Obľúbené mini tortičky bez lepku, úsporné na pridaný cukor z kurzov pečenia.
V kategórii zdravých koláčov ich radím veľmi vysoko pre obsah nutričných látok a živín.
Klasickú pšeničnú múku ani deproteinovanú v nich nenájdete. Polovica z obsahu múk a cukru je nahradená zrelým banánom. Banán je jedna z najčastejšie používaných náhrad za múku a je to veľmi rozumná voľba. Banány obsahujú vitamíny A, B a C /ich obsah však tepelnou úpravou klesá/ minerály draslík, sodík, horčík, vápnik aj železo potrebnú vlákninu a aj dôležitú aminokyselinu tryptofan prekurzor serotonínu a melatonínu. Maková múka nie je to isté ako mak. Obsahuje menej mastných kyselín /omega 6 / zostávajú však minerály /vápnik, kálium, železo /, bielkoviny, vitamíny a vlákninu. Ryžová múka ak je celozrnná, opäť obsahuje hodnotné balastné látky a pomer medzi mastnejšou múkou s obsahom bielkovín a škrobnatou ryžovou múkou je ideálny pre pečenie. Hodnotné nasýtené mastné kyseliny dodá kokosový tuk a vajíčko. Takýto koláčik je výborný aj pre vaše deti na desiatu, či na detskú párty a chuťovo naozaj vyhovujú aj najmenším.
V prípade druhej tortičky, makadamovej, som nahradila makovú múku pšenovou a makadamovou. Pšenová múka je vhodná pre obsah železa, kremíka, metionínu a pod. a makadamová múka vitamínom E, polynenasýtenými mastnými kyselinami a minerálmi.
Potrebujeme:
Makové tortičky bezlepkové – 1tortička cca 380gr
Suroviny na 2ks.
70gr ryžovej múky celozrnnej
100gr makovej múky
3 vajcia
2lyžice kokosového oleja izbovej teploty
2 veľké banány mäkké
Polovica bezfosfátového prášku do pečiva
60gr trstinového cukru alebo kokosového
2 malé formy na tortičky s priemerom 11-16cm
Makadamové tortičky
60gr ryžovej múky
90gr pšenovej múky
2 polievkové lyžice makadamovej múky
3 vajcia
2 veľké banány mäkké
2 lyžice kokosového oleja
Polovica bezfosfátového prášku do pečiva
60gr trstinového cukru alebo kokosového
2 malé formy na tortičky s priemerom 11-16cm
Postup rovnaký u oboch tortičiek
Banány popučíme vidličkou vo väčšej miske, primiešame vajíčka, kokosový olej mierne roztopený – všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Primiešame cukor a múky s práškom do pečiva. Vymiešame na hustejšiu zmes a naplníme ňou formy vymazané kokosovým tukom približne do 2/3. Cesto musí mať mierne hustejšiu konzistenciu ak je príliš riedke pre väčšie vajíčko alebo mäkký banán pridajte lyžicu ryžovej múky. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňoch celzia cca 35-40 minút.
Neodporúčam väčšie formy na pečenie. Koláčik je veľmi vlhký, obsahuje vlákninu, ťažšie múky, zadržuje dosť vody a v strede by sa vám neupiekol vo veľkej forme – pri malých muffinách bude suchší. Mierne popukanie na povrchu je charakteristické pre tento koláčik. Či je dopečený vyskúšame špajlou alebo špáratkom. Po upečení necháme pol hodinu vychladnúť a prekrojíme.