Kaiserschmarrn je obľúbená pochúťka, pôvodom zo susedného Rakúska, známa aj v našich končinách. Okrem tradičného receptu z pšeničnej bielej múky môžete vyskúšať aj túto variantu. Cukor som nahradila javorovým sirupom ale pokiaľ máte slivky super sladké, netreba žiadne pridané sladidlo na záver ani do konfitúry, postačia koreniny. Toto jedlo je veľmi sýte čiže môžete ho pripraviť ako hlavný chod ale aj ako dezert. Hlavne treba využiť slivkovú sezónu kým to všetko neskončí v lekvároch a fľaškách.
Príprava:
V miske vymiešame žĺtka oddelené od bielkov, s lyžicou cukru, pridáme mlieko, kefír a vymiešame hladké cesto. Z bielok vyšľaháme sneh. Sneh zapracujeme zľahka do cesta a prisypeme namočené hrozienka. Na panvici roztopíme troška masla alebo oleja a nalejeme do panvice hrubšiu vrstvu cesta. Opečieme z jednej strany a po prevrátení na druhú stranu cesto v panvici drevenými vareškami roztrháme na menšie kúsky a pomaly dopečieme….medzitým si v inej panvici alebo v hrnci rozpustíme druhú lyžicu cukru na karamel a zalejeme červeným vínom. Pridáme rozpolené, vykôstkované slivky, škoricu, badián, klinčeky, kubéby a prudšie povaríme asi 10-15 minút aby šťava zhustla. Trhanec dáme teplý na tanier, polejeme slivkami so šťavou a na záver podľa chuti pridáme javorový sirup.
3 Odpovede
Dobrý deň, je možné použiť acidofilné mlieko prípadne kefír? Alebo to naruší chuť? Vlastne už dávnejšie som sa Vás chcela opýtať, či je možné zameniť acidofilné mlieko/kefírové v ostatných koláčoch. Pri bublanine ste spomínali túto alternatívu, no netrúfam si takto zameniť, radšej sa pýtam Vás ako skúsenej odborníčky. Vopred ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, áno môžete použiť aj acidofilné mlieko 🙂
Ďakujem za Vašu odpoveď, skúsila som s acidofilným a bolo to veľmi chutné. Síce bolo cesto také tuhšie, ale výsledok bol podarený. Ste super,lebo vždy pomôžete a odpoviete ľuďom na dotazy, a to je vo svete foodbloggerov veľmi zriedkavé. Želám všetko dobré a teším sa až zase skúsim nejaký Váš recept.