Makové a makadamové tortičky bez lepku a mliečnej bielkoviny

Makové a makadamové tortičky bez lepku a mliečnej bielkoviny

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

Príprava

Obľúbené mini tortičky bez lepku, úsporné na pridaný cukor z kurzov pečenia.

V kategórii zdravých koláčov ich radím veľmi vysoko pre obsah nutričných látok a živín.

Klasickú pšeničnú múku ani deproteinovanú v nich nenájdete. Polovica z obsahu múk a cukru je nahradená zrelým banánom. Banán je jedna z najčastejšie používaných náhrad za múku a je to veľmi rozumná voľba. Banány obsahujú  vitamíny A, B a C /ich obsah však tepelnou úpravou klesá/ minerály draslík, sodík, horčík, vápnik aj železo potrebnú vlákninu a aj dôležitú aminokyselinu tryptofan prekurzor serotonínu a melatonínu. Maková múka nie je to isté ako mak. Obsahuje menej mastných kyselín /omega 6 / zostávajú však minerály /vápnik, kálium, železo /, bielkoviny, vitamíny a vlákninu. Ryžová múka ak je celozrnná, opäť obsahuje hodnotné balastné látky a pomer medzi mastnejšou múkou s obsahom bielkovín a škrobnatou ryžovou múkou je ideálny pre pečenie. Hodnotné nasýtené mastné kyseliny dodá kokosový tuk a vajíčko. Takýto koláčik je výborný aj pre vaše deti na desiatu, či na detskú párty a chuťovo naozaj vyhovujú aj najmenším.

V prípade druhej tortičky, makadamovej, som nahradila makovú múku pšenovou a makadamovou. Pšenová múka je vhodná pre obsah železa, kremíka, metionínu a pod.  a makadamová múka vitamínom E, polynenasýtenými mastnými kyselinami a minerálmi.

Potrebujeme:

 

Makové tortičky bezlepkové –  1tortička cca 380gr

Suroviny na 2ks.

 

70gr ryžovej múky celozrnnej

100gr makovej múky

3 vajcia

2lyžice kokosového oleja izbovej teploty

2 veľké banány mäkké

Polovica bezfosfátového prášku do pečiva

60gr trstinového cukru alebo kokosového

2 malé formy na tortičky s priemerom 11-16cm

 

Makadamové tortičky 

 

60gr ryžovej múky

90gr pšenovej múky

2 polievkové  lyžice makadamovej múky

3 vajcia

2 veľké banány mäkké

2 lyžice kokosového oleja

Polovica bezfosfátového prášku do pečiva

60gr trstinového cukru alebo kokosového

2 malé formy na tortičky s priemerom 11-16cm

 

Postup rovnaký u oboch tortičiek

Banány popučíme vidličkou vo väčšej miske, primiešame vajíčka, kokosový olej mierne roztopený – všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Primiešame cukor a múky s práškom do pečiva.  Vymiešame na hustejšiu zmes a naplníme ňou formy vymazané kokosovým tukom približne do 2/3. Cesto musí mať mierne hustejšiu konzistenciu ak je príliš riedke pre väčšie vajíčko alebo mäkký banán  pridajte lyžicu ryžovej múky. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňoch celzia cca 35-40 minút.

Neodporúčam väčšie formy na pečenie. Koláčik je veľmi vlhký, obsahuje vlákninu, ťažšie múky, zadržuje dosť vody a v strede by sa vám  neupiekol vo veľkej forme – pri malých muffinách bude suchší. Mierne popukanie na povrchu je charakteristické pre tento koláčik.  Či je dopečený vyskúšame špajlou alebo špáratkom.  Po upečení necháme pol hodinu vychladnúť a prekrojíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.