Bezlepkové orechové keksy s kurakkanovou múkou

Bezlepkové orechové keksy s kurakkanovou múkou

Značky

Nie sú pridelené

30

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

120 gr

Sstrúhaného kokosu

100 gr

Instantných pšenových vločiek

50 gr

Kurakkanovej múky /pšenovej, kokosovej /

70 gr

Pomletých lieskovcov

50 gr

Pekanových orechov najemno nasekaných /môžete nahradiť lieskovcami/

150 gr

Masla kvalitného kravského

2 ks

Vajíčka

1 PL

Kkokosového cukru

1 PL

Medu

1/4 ČL

Sódy bikarbóny

1/4 ČL

Mletej škorice

Príprava

Dnes som  prvý krát piekla s kurakkanovou múkou / Ragi /  zo semienok Eleusine  coracana/ niečo ako proso/ plodiny, ktorá sa pestuje a používa hlavne v Ázii / Nepál, Srí Lanka, India / a v  Afrike. Je to prirodzene bezlepková  potravina a má podstatný nutričný význam hlavne pre pôvodné chudobné oblasti. Obsahuje aminokyselinu metionín, esenciálnu pre ľudský organizmus a dôležitú pre správnu funkciu metabolizmu látok /v ,,spolupráci” s vitamínmi skupiny B pracuje ako aktívny metionín s antioxidačnými vlastnosťami / ovplyvňuje priaznivo hladinu cholesterolu v krvi  a neutralizáciu ťažkých kovov v pečeni atď. Keďže idem piecť bezlepkovo budem používať ešte pšeno /instantné vločky/, kokos strúhaný, pekanové orechy, lieskové orechy, maslo, med a trocha kokosového cukru aby bol prijateľný glykemiký index. Med som použila domáci lesný. S touto múkou sa pracuje podobne ako s kokosovou či pšenovou. Ak vám nevadí lepok použite špaldovú celozrnnú múku. Inak výsledok ma príjemne prekvapil a hlavne  moje dievčatá sa potešili…:)

Postup:

Maslo roztopíme a vsypeme doň strúhaný kokos a postupne všetky sypké ingrediencie, orechy, sodu, škoricu, med,  premiešavame  a nakoniec pridáme 2 vajíčka .Vytvoríme hustú lepivú hmotu, z ktorej vytvarujeme placky  hrubé asi 1cm na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 13 minút v teplovzdušnej rúre  pri teplote 170 stupňov celzia. Správne upečené kekse budú karamelovo hnedé  pre použité tmavé suroviny.Po vychladnutí ich uložte do plechovej krabice vystlanej jemným papierom. Z tejto dávky pripravíme cca 35 – 40 keksov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.