Vláčne, mäkké, boli jemné ako pena napriek tomu, že obsahujú zeleninu. Takéto sa mi vydarili pri testovaní makovej múky s ovocím a zeleninou, ktoré nahrádzajú časť klasických múk. Ak pridáte zeleninu do cesta nečakajte vysoký muffinovský chochol :), túto konzistenciu prášok do pečiva ani sóda bikarbona nezdvihnú dostatočne. O to sú však chutnejšie, bohatšie na vlákninu a živiny. Cukru je tu ako vždy pomenej, na 1 ks vychádza 7gr pridanej sacharózy.
Pri bezlepkovej verzii zamente špaldovú múku za teffovú a múku zo zemných mandlí v pomere 1:1
Postup:
Do väčšej misky dáme cukor a maslo. Cukor dôkladne metličkou vymiešame s roztopeným maslom, pridáme vajcia a vymiešame do krémovej konzistencie. Pridáme múky, prášok do pečiva, sódu bikarbonu. Zľahka premiešame pár krát. Prilejeme acidofilné mlieko a na záver vmiešame varechou mrkvu a zázvor. Cesto musí byť hustejšie ale musí sa pomaly liať. Do teflonových plechov – foriem vložíme muffinové papierové košíčky. Do košíčkov dávkujeme cesto do cca 2/3. Na povrch do stredu položíme malinu otvorom dolu. Malina počas pečenia klesne do stredu muffinu. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 stupňoch celzia približne 30minút. Muffiny ešte horúce vyberieme z plechu a dáme vychladnúť najlepšie na drevený podnos. Z tejto dávky vyjde 48-50ks.