Čučoriedkový cheesecake

Čučoriedkový cheesecake

Značky

Nie sú pridelené

40

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

250 gr

Hladkej špaldovej múky

200 gr

Celozrnnej špaldovej múky

210 gr

Zmäknutého poctivého živočíšneho masla 82%

100 gr

Kryštálového alebo trstinového cukru

2 ks

Vajíčka

Na špic noža badiánu mletého

Krémová časť:

1250gr

Kvalitnej ricotty

200 gr

12% smotany na varenie

130 gr

Kryštálového cukru

2 ks

Vajíčka

60 gr

Kukuričného škrobu

1/2 ČL

Škorice a tiež bourbon vanilky alebo polovicu malej lyžičky kardamonu mletého a štvrť lyžičky mletého badiánu

320 gr

Lesných čučoriedok

50 gr

Čučoriedok na ozdobenie

Príprava

Estetický a chutný koláč, plný srvátkovej  ricotty a drobných lesných čučoriedok. Vyrobila som ho na oslavu narodenín vo veľkosti XXL aby bolo dosť pre všetkých. V tortovej patentnej forme s priemerom  30cm mal vyše 2kg.  Má nádhernú fialovú farbu  a úžasnú lahodnú čučoriedkovú chuť s exotickým podtónom. Robila som dve verzie cesta jednu s kardamonom a badiánom a druhú s Bourbon vanilkou  zo struku  a škoricou.

Zaujímavosťou je, že super zdravé čučoriedky obsahujúce antioxidačnú zmes antokyanidínov pod názvom myrtilín/delfiníny, petuíny, kyanitidy a malvidíny/  majú synergický efekt s látkami obsiahnutými v kardamone a znásobujú protektívny účinok pred civilizačnými ochoreniami /diabetes, metabolický syndróm, neurologické a kardiovaskulárne ochorenia a pod/ Srvátka zase obsahuje limitné aminokyseliny cysteín a metionín dôležité pre syntézu  tripeptidu  gluthationu podporujúceho detoxikačný proces v pečeni, rozklad oxidovaných tukov, ochranu buniek a pod. Na korpus  som použila celozrnnú špaldovú múku a kokosový cukor s nízkym glykemickým indexom. V celom koláči je spolu 230gr cukru čo na jednu porciu predstavuje cca 12 gramov. Je trocha finančne náročnejší  avšak z kvalitných a zdravých surovín. Navyše je veľmi sýty a jedna porcia 80-90gr sa dá považovať za plnohodnotné jedlo 🙂

Postup:

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. V miske vypracujeme ručne cesto na korpus. Vymiešame spolu múky  so zmäknutým maslom, cukrom, vajíčkami  a badiánom na kompaktnú hmotu – vytvoríme  bochník.  Necháme odpočívať  hodinu v chladničke.

Medzičasom opláchneme čučoriedky a necháme odkvapkať v sitku. Odporúčam použiť klasické drobné tmavé slovenské a nie kanadské. Vo vysokej nádobe na mixovanie  vymixujeme spolu ricottu, smotanu, čučoriedky, koreniny a škrob.

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na papieri na hrúbku  pol centimetra.  Snažíme sa dosiahnuť tvar väčší  cca o 2 cm ako dno tortovej formy. Cesto preklopíme s papierom do formy a ručne dotvarujeme okraje do výšky 4 – 5 cm.

Krém nalejeme na korpus tesne pod  okraj korpusu. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 170stupňov celzia 1hodinu. Kontrolujeme počas pečenia,  povrch nesmie zhnednúť, prípadne znížime teplotu na 160st. Po upečení  necháme vychladnúť pol hodinu,  uvoľníme tortovú formu a prípadne podrežeme okraje ak by sa prilepili. Nemalo by sa to stať pretože cesto je mastnejšie. Povrch posypeme  čučoriedkami a po úplnom vychladnutí krájame na 18 až 20 kúskov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.