Cisársky trhanec so špaldovej múky so slivkami v červenom víne s javorovým sirupom

Cisársky trhanec so špaldovej múky so slivkami v červenom víne s javorovým sirupom

30

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

300 gr

Špaldovej múky hladkej

50 gr

Špaldovej múky celozrnnej

80gr

Kefír alebo acidofilné mlieko

3 ks

Vajcia

0,5 l

Mlieka

10ks

Kubéby a klinčeky

50 gr

Hrozienok

0,2 l

Červeného vína

podľa chuti

Škorica

2 PL

Cukor

800 gr

Sliviek

2 ks

Badiánu

Javorový sirup na poliatie

30 gr

Maslo

Príprava

Kaiserschmarrn je obľúbená pochúťka, pôvodom zo susedného Rakúska, známa aj v našich končinách. Okrem tradičného receptu z pšeničnej bielej múky môžete vyskúšať aj túto variantu. Cukor som nahradila javorovým sirupom ale pokiaľ máte slivky super sladké, netreba žiadne pridané sladidlo na záver ani do konfitúry, postačia koreniny. Toto jedlo je veľmi sýte čiže môžete ho pripraviť ako hlavný chod ale aj ako dezert. Hlavne  treba využiť slivkovú sezónu kým to všetko neskončí v lekvároch a fľaškách.

Príprava:

V miske vymiešame  žĺtka oddelené od bielkov, s lyžicou cukru, pridáme mlieko, kefír a vymiešame hladké cesto. Z bielok vyšľaháme sneh. Sneh zapracujeme zľahka do cesta a prisypeme namočené hrozienka. Na panvici roztopíme troška masla alebo oleja a nalejeme do panvice hrubšiu vrstvu cesta. Opečieme z jednej strany a po prevrátení na druhú stranu cesto v panvici drevenými vareškami roztrháme na menšie  kúsky a pomaly dopečieme….medzitým si v inej panvici alebo v hrnci  rozpustíme druhú lyžicu cukru na karamel a zalejeme červeným vínom. Pridáme rozpolené, vykôstkované slivky, škoricu, badián, klinčeky, kubéby a prudšie povaríme asi 10-15 minút aby šťava zhustla. Trhanec dáme teplý na tanier, polejeme slivkami so šťavou a na záver podľa chuti pridáme javorový sirup.

3 Odpovede

  1. Dobrý deň, je možné použiť acidofilné mlieko prípadne kefír? Alebo to naruší chuť? Vlastne už dávnejšie som sa Vás chcela opýtať, či je možné zameniť acidofilné mlieko/kefírové v ostatných koláčoch. Pri bublanine ste spomínali túto alternatívu, no netrúfam si takto zameniť, radšej sa pýtam Vás ako skúsenej odborníčky. Vopred ďakujem za odpoveď.

  2. Ďakujem za Vašu odpoveď, skúsila som s acidofilným a bolo to veľmi chutné. Síce bolo cesto také tuhšie, ale výsledok bol podarený. Ste super,lebo vždy pomôžete a odpoviete ľuďom na dotazy, a to je vo svete foodbloggerov veľmi zriedkavé. Želám všetko dobré a teším sa až zase skúsim nejaký Váš recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť