Crinkles, známe ako čokoládové krehké sušienky, môžu príjemne spestriť Vianočnú klasiku. Ak ešte stíhate, vyskúšajte ich upiecť. Je to naozaj jednoduché, netreba žiadne formičky a sofistikované príslušenstvo a sú neskutočne prudko jedlé. Stačí mať doma zopár prirodzene bezlepkových múk. Crinkles sa na záver vždy obaľujú v práškovom a kryštáľovom cukre aby pri pečení a následnom popraskaní vynikla ich štruktúra. Moja úprava spočíva vo vynechaní záverečnej fáze ocukrovania. Obalila som ich v kokosovej a mandľovej múke a kto ich nemusí mať biele môže pridať škoricu a lyžicu kokosového cukru. Do cesta som dala viac cukru aby v závere nechýbal ale ak nemusíte veľmi sladké, dajte iba 130gr cukru, vynikne viac chuť horkej čokolády. A samozrejme môžete použiť aj klasický cukor na obalanie, podľa chuti, potom však uberte cukor v ceste.
Vo vodnom kúpeli roztopíme 225gr čokolády. Necháme mierne vychladnúť nie však úplne stuhnúť. Vymiešame mäkké maslo s cukrom a postupne pridáme vajcia. Vymiešame do krému. Prisypeme vanilku a pomaly vmiešavame roztopenú čokoládu/nesmie byť horúca/. Pridáme kakao, múky, prášok do pečiva a štipku soli. Stále pomalšie miešame. Pridáme múky a mlieko na záver na zjemnenie. Vymiešame do hustej lepivej hmoty. Dáme stuhnúť na 3 hodiny do chladničky alebo na 40minút do mrazničky.
Z tuhého cesta vytvarujeme dlaňami guľky /mne medzi dlaňami vyjdú vždy disky/ vo veľkosti vlašského orecha, obalíme v zmesi na obaľovanie a kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechávame rozostup cca 5cm. Crinkles pečieme cca 12-14 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 stupňov celzia.
2 Odpovede
Dobry den pani Horecka, mozem v recepte nahradit ryzovu muku spaldovou, v rovnakom mnozstve? Dakujem.
Môžete urobiť aj celošpaldové len potom sa pridáva aj sóda bikarbona.