V chladničke vediem veľmi chutný a potentný ražný kvások , čo láka k neustálemu pečeniu rôznych dobrôt. Tieto minibochníčky a bryndzový chlieb som testovala na deťoch, dôchodcoch, skrátka komplet populácii a po odsúhlasení a mňamkovaní testujúcich, pridávam recept.
Bryndzový chlieb vznikol z toho istého a cesta ako bochníčky, akurát som ho nechala 40hodín v chladničke. Prečo? Pretože mám skúsenosť, že tieto kultúry z kyslomliečnych produktov zmenia štrúktúru cesta, vytvoria v ceste malé bublinky a očká ale inak je kompaktné a po dopečení neskutočne mäkké viac ako 3 dni. Okrem toho ešte stále testujem trvanlivosť rôznych chlebových ciest. Predlženie trvanlivosti sa dá dosiahnuť správnym pomerom baktérií mliečneho kvasenia, čo je troška veda. Je všeobecne známe, že bryndza obsahuje kultúry, ktoré produkujú bakteriocíny-proteíny, peptidy inhibujúce variabilné spektrum mikroorganizmov a taktiež pre organizmus v prevahe ,,nežiaduce“ druhy baktérií. Produkujú ich laktobacily, ktoré sa bežne využívajú na tento účel v potravinárstve. Preto do pagáčikov strúham fetu, obsahuje lactobacilus plantarum a iné laktobacily, produkujúce plantaricín a bavaricín, patriace medzi širokospektrálne laktocíny, účinné proti gram pozitívnym baktériám alebo tiež listériám či clostrídiám /botulinum, perfringens/, staphylococuss aureus. Tieto baktérie obsahuje napríklad aj zakysanka a kefír.
Do chlebového cesta som pridala tymián . Bylinky ako tymián, oregáno, majoránka majú svoj význam v ceste, dodajú zaujímavú arómu a bránia v raste baktérií /karvakrol, potláča rast baktérií napr. bacillus cereus vznikajúci vo výrobkoch pri uskladnení nad 10st.celzia/ ale požiť môžete aj smill taliansky ten zase pôsobí proti ,,zlatému stafylokokovi“ a candide.
O tom ako sa dá ovplyvniť kvalita cesta by sa dalo písať hodiny ale to už by bol študijný článok a nie recept však?
Postup:
Do nádoby z kuchynského robota nasypeme múky. Pridáme rozkvas, ktorý bol pred zarábaním cesta 2krát dokŕmený ražnou múkou celozrnnou / po vytiahnutí z chladničky a po 8 hodinách opäť/.
Do nádoby pridáme vajíčka, zakysanku, teplé roztopené maslo /nie horúce/, dva deci mlieka, soľ a rascu. Vypracujeme husté lepivé cesto, na najpomalších otáčkach necháme pracovať robot cca 10 minút. Cesto sa začne odlepovať od stien misky.
Cesto zotrieme z hákov a poprášime troška múkou. Zakryjeme fóliou, pár krát prepichneme šparátkom a necháme kysnúť na teplom mieste 4 hodiny. Po nakysnutí dáme cesto na vymúčenú drevenú dosku / na sparcovanie použite špaldovú hladkú múku/ a ručne premiesime a poskladáme aspoň 5x. Necháme odpočívať 10 minút. Bochník cesta rozvaľkáme na 3cm a na cesto dáme bryndzu, rozmiešanú s jogurom, kurkumou a tymiánom. Všetko poriadne premiesime ručne aspoň 10 minút. Môžete použiť aj robot ak sa Vám nechce s tým hrať ale mňa to veľmi baví, je to upokojujúce 🙂
Po dôkladnom zapracovaní bryndze, cesto nechám e pol hodiny odpočívať na doske. Cesto ďalej pomúčime a rozvaľkáme na výšku 1cm a kúsok nie menej. Pohárom alebo formičkou vykrajujeme kolieska s priemerom 6-8cm. Dáme na plech vystlaným papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v strede v teplovzdušnej rúre na 200 stupňoch celzia 10minút. Po desiatych minútach stiahneme na 180 a dopečieme ešte 13-15 minút do zlatova. Po vybratí z rúry ukladáme na drevenú dosku alebo na mriežku.
Z tejto dávky urobíte až 5 plechov, podľa veľkosti formy na vykrajovanie , ktorú použijete. Pokiaľ nepečiete pre pol ulice ako ja, použite polovičnú dávku. Ak sa rozhodnete robiť iba bryndzové bochníky veľké, podobné ako chlieb, postup je nasledovný.
Bryndzovo, bylinkové bochníky veľké – chlieb
- Použijete tie isté ingrediencie ako v recepte na minibochníčky a tiež postup až po vykrajovanie na doske.
- Z tohto množztva budete mať 3 bochníky o váhe cca 600 gramov. Alebo 2 väčšie podľa toho akú ošatku použijete. Doporučujem okolo pol kila až 600gr , hladkú jednoduchú ošatku bez dekorácií ale aj obyčajnú misku, budete ju musieť však vytrieť jemne tukom a vymúčiť, čo spôsobí pevnejšiu kôrku.
- Cesto so zapracovanou bryndzou necháme po poslednom premiesení na doske odpočívať cca hodinu a pol. Potom cesto preložíme do vymúčenej ošatky . Ošatku vymúčime hladkou špaldovou múkou alebo kukuričným škrobom, zakryjeme potravinárskou foliou a dáme do chladničky na 40hodín.
Po vytiahnutí z chladničky necháme ešte 2 hodiny na kuchynskej linke, bez folie. Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 240st. celzia spolu s plechom na pečenie. Keď je rúra vyhriata otvoríme a šikovne chlieb preklopíme na horúci plech. Ihneď dáme na spodnú časť rúry misku s vodou na celý čas pečenia a pečieme pri tejto vysokej teplote 13 minút. Chlieb podskočí a udrží si pekný tvar bochníka. Potom znížime teplotu na 190st. celzia a dopečieme 15 minút. Ak máte väčšiu ošatku budete musieť piecť dlhšie o 10minút cca. Chlieb vyberieme, pobúchame od spodu rukou v rukavici J ak duní, je určite dopečený.
Položíme na mriežku a necháme vychladnúť aspoň tak aby Vám nebolo ťažko od žalúdka ak sa do neho pre neodolateľnú vôňu pustíte. Dobrú chuť.
Pridávam foto ako chutí. Vraj najlepšie bryndza čerstvá a reďkovka.