Batáty alebo sladké zemiaky sú veľmi osožná hľuza, ktorú dostať takmer celoročne už aj v reťazcoch. Dokonca na Slovensku ich pestuje vo veľmi dobrej kvalite hospodárstvo Rozel z Rozhanoviec /mám ich osobne vyskúšané/. Batáty sa používajú v kychynskej úprave podobnej ako zemiaky a najhodnotnejšie z hľadiska výživy sú pečené v rúre so šupkou. Využijú sa tak oba druhy vlákniny rozpustná i nerozpustná na podporu peristaltiky čriev a prevencie ochorení tráviaceho traktu. Tepelnou úpravou sa z nich využije viac betakaroténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A v prípade ak konzumujeme spolu s batátmi tukovú zložku/olej maslo, mlieko, syr/. Ich krásna oranžová farba prezrádza práve vysoký obsah karotenoidov, ďalej vitamíny skupiny B ,C , fenolické kyseliny s protirakovinovým účinkom, draslík, atď. Batáty sa dajú upravovať na sladko i na slano a v zeleninových jedlách nimi môžete dosiahnuť použitím korenín exotickú a príjemnú chuť. Ak ich nakrájate na menšie kocky a podusíte so zeleninou uvaria sa do 10-15 minút.
Postup:
Zmiešame spolu v miske vajíčka, roztopené maslo, acidofilné mlieko a nahrubo nastrúhaný kozí syr/30gr odložíme na dekoráciu/.Ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Pridáme koreniny a popučené batáty, múky a prášok do pečiva so sódou bikarbónou. Všetko vymiešame do hladkej hmoty. Na záver vmiešame umyté a utierkou vysušené listy špenátu. Papierové košíčky uložíme do formy a do troch štvrtín naplníme zmesou. Povrch posypeme strúhaným syrom. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 st. cca 25-30 minút. Muffiny vyberieme ihneď po upečení a necháme vychladnúť na drevenej doske. Z tejto dávky urobíte 24ks.