Obľúbená pochúťka, kde som použila iné ako klasické suroviny. Práškový cukor som nahradila javorovým sirupom, hladkú múku zmesou nutrične hodnotnejších múk. Miesto cukru som zvolila kokosový cukor ale môžete použiť aj trstinový. Toto jedlo je veľmi sýte čiže môžete ho pripraviť ako hlavný chod ale aj ako dezert. Hlavne treba využiť slivkovú sezónu kým to všetko neskončí v lekvároch a fľaškách…:)
Príprava:
V miske zmiešame múky a pridáme žĺtka oddelené od bielkov, mlieko malú lyžičku kokosového cukru a vymiešame hladké cesto. Z bielok vyšľaháme sneh. Sneh zapracujeme zľahka do cesta a prisypeme namočené hrozienka. Na panvici roztopíme troška prepusteného masla ghi alebo oleja a nalejeme hrubšiu vrstvu cesta asi 1 cm. Opečieme z jednej strany a po prevrátení na druhú stranu cesto v panvici drevenými vareškami roztrháme na menšie kúsky a pomaly dopečieme….medzitým si v inej panvici alebo v hrnci rozpustíme kokosový alebo trstinový cukor na karamel a zalejeme červeným vínom. Pridáme rozpolené, vykôstkované slivky, škoricu, badián a prudšie povaríme asi 10-15 minút aby šťava zhustla. Trhanec dáme teplý na tanier, polejeme slivkami so šťavou a na záver podľa chuti pridáme javorový sirup.
3 Odpovede
Dobrý deň, je možné použiť acidofilné mlieko prípadne kefír? Alebo to naruší chuť? Vlastne už dávnejšie som sa Vás chcela opýtať, či je možné zameniť acidofilné mlieko/kefírové v ostatných koláčoch. Pri bublanine ste spomínali túto alternatívu, no netrúfam si takto zameniť, radšej sa pýtam Vás ako skúsenej odborníčky. Vopred ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, áno môžete použiť aj acidofilné mlieko 🙂
Ďakujem za Vašu odpoveď, skúsila som s acidofilným a bolo to veľmi chutné. Síce bolo cesto také tuhšie, ale výsledok bol podarený. Ste super,lebo vždy pomôžete a odpoviete ľuďom na dotazy, a to je vo svete foodbloggerov veľmi zriedkavé. Želám všetko dobré a teším sa až zase skúsim nejaký Váš recept.