza vitamín C a iné prospešnosti, ktoré nás nasýtia a ochránia.

Nepite sladené nápoje, nejedzte cukríky a žuvačky a iné hmoty pochádzajúce z laboratorií. Polejte si chlieb dobrým kvalitným olejom s paradajkou a cesnakom miesto umelej Ramy. Sušte si semienka z tekvice a slnečnice a tlačte sa večer radšej pred telkou orechmi, miesto čipsov. Kúpte si k bielej múke špaldovú, celozrnnú ražnú, jačmennú, pohánkovú, cícerovú a vráťte sa k hrstkovým retropolievkam. A trocha hedonizmu – kúpte si občas kvalitné červené víno a dajte si kozí syr so šalátom. Pite bylinkové čaje a čistú vodu…Pokúste sa o to, zmeňte stravovanie, urobte krok k prevencii a pomôžeme si navzájom. Minimálne sa nebudeme tlačiť na chodbách onkologických zariadení a v dusných podmienkach čakať, kým si Vás zavolajú, odkvapkajú Vašu dávku taxoteru, ktorá by nemusela možno byť….

Preto, ako ste iste pochopili, ak by sme mali dostatok vedomostí o potravinách, ich zložení a vhodnom spracovaní, nemuseli by sme pravidelne užívať doplnky výživy a v niektorých prípadoch skutočne vyhadzovať peniaze von oknom. Volá sa to potravinová gramotnosť a tú si treba v rámci zachovania zdravia, neustále zvyšovať.

2 Odpovede

  1. Úplne s tebou súhlasím, Silvi! Len škoda, že ľudia, ktorí sa zaujímajú o to čo jedia, sú stále považovaní za „iných“. Moje deti sa odmietajú stravovať v školskej jedálni, tak im varím. Áno, je to najmä časovo náročné, ale ja som si už vytvorila istú rutinu a nezamýšľam sa nad tým, či sa mi chce alebo koľko času trávim v kuchyni. Viem prečo to robím. 😉 Dcéra raz dostala od kamarátky otázku, že prečo sa stravujeme tak zdravo? Jej odpoveď bola naozaj výstižná: „Ako zdravo? My sa stravujeme normálne.“ 😊 Každý vie, že napr. fajčenie škodí zdraviu, že polotovary a sladké nápojé sú naozaj nezdravé, … a napriek tomu fajčiara prekvapí rakovina, obézneho cukrovka, … a čo urobia? Idú k lekárovi a pýtajú si zázračnú tabletku. Myslím, že to je myšlienka J. Wericha, ktorá je naozaj výstižná aj v tomto kontexte: „Iba hlupák robí dokola stále to isté a očakáva vždy iný výsledok.“ A toto je asi náš najväčší problém…

    1. Trefný Tvoj koment a vieš, že ja tiež komunikujem moje varenie ako ,,Normálna strava“? Bohužiaľ väčšina tento pojem nepochopí správne, vplyv okolia a zvyky sú silné. Môžeme však odovzdať viac informácií ľuďom, ktorí majú záujem a chcú sa učiť, zmeniť stravovanie tak normálne 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.