Estetický a chutný koláč, plný srvátkovej ricotty a drobných lesných čučoriedok. Vyrobila som ho na oslavu narodenín vo veľkosti XXL aby bolo dosť pre všetkých. V tortovej patentnej forme s priemerom 30cm mal vyše 2kg. Má nádhernú fialovú farbu a úžasnú lahodnú čučoriedkovú chuť s exotickým podtónom. Robila som dve verzie cesta jednu s kardamonom a badiánom a druhú s Bourbon vanilkou zo struku a škoricou.
Zaujímavosťou je, že super zdravé čučoriedky obsahujúce antioxidačnú zmes antokyanidínov pod názvom myrtilín/delfiníny, petuíny, kyanitidy a malvidíny/ majú synergický efekt s látkami obsiahnutými v kardamone a znásobujú protektívny účinok pred civilizačnými ochoreniami /diabetes, metabolický syndróm, neurologické a kardiovaskulárne ochorenia a pod/ Srvátka zase obsahuje limitné aminokyseliny cysteín a metionín dôležité pre syntézu tripeptidu gluthationu podporujúceho detoxikačný proces v pečeni, rozklad oxidovaných tukov, ochranu buniek a pod. Na korpus som použila celozrnnú špaldovú múku a kokosový cukor s nízkym glykemickým indexom. V celom koláči je spolu 230gr cukru čo na jednu porciu predstavuje cca 12 gramov. Je trocha finančne náročnejší avšak z kvalitných a zdravých surovín. Navyše je veľmi sýty a jedna porcia 80-90gr sa dá považovať za plnohodnotné jedlo 🙂
Postup:
Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. V miske vypracujeme ručne cesto na korpus. Vymiešame spolu múky so zmäknutým maslom, cukrom, vajíčkami a badiánom na kompaktnú hmotu – vytvoríme bochník. Necháme odpočívať hodinu v chladničke.
Medzičasom opláchneme čučoriedky a necháme odkvapkať v sitku. Odporúčam použiť klasické drobné tmavé slovenské a nie kanadské. Vo vysokej nádobe na mixovanie vymixujeme spolu ricottu, smotanu, čučoriedky, koreniny a škrob.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na papieri na hrúbku pol centimetra. Snažíme sa dosiahnuť tvar väčší cca o 2 cm ako dno tortovej formy. Cesto preklopíme s papierom do formy a ručne dotvarujeme okraje do výšky 4 – 5 cm.
Krém nalejeme na korpus tesne pod okraj korpusu. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 170stupňov celzia 1hodinu. Kontrolujeme počas pečenia, povrch nesmie zhnednúť, prípadne znížime teplotu na 160st. Po upečení necháme vychladnúť pol hodinu, uvoľníme tortovú formu a prípadne podrežeme okraje ak by sa prilepili. Nemalo by sa to stať pretože cesto je mastnejšie. Povrch posypeme čučoriedkami a po úplnom vychladnutí krájame na 18 až 20 kúskov.