Marhuľovo zázvorový koláč zo špaldovej múky s kokosovým cukrom

Marhuľovo zázvorový koláč zo špaldovej múky s kokosovým cukrom

60

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

400 gr

Vykôstkovaných marhúľ nakrájaných na mesiačiky

10 gr

Čerstvého nastrúhaného zázvoru

250 gr

Špaldovej hladkej múky

80 gr

Celozrnnej špaldovej múky

60 gr

Kryštálového cukru - trstinového alebo kokosového

1 PL

Kypriaceho prášku do pečiva

Štipka

Soli

3 ks

Vajcia

125 gr

Kyslej smotany

100 gr

Roztopeného živočíšneho farmárskeho masla 82%

100 gr

Červených ríbezlí

1 PL

Špaldovej krupice na vysypanie dna

Príprava

Ďalšia z marhuľových pochúťok na spríjemnenie letných dní. Čerstvý zázvor pôsobí osviežujúco a ako dekoráciu som použila červené ríbezle, ktoré pocit osvieženia zvýraznia. Inšpiroval ma francúzky tart tatin ale tento je podstatne jednoduchší a bez karamelu. Náročnosť prípravy je minimálna,  zvládnu ho i začiatočníci. Cukor môžete dať obyčajný kryštálový, kokosový alebo trstinový. Marhule majú GI  nízky, cukru je tu minimálne, vlákniny dosť,  takže si ho môžu dopriať i ľudia kontrolujúci glykémiu.

Príprava:

V miske zmiešame oba druhy múky s cukrom a práškom do pečiva. Pridáme štipku soli a nastrúhaný zázvor. V druhej miske rozšľaháme vajcia, maslo,  kyslú smotanu. Za stáleho miešanie vlejeme zmes do múčnej zmesi a pomaly premiešame aby sa všetky ingrediencie spojili. Na dno vymastenej a krupicou vysypanej formy poukladáme marhule a cesto opatrne vylejeme a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v  teplovzdušnej rúre 30 minút vyhriatej  na 180  stupňov. Skontrolujeme  drevenou špajlou alebo špáradlom  či sa cesto nenalepí. Po upečení necháme vychladnúť  cca 10minút a vyklopíme na veľký tanier tak aby marhule  boli navrchu. Dekorujeme ríbezľami, môžeme poliať javorovým sirupom či jačmenným sladom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť