Bezlepkové linecké koláčiky

Bezlepkové linecké koláčiky

Značky

Nie sú pridelené

30

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

50 gr

Ryžovej múky skúste celozrnnú

80 gr

Múky zo zemných mandlí

100 gr

Mandlovej múky hladkej

50 gr

Amarantovej múky

80 gr

Pohánkovej múky

200 gr

Poctivého kravského masla

2 ks

Vajcia

100 gr

Trstinového cukru

Domáci džem alebo lekvár hustejšej konzistencie

Príprava

Každý určite  poznáte klasické linecké koláčiky. Mojou úlohou bolo tento krát vyskúšať ich v bezlepkovej forme i keď liencké nie sú zrovna mojimi favoritmi. To aby moje bezlepkové 🙂 dieťa nebolo diskvalifikované z vianočného maškrtenia. Skúsenosťami viem,  že najlepšie je miešanie týchto múk doma a musím použiť múku s vyšším podielom bielkovín a tukov aby cesto držalo a nedrobilo sa v tejto úprave. Konopná múka sa mi neosvedčila farebnosťou, boli trocha do zelena a kurakkanová bola síce fajn lenže tú nie je bežne dostať. Preto som zvolila pohánkovú, ryžovú celozrnnú, amarantovú, šachorovú, múku zo zemných mandlí  a mandľovú pre vôňu a chuť. Tieto koláčiky sú zdravšie aj pre ľudí bez diéty, sú urobené z masla a nie zo škodlivého stuženého margarínového tuku a už tradične, nekonečne ďaleko sa vyhýbam práškovému cukru na obaľovanie, pokiaľ tam už jeden cukor je 🙂

 

Postup:

Maslo necháme roztopiť a rozmiešame a rozpustíme  v ňom cukor. Vmiešame  vajíčko. Prisypeme múky a všetko spolu zmiesime na hladkú hmotu. Necháme hodinu odpočívať na chladnom mieste. Pomúčime dosku mandľovou múkou a vyvaľkáme cesto na cca pol centimetra nesmie byť ale tenšie. Cesto je veľmi krehké treba opatrne vykrajovať skôr plné tvary pretože malé tvary sa zlievajú. Poukladáme na plech a pečieme na 180 stupňov celzia v teplovzdušnej rúre cca  10 minút. Koláčiky nebudú klasicky bledé nezľaknite sa použitím týchto  surovín budú vždy karamelové. Po vychladnutí natrieme džemom a zlepíme. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť