Desiatový koláčik bez lepku a mliečnej bielkoviny

Desiatový koláčik bez lepku a mliečnej bielkoviny

Značky

Nie sú pridelené

40

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

150 gr

Kokosovej múky nie strúhaného kokosu

90 gr

Teffovej múky

45 gr

Slnečnicovej múky

100 gr

Kokosového cukru alebo trstinový

35 gr

Mandlí lúpaných bio

100 gr

Sušených nesírených brusníc alebo lyofilizované brusnice sušené vymrazovaním vo vákuu

70 gr

Domácich vlašských orechov

4 vajcia váha cca 210gr – kto nemôže vajíčka , pridajte 150gr prepusteného masla /ghee/ a lyžicu konjakovej múky

60 gr

Kokosového oleja v bio kvalite

50 gr

Pomarančového tahini

0,5l

Mandľového nápoja – mlieka, vyskúšajte Ecomil

1 kávová lyžička

Mletej škorice cejlónskej

17 gr

Prášok do pečiva bezfosfátový

Príprava

Ako som už avizovala, inšpiráciou alebo výzvou k vytvoreniu tohto koláčika, bol všetkým dobre známy brumík. Bola som oslovená známou,  s konkrétnou požiadavkou vyrobiť niečo podobné, mäkké a chutné ale bez lepku a mliečnej bielkoviny.  No a samozrejme zo ,,zdravších” alternatívnych  surovín. Brumík, ktorý poznáte z obchodných sietí  je vyrobený z pšenice a z konvenčných ,,potravinárskych“  surovín, jeho váha je 30gr,  pozrite zloženie :

  • energetická hodnota: 120kcal
  • bielkoviny: 1,8g (4%)
  • sacharidy: 17,5g (7%)
  • z toho cukry: 9,9g (11%)
  • tuky: 4,7g (7%)
  • z toho nasýtené tuky: 1,3g (6%)
  • vláknina: 0,4g (2%)
  • sodík: 0,108g (5%)
  • vápník: 51mg (6%)

pšeničná múka, glukózovo-fruktózový sirup, cukor, vajce, repkový olej, čokoláda (kakaová hmota, kakaové maslo, cukor, kakaový prášok so zníženým obsahom tuku, emulgátor – sójový lecitín, sušené mlieko odstredené 3,3%, sušené mlieko plnotučné 2,3%, tj. ekvivalent mlieka 53%, stabilizátor (glycerol), palmový olej, kypriaci prášok (dihydrogenuhličitan sodný, hydrogenuhličitan sodný), koncentrát minerálnych látok z mlieka, emulgátory (estery mono- a diglyceridov mastných kyselin s kyselinou mliečnou, estery polyglycerolu s mastnými kyselinami), kakaový prášok so zníženým obsahom tuku, jedlá soľ.

Porovnajte so zložením domáceho výrobku, myslím netreba komentár.  Zloženie – viď nižšie.

Koláčik, ktorý som vyrobila z jednodruhových potravín, / okrem pomarančového tahini/, má cca 32 gramov. Použila som teffovú, kokosovú a slnečnicovú múku. Kokosová – moja obľúbená, obsahuje veľa vlákniny. Na 100gr až 39gr. Výborne sa dopÍňa s teffovou múkou, ktorá viaže dobre vodu, tak isto ako kokosová múka /koláčik bude dlhšie mäkký/ ale obsahuje viac bielkovín. Slnečnicová múka je kalorickejšia  /polynenasýtených mastných kyselín až 30%/ a pri pečení sa správa ako emulgátor a spevňovač, cesto sa nedrobí. Je vyrobená z výliskov čiže nemá taký vysoký obsah omega 6 mastných kyselín ako pomletá slnečnica a je vhodnejšia na tepelnú úpravu. Čím kratšie tým lepšie. Testovala som 5 druhov ciest z rôznych surovín a podľa domáceho a susedského testu je víťazom tento.  S orechmi, brusnicami a mandľami s plnou chuťou a vôňou kokosu. Z prirodzene bezlepkových múk, namiešaných tak aby koláčik zostal mäkký a chutný. Cukor z časti nahrádzajú brusnice, na 40 kúskov som použila iba 100gr kokosového cukru. Takže každý 32 gr kúsok obsahuje 2,5gr pridaného cukru, 8gr sacharidov a má 92 kcal. Ako alternatívu môžete pridať miesto orechov kakao v prípade, že nemôžete orechy a zníži sa tým aj kalorická hodnota. K tejto pochúťke doprajte dieťaťu aj porciu ovocia či zeleniny. Koláčik má vysoký podiel vlákniny, zdravých tukov aj bielkovín. Pečie sa krátko pri teplote 170 stupňov. Môžem povedať, že tento krát si veľmi pochutili všetci testujúci aj tí, ktorí zásadne zdravé odmietajú.

Postup:

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Na tento druh koláčikov je vhodná silikonová forma. Môžete si vybrať detský motív aký sa Vám páči ale nesmie byť priveľmi tvarovaný. Ja som použila jednoduché ,,tehličky”. Mali by byť hlboké aspoň 1,8 -2cm.

Orechy a mandle nasekáme na drobné kúsky. Vo väčšej mise zmiešame múky,  zalejeme mandľovým mliekom, premiešame a necháme chvíľu cca 3 minúty postáť. Pridáme vajíčka, tahini a roztopený kokosový olej nie však horúci. Premiešame. Pridáme cukor, škoricu, prášok do pečiva, orechoviny, brusnice a miešame aby sa všetky ingrediencie spojili. Vznikne nám hustá hmota nie však ako klasické linecké cesto. Táto hmota musí byť vlhká a mäkkšia. Ak sú vajíčka menšie pridáme ešte do 1dcl mandľového mlieka. Zmesou naplníme vhodnú silikonovú formu kúsok pod okraj. Pečieme pri teplote 170stupňov celzia cca 25 minút. Vyklopíme po vybratí na drevenú dosku a necháme vyhchladnúť. Koláčiku uzavrieme do vzduchotesnej nádoby, vydržia mäkké  3-4 dni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.