Veľmi ma teší, že je o domáce cestoviny záujem. Vidím to aj v poslednej dobe na kurzoch varenia, ktoré vediem a verte nie je to až taká otravná makačka. Mne to vždy príde ako hra s formičkami, keď som sa ako dieťa realizovala na piesku či s plastelínou s ,,vykrajovaním” obeda. A ak máte doma stroj na cestoviny môžte si vyrobiť chutné tagliatelle, hniezda, pappardelle, koľko vám fantázia a priestor v kuchyni dovolí. Príprava cesta spolu s výrobou a uvarením trvá maximálne hodinu a pol, dlhšie ak robíte plnené cestoviny tiež závisí od zručnosti.
Potrebujeme:
250g múky semoly z tvrdej pšenice v Taliansku ju volajú semola di grano duro. Táto kvalitná múka je dostať aj u nás v bio obchodoch a v talianskych potravinách, tiež ju majú v Bille a vyrába ju Mlyn Sládkovičovo. Cesto sa dá urobiť taktiež z múky špaldovej celozrnnej hladkej v kombinácii so špaldovou hladkou v pomere 1:1 a z bežnej hladkej múky typ 00 kombinovanej s polohrubou v pomere 1:1. Tam je trocha problém trafiť správnu konzistenciu do strojčeka ale vždy niečo na jedenie stvoríte.
5 žĺtkov
3 kávové lyžičky olivového oleja
voda podľa potreby od 1dcl do 1,5dcl
Plnka na cestoviny:
200gr syru ricotta alebo iný čerstvý syr /tvaroh/
10 lístkov mäty nasekať na drobno
50gr strúhaného syru pecorina
300gr uvarených zemiakov
Korenie mleté
Soľ
Postup:
Z jednotlivých surovín ručne vypracujeme tuhšie cesto, ktoré spracúvame cca 5-8minút v tomto poradí…múka, žĺtka, olej, voda po troškách dolievať.množstvo vody závisí aj od veľkosti vajíčok a objemu žltka. Cesto spracúvame v miske a potom ho preložíme na drevenú pomúčenú dosku alebo môžete použiť aj silikonovú.
Potom ho vyvaľkáme pomocou valčeka alebo stroja na cestoviny na tenké cesto, z ktorého vykrajujeme požadované tvary. Môžete aj vlnkovým kolieskom na cesto vyrobiť rôzne nepravidelné útvary a uvariť ako naše domáce slíže, v Taliansku ich volajú ,,malfatti“ – zle urobené…V tomto prípade som použila pohárik a urobila niečo podobné raviolom v guľatom tvare aj preto lebo som urobila veľa plnky. Ak dáte menej plnky a použijete väčší priemer pohára preložte vykrojené koliesko- cestovinu na polovicu, zatlačte dobre okraje palcom a takýto tvar sa volá ,,mezzelune“. Plnené cestoviny vložíme po kusoch do hrnca s vriacou vodou tak aby mali dosť priestoru vyplávať na povrch. Vodu necháme zovrieť a ako začne vrieť pridám do nej hrubozrnnú morskú soľ plnú kávovú lyžičku na 5l vody. Cestoviny varíme do 5 minút ak ich robíte s mäsom tak dlhšie, pozor aby sa vám nerozvarili. Vyberieme z vody a ihneď polejeme omáčkou alebo olejom, maslom podľa vášho želania.
…a ešte
Bezvaječná verzia: plnené cestoviny CULURGIONES inšpirácia zo Sardínie
220gr semoly múky z tvrdej pšenice
80gr múky typ 00
1,5 dcl vody
1 lyžica olivového oleja
Štipka soli
Plnka na cestoviny:
90gr syru pecorino – ovčí
10 lístkov mäty nasekať na drobno
90gr strúhaného syru pecorina vyzretého stagionato
500gr uvarených zemiakov
Olivový olej 2 lyžice
Strúčik cesnaku
Soľ
Kondimento alebo paradajková omáčka:
400gr cherry paradajky
Troška vody cca 1dcl
10ks bazalkových lístkov staší natrhať na kúsky
Olivový olej panenský
Soľ
Korenie z mlynčeka
Cesto je veľmi jednoduché postupujeme podobne ako pri prvom druhu. Najprv zmiešame múky, pridáme olej a vodu.Vymiesime na kompaktné tuhšie cesto.Miesime ho v mise, ručne cca 5 až 8 minút.Vyvaľkáme na pomúčenej doske na 2až 3 mm.cesto musí byť vlhké mierne lepivé nie suché. Vykrojíme kruhy s priemerom 8-10cm. Na každý položíme do stredu valček plnky a vlnkovitým zošívaným prstami zlepujeme v strede cesto.Preto tento druh učím na kurzoch lebo je to nemožné vysvetliť opisom :).Ak však zadáte do yuotube heslo CULURGIONES OGLIASTRINI tak vám zopár názorných videí vybehne. Cestoviny varíme vo vriacej vode približne 3- 4 minúty viac nie pretože sa zdeformujú a môžu sa rozpadnúť.výhodou týchto cestovín je ich možnosť zamrazenia v mrazničke na pár týždňov. Stačí ich poukladať na pomúčenú tácku zakryť potravinárskou foliou. Potom iba vyberiete culurgiones aj zmrazené môžete hodiť do vriacej vody, povaríte troška dlhšie a obed či večera je hotová.