Každý určite poznáte klasické linecké koláčiky. Mojou úlohou bolo tento krát vyskúšať ich v bezlepkovej forme i keď liencké nie sú zrovna mojimi favoritmi. To aby moje bezlepkové 🙂 dieťa nebolo diskvalifikované z vianočného maškrtenia. Skúsenosťami viem, že najlepšie je miešanie týchto múk doma a musím použiť múku s vyšším podielom bielkovín a tukov aby cesto držalo a nedrobilo sa v tejto úprave. Konopná múka sa mi neosvedčila farebnosťou, boli trocha do zelena a kurakkanová bola síce fajn lenže tú nie je bežne dostať. Preto som zvolila pohánkovú, ryžovú celozrnnú, amarantovú, šachorovú, múku zo zemných mandlí a mandľovú pre vôňu a chuť. Tieto koláčiky sú zdravšie aj pre ľudí bez diéty, sú urobené z masla a nie zo škodlivého stuženého margarínového tuku a už tradične, nekonečne ďaleko sa vyhýbam práškovému cukru na obaľovanie, pokiaľ tam už jeden cukor je 🙂
Postup:
Maslo necháme roztopiť a rozmiešame a rozpustíme v ňom cukor. Vmiešame vajíčko. Prisypeme múky a všetko spolu zmiesime na hladkú hmotu. Necháme hodinu odpočívať na chladnom mieste. Pomúčime dosku mandľovou múkou a vyvaľkáme cesto na cca pol centimetra nesmie byť ale tenšie. Cesto je veľmi krehké treba opatrne vykrajovať skôr plné tvary pretože malé tvary sa zlievajú. Poukladáme na plech a pečieme na 180 stupňov celzia v teplovzdušnej rúre cca 10 minút. Koláčiky nebudú klasicky bledé nezľaknite sa použitím týchto surovín budú vždy karamelové. Po vychladnutí natrieme džemom a zlepíme. Dobrú chuť!