Tento recept som si osvojila pred 10 rokmi, keď som otvárala vegetariánsku reštauráciu v Bratislave. A rokmi som vylepšila pár detailov tak aby vyhovoval náročnému publiku :). Hladkú múku som nahradila pohánkovou, takže ho môžu aj celiatici a pôvodnú paradajkovú omáčku s garam masala som doplnila rôznymi dípmi, pretože som kofty tvrdohlavo pretlačila medzi párty jedlá ako alternatívu k mäsu. A verte mi, že s úspechom to by vám mohli porozprávať moji kamaráti. Dokonca som zistila, že chutia k pivu. Preto vám dnes posuniem tento návod a nechám vás aby ste posúdili sami a tak ako sa už očakáva malo by byť aspoň drobným prínosom k tej zdravšej stránke stravovania. jedlo obsahuje vitamíny skupiny B, karotenoidy /vitamín A/, polysacharidy /škrob/,minerály vápnik/mak/,pohánka /rutín/ paradajková omáčka /lykopén/ a ak ich nezapijete litrom alkoholu tak budú mať fakt pozitívny efekt.
Potrebujeme: / Pre 8 osôb/
0,800g mrazeného hrachu/nechať zmäknúť pri izbovej teplote alebo v sezóne čerstvý/
0,200g pohánkovej múky alebo celozrnnej hladkej špaldovej
2 vajíčka/ ak chcete vegánsku verziu nedávate vajíčka/
1,5dcl nemletého maku
Soľ
Voda – podľa potreby ak nedáte vajíčka a ak je hrach vlhký tak menej / voda cca 1dcl /
Mleté korenie
Olej na vysmážanie môže byť olivový / Alebo prepustené maslo ghí / bod prepálenia 190 stupňov celzia. Kofty smažíme pri nízkej teplote do polovice ponorené v oleji alebo masle.
Rozmrazený hrach vymixujeme na kašu v mixéri, pridáme pohánkovú múku, mak, vajíčka, vodu, soľ, korenie a vypracujeme varechou na husté cesto. Dvoma polievkovými lyžicami vytvarujeme veľké noky alebo ako naše fašírky a opekáme z oboch strán asi 10 minút do zlatohneda.
Príprava paradajkovej omáčky:
800gr paradajkového pretlaku /passata / alebo krájaných lúpaných paradajok
2 veľké červené cibule
Olej olivový alebo ghí prepustené maslo
Korenie garam masala mleté /indická zmes dostať napr. v BIOobchodoch/
Koriander čerstvý vňať
1 ks citrónovej trávy
Kumín mletý alebo rozdrviť v mažiari
Horčicové semienko drvené
Kurkuma pol malej lyžičky
Čierna rasca pol malej lyžičky
Chilli ak chcete pikantnú verziu
Soľ
Na oleji speníme cibuľu, pridáme koreniny /vrátane chilli/ necháme teplom otvoriť chuť a vôňu korenín, pridáme paradajky, koriandrovú vňať, čiernu rascu a povaríme približne 20 minút. Dochutíme soľou.
Dip mango masala ku koftám:
1 mäkké mango
2ks biely jogurt kvalitný
Strúhaný kokos 2 lyžice
Kurkuma pol kávovej lýžičky
Koriander štipka
Senovka grécka pol kávovej lyžičky
Jalfrezi masala alebo masala s anízom a feniklom
Chilli mleté
Sezamový olej polievková lyžica
Lyžica koriandrovej vňati
Soľ
Lyžička ume octa a horčicový prášok/ podrviť horčicové semienka/
Mango ošúpeme a nakrájame na kúsky. Na panvici pri nízkej teplote ohrejeme sezamový olej pridáme kokos a mango, pár lyžíc vody a povaríme 3 minúty. Pridáme všetky koreniny, ume ocot premiešame a necháme vychladnúť. Pre hladkú konzistenciu môžete vymiešať tyčovým mixérom. Do vychladnutej zmesi primiešame jogurty, nasekaný koriander a dochutíme štipkou soli.