K tomuto jedlu netreba veľa slov, je to úžasná pochúťka pochádzajúca z Blízkeho východu. Topka :), pretože výborne chutí, cícer je hodnotná surovina plná minerálov z nízkym glykemickým indexom, bez cholesterolu. A v spojení s baklažánovým pyré s výraznou chuťou korenín je to fakt zážitok. Neodporúčam rýchle fritovanie ale pomalšie pečenie na panvici do teploty 150stupňov a falafel po 3 minútach otáčať. Stačí jemné zhnednutie, pretože pri tomto spôsobe úpravy nevzniká také množstvo škodlivých látok a zachovajú sa minerály obsiahnuté v cíceri. Falafel nasaje tuk, preto môžeme nechať odsať určité množstvo na servítke. Baklažánové pyré či nátierka je moja ďalšia dobrôtka, ktorú robím napríklad aj k jahňacine…a nasekám do nej veľa byliniek čo práve rastú v záhrade a na balkóne. Toto je recept na môj spôsob.
Postup:
Namočený cícer scedíme a rozmixujeme na jemno ale nie úplne na kašu. Pridáme všetky umleté koreniny, roztlačený cesnak, na drobno nasekanú cibuľu a jednu lyžicu pohánkovej krupice. Pridáme vajíčko a vypracujeme pevnejšiu homogénnu masu. Vytvarujeme rukami guľky / 3-4cm priemer /, vyváľame v pohánkovej krupici a opekáme na slabom ohni po všetkých stranách cca 7-8 minút. Preložíme falafel do misy vystlanej servítkami na odsatie prebytočného tuku. Treba dávať pozor aby olej nedymil, stáť pri tom a nezabudnúť sa pri telke :).
Baklažány rozkrojené na polovicu upečieme v rúre, pri 180stupňov celzia kým nezhnednú asi do pol hodiny. Vydlabeme dužinu do pripravenej porcelánovej misy, roztlačíme vidličkou a zakvapneme citrónovou šťavou. Pridáme cesnak /roztlačený/nasekané bylinky, kurkumu, tahini pastu, premiešame a nakoniec pridáme jogurt. Dochutíme soľou, poprípade korením alebo chilli podľa nálady. Ihneď podávame k falafelu..
Na baklažánové pyré:
2 veľké baklažány
3 strúčiky cesnaku roztlačeného
Šťava z jedného citrónu
Tahini sezamová pasta 2 lyžice
Petržlenová vňať nasekaná 1lyžica
3 lístky stévie nasekanej /ak máte v črepníku ale nemusí byť/
Štipka kurkumy
150gr bieleho jogurtu/ kozí alebo aj kvalitný kravský /
Soľ podľa chuti