Baklažán patrí k mojim najobľúbenejším zeleninám pre jeho všestranné využitie v kuchyni, nutričnú hodnotu a zdraviu prospešné látky a navyše, že úžasne chutí…aj v takejto úprave. Tento recept pochádza od mojej známej z Talianska, kde som sa ho aj naučila pripravovať s malými obmenami. Väčšinou pri nakladaní baklažánov sa lúpe fialová šupka ale ja to nerobím, pretože viem, že v nej sa skrýva veľa cenných látok a v podstate mierne zafarbenie dužiny do fialova v reakcii s octom mi nevadí. Chutí to výborne ale ak chcete môžete šupku odstrániť. Tu je postup.
Príprava:
Baklažány umyjeme nakrájame na kolieska hrubé asi 0,5cm. Poukladáme do veľkej misy a na každú vrstvu nasypeme pol malej lyžičky hrubozrnnej soli. Zaťažíme hrncom s vodou a necháme odpočívať približne 2 a pol hodiny aby pustili šťavu.
Baklažány vyžmýkame od prebytočnej vody a necháme v sitku odkvapkať. Do hrnca dáme zovrieť vodu s octom a po zovretí ponoríme baklažány na minútu až dve. Vyberieme a necháme odkvapkať na utierke s obrúskami aby sa odsala prebytočná voda.
Do čistých sterilizovaných pohárov ukladáme vychladnuté baklažány po vrstvách a vždy pridáme cesnak, chilli alebo pár zrniek korenia a olej. Baklažány opatrne potlačíme aby nezostali pod nimi vzduchové bubliny. Na poslednú vrstvu dáme cesnak a chilli a zalejeme po povrch olejom tak aby nevyčnieval žiaden kúsok . Necháme chvíľu otvorené aby unikol vzduch a pevne uzatvoríme. Poháre s baklažánmi držíme na tmavom chladnom mieste a po 1 týždni môžeme ochutnávať. Takto upravené sú výborné ako príloha k mäsu, k zemiakovej kaši, či samotné ako malý zaháňač hladu 🙂
2 Odpovede
Ak niesu sterilizovane, ako dlho ostanu dobre v chladnicke? Recept vyzera vyborne.
3-4 týždne.