Halušky nemusia byť iba bryndzové i keď tie sú bez debaty národné a geniálne:) Dnes som halušky vyrobila z gaštanovej múky a špaldovej múky. Ku zemiakom som pridala batát. Gaštanová múka má svoju tradíciu zase v Taliansku a Francúzku, kde sa nazývala múkou chudobných. Paradoxne dnes stojí kilo tejto múky od 12 do 20 eur. Gaštanová múka obsahuje okrem vitamínov a minerálov vlákninu, čím sa znižuje jej energetická hodnota. Hodí sa nielen do sladkého pečenia ale okrem halušiek i do chleba a pečiva. Stačí nahradiť časť bežnej múky. Halušky som skombinovala s krátko orestovaným špenátom na masle s cesnakom, čerstvým kozím syrom a posypala čerstvým medvedím cesnakom. Je to neuveriteľne chutné jedlo, láka to pridať ,,nášup” na prázdny tanier. O jeho vysokej nutričnej hodnote nepochybujte, obsahuje takmer všetky vitamíny rozpustné v tuku a vo vode a tiež kvalitné tuky /kozí syr a maslo/ vlákninu a antioxidačné látky. Batát a gaštanová múka, ktorá viaže vodu urobia halušky viac jemnejšie, mäkkšie a mazlavejšie až máte pocit, že sa rozpadávajú. Je to výhodou pre bezlepkovú verziu, ktorá býva nepoddajná a tvrdšia. V tomto prípade špaldovú múku nahradíte pšenovou.
Postup:
Olúpané surové zemiaky a batáty nastrúhame na struháku na jemno alebo ich rozmixujeme vo foodprocesore ale nie na kašu. Zmiešame v miske spolu s múkami, vajcami, vodou a soľou do hustejšieho cesta.
Do 4 litrového hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme a cez ,,haluškovač“ vyrobíme halušky. Po vyplávaní na povrch ich necháme variť cca 3 minúty. Sitkom scedíme. Do keramickej misy na dno rozdrobíme čerstvý kozí syr a hotové, scedené halušky naň položíme a premiešame.
Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme pretlačený cesnak. Pridáme umyté osušené špenátové listy, nasekané na drobno a krátko orestujeme cca 3 minúty. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Halušky presunieme na panvicu a zmiešame so špenátom. Podávame teplé, posypané nasekaným čerstvým medvedím cesnakom.