Muffiny z batátov so špenátom a kozím syrom /bez lepku/

Muffiny z batátov so špenátom a kozím syrom /bez lepku/

Značky

Nie sú pridelené

45

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

380 gr

Uvarených batátov bez šupky

125 gr

Cícerovej múky

125 gr

Pohánkovej múky

125 gr

Roztopeného masla

130 gr

Kozieho syru mladého alebo polovyzretého

3 dcl

Acidofilného mlieka

4 ks

Vajcia

100 gr

Mladého listového špenátu

1 ČL

Kurkumy

Mletá rasca, korenie z mlynčeka

Soľ

Prášok do pečiva 1 a pol balíka

1malá lyžička sody bikarbony

Príprava

Batáty alebo sladké zemiaky sú veľmi osožná hľuza, ktorú dostať takmer celoročne už aj v reťazcoch. Dokonca na Slovensku ich pestuje vo veľmi dobrej kvalite hospodárstvo Rozel z Rozhanoviec /mám ich osobne vyskúšané/.  Batáty sa používajú v kychynskej  úprave podobnej ako zemiaky a najhodnotnejšie z hľadiska výživy sú pečené v rúre so šupkou. Využijú sa tak oba druhy vlákniny rozpustná i nerozpustná na  podporu peristaltiky čriev a prevencie ochorení  tráviaceho traktu. Tepelnou úpravou sa z nich využije viac betakaroténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A  v prípade ak konzumujeme spolu s  batátmi tukovú zložku/olej maslo, mlieko, syr/. Ich krásna oranžová farba prezrádza práve vysoký obsah karotenoidov, ďalej vitamíny skupiny B ,C , fenolické kyseliny s protirakovinovým účinkom, draslík, atď. Batáty sa dajú upravovať na sladko i na slano a v zeleninových jedlách nimi môžete dosiahnuť použitím korenín exotickú a príjemnú chuť. Ak ich nakrájate na menšie kocky a podusíte so zeleninou uvaria sa do 10-15 minút.

Postup:

Zmiešame spolu v miske vajíčka, roztopené maslo, acidofilné mlieko a nahrubo nastrúhaný kozí syr/30gr odložíme na dekoráciu/.Ingrediencie  musia mať izbovú teplotu. Pridáme koreniny a popučené batáty, múky a prášok do pečiva so sódou bikarbónou. Všetko vymiešame do hladkej hmoty. Na záver vmiešame umyté a utierkou vysušené  listy špenátu. Papierové košíčky uložíme do formy a do troch štvrtín naplníme zmesou. Povrch posypeme strúhaným syrom. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 st. cca 25-30 minút. Muffiny vyberieme ihneď  po upečení a necháme vychladnúť na drevenej doske. Z tejto dávky urobíte 24ks.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.