Nakladané baklažány v olivovom oleji

Nakladané baklažány v olivovom oleji

Značky

Nie sú pridelené

30

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

2,5kg

Baklažánov

0,5l

Octu

0,5l

Vody

Hrubozrnná soľ morská

8 strúčikov

Cesnaku

4 ks

Malé chilli papričky

0,7 l

Olivový olej panenský

Príprava

Baklažán  patrí k mojim najobľúbenejším zeleninám pre jeho všestranné využitie v kuchyni, nutričnú hodnotu a zdraviu prospešné látky a navyše, že úžasne chutí…aj v takejto  úprave. Tento recept pochádza od mojej  známej z Talianska, kde som sa ho aj naučila pripravovať s malými obmenami. Väčšinou  pri nakladaní baklažánov sa lúpe fialová šupka ale ja to nerobím, pretože viem,  že v nej sa skrýva veľa cenných látok a v podstate mierne zafarbenie dužiny do fialova v reakcii s octom mi nevadí. Chutí to výborne ale ak chcete môžete šupku odstrániť. Tu je postup.

Príprava:

Baklažány umyjeme nakrájame na kolieska hrubé asi 0,5cm. Poukladáme do veľkej misy a na každú vrstvu nasypeme pol malej  lyžičky hrubozrnnej soli. Zaťažíme hrncom s vodou a necháme odpočívať približne 2 a pol hodiny aby pustili šťavu.

Baklažány vyžmýkame od prebytočnej vody a necháme v sitku odkvapkať. Do  hrnca dáme zovrieť vodu s octom a po zovretí ponoríme baklažány na minútu až dve. Vyberieme a necháme odkvapkať na utierke s obrúskami aby sa odsala prebytočná voda.

Do čistých sterilizovaných pohárov ukladáme vychladnuté baklažány po vrstvách a vždy pridáme cesnak, chilli alebo pár zrniek  korenia a olej. Baklažány opatrne potlačíme aby nezostali pod nimi vzduchové bubliny. Na poslednú vrstvu dáme cesnak a chilli a zalejeme po povrch olejom tak aby nevyčnieval žiaden kúsok . Necháme chvíľu otvorené aby unikol vzduch a pevne uzatvoríme. Poháre s baklažánmi  držíme na tmavom chladnom mieste a  po 1 týždni môžeme ochutnávať. Takto upravené sú výborné ako príloha k mäsu, k zemiakovej kaši, či samotné ako malý zaháňač hladu 🙂

2 Odpovede

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť