Domáce zemiakovo batátové gnocchi

Domáce zemiakovo batátové gnocchi

30

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

400 gr

Varených zemiakov v šupke

450 gr

Varených batátov v šupke

200 gr

Špaldovej hladkej múky

100 gr

Semoliny z tvrdej pšenice

50 gr

Pšenovej semoliny dostať v bioobchodoch

1 ks

Vajíčko

1/2 ČL

Soli

Bez lepku:

360 gr

Varených zemiakov v šupke

440 gr

Varených batátov v šupke

150 gr

Pohánkovej hladkej múky + cc 50gr na spracovanie

100 gr

Pšenovej hladkej múky alebo semoliny

80 gr

Tapioky

1 ks

Vajíčko

1/2 ČL

Soli

Príprava

Gnocchi/gňoky/ poznáme ako typické talianske jedlo, jeden  z mnohých druhov cestovín.  Sú bežne dostať i na našom trhu, prevažne vo vákuovom balení v ochrannej atmosfére. Môžete z nich pripraviť výborné a chutné jedlo i pre tých najmenších. Určite ich však pre malé deti od 10 – 12 mesiacov skúste radšej v domácom prevedení.  Ja tieto jedlá radím do kategórie ,, ručné práce“ , úprimne je to troška pracnejšie ale ten výsledok stojí zato. Ponúkam vám ich i v bezlepkovej verzii. K výrobe netreba veľa ingrediencií a ,,kondimento“ alebo omáčku môžete tiež vytvoriť z rôznych surovín. Konkrétne na tieto som použila rýchle pesto z bazalky, medvedieho cesnaku, surových pistácií a píniových orieškov. Len pre ,,ilustráciu” vám uvádzam rozdiel v zložení,  v náhodne  vybranej vzorke polotovaru od talianskeho  výrobcu a výrobkom, ktorý si doma vyrobíte  sami.

Zloženie:zemiakové pyré 35%  /pitná voda, sušené zemiakové vločky, zemiaky, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselín, aróma /pšeničná múka, pitná voda, zemiakový škrob, ryžová múka, jedlá soľ, regulátor kyslosti: kyselina mliečna, konzervačná látka: sorban draselný, korenie.

Žiadna konkrétna položka/aditívum/nie je označená ako pôvodca zdravotného problému, ide o to, že sorbáty u citlivých alergikov môžu vyvolať reakciu na koži podobnú urtikárii /žihľavka, u mňa osobná skúsenosť/a neodporúčajú sa u ľudí s  astmou. To je však na samostatný článok. Sorbáty tiež u niektorých potravín môžu zmeniť chuťové vlastnosti /dekarboxyláciou kyseliny sorbovej/ čo nie je v ústach príjemné. Istejšie teda je urobiť pre doma gnocchi, čerstvé.

Zemiaky a batáty po uvarení zlejeme a vychladnuté ošúpeme. Pretlačíme ich cez lis alebo dôkladne roztlačíme aby nezostali v ceste hrčky. Do veľkej misy k zemiakom prisypeme múky a vajíčka, dôkladne rukou vypracujeme cesto. Cesto bude lepivé  aj u bezlepkovej verzie.  Ideálne je pracovať na drevenej doske. Vymiesené  zemiakové cesto je kompaktné avšak lepivé a budeme na spracovanie potrebovať hodne múky, pretože doska musí byť stále pomúčená. Cesto si rozdelíme na 4 časti. Rukami vyvaľkáme valec dlhý cez celú dosku a široký cca 3,5cm. Nožom/pomúčeným/ nakrájame necelé 2cm široké  gnocchi. Pripravíme si čistú ľanovú utierku a podložku na maki preloženú na polovicu. Každý jeden pomúčený  kúsok prejdeme alebo spustíme po dÍžke podložky, rukou mierne pritláčame a formujeme gnocchi rukou tak aby na nich zostala pásikavá stopa.

Na tento účel slúži v Taliansku  drevená podložka s vrúbkami, ktorú som niekam zapatrošila čiže som sa takto vynašla. Každý kúsok položíme na utierku a necháme postáť kým nedokončíme prvú várku cca 20 ks. Vo veľkom hrnci /6-8l/necháme zovrieť vodu a hádžeme doň gnocchi, ktoré po pár minútach vyplávajú na povrch. Vody musí byť dostatok aby sa neprilepili o dno. Vyplávané necháme zovrieť cca 3-4 minúty. Vyberieme ich perforovanou naberačkou a dáme do keramickej misy. Ihneď ich polejeme troškou pesta, oleja, masla či inou omáčkou aby sa nezlepili a nestvrdli.  Ja obľubujem paradajkové ,,sugo“ alebo  tentokrát som zvolila pesto z pár lístkov bazalky, cca 20ks medvedieho cesnaku,3 strúčiky cesnaku, píniové orechy a nepražené pistácie po lyžičke, soľ, korenie z mlynčeka a olivový panenský olej. Všetky ingrediencie som vymixovala v mixéry.

Pre najmenších je vhodné použiť olivový olej, maslo a trocha parmezánu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť