Batátovo zemiakové ,,halušky” s gaštanovou múkou, špenátom a medvedím cesnakom

Batátovo zemiakové ,,halušky” s gaštanovou múkou, špenátom a medvedím cesnakom

Značky

Nie sú pridelené

60

minút

Nízka

náročnosť

Ingrediencie

Cesto:

220 gr

Očistených batátov / ipomoea batatas/ oranžová dužina

300 gr

Očistených olúpaných zemiakov

100 gr

Gaštanovej múky – dostanete kúpiť aj tu Vitalifeshop.sk

300 gr

Špaldovej hladkej múky

2 ks

Vajcia

1,5 dcl

Vody

Soľ

300 gr

Čerstvý špenát nasekaný nožom na drobno

70 gr

Masla živočíšneho 82% kravského alebo kozieho

200 gr

Kozieho čerstvého syru

6 strúčikov

Cesnaku

10 lístkov

Medvedieho cesnaku

Mleté čierne korenie

Koriander mletý

Soľ

Príprava

Halušky nemusia byť iba bryndzové i keď tie sú bez debaty národné a geniálne:) Dnes som halušky vyrobila z gaštanovej múky a špaldovej múky. Ku zemiakom som pridala batát. Gaštanová múka má svoju tradíciu zase v Taliansku a Francúzku, kde sa nazývala múkou chudobných. Paradoxne dnes stojí kilo tejto múky od 12 do 20 eur. Gaštanová múka obsahuje okrem vitamínov a minerálov vlákninu, čím sa znižuje jej energetická hodnota. Hodí sa nielen do sladkého pečenia ale okrem halušiek i do chleba a pečiva. Stačí nahradiť časť bežnej múky. Halušky som skombinovala s krátko orestovaným špenátom na masle s cesnakom, čerstvým kozím syrom a posypala čerstvým medvedím cesnakom. Je to neuveriteľne chutné jedlo, láka to pridať ,,nášup” na prázdny tanier. O jeho vysokej nutričnej hodnote nepochybujte, obsahuje takmer všetky vitamíny rozpustné v tuku a vo vode a tiež kvalitné tuky /kozí syr a maslo/ vlákninu a antioxidačné látky. Batát a gaštanová múka, ktorá viaže vodu urobia halušky viac jemnejšie, mäkkšie a mazlavejšie až máte pocit, že sa rozpadávajú. Je to výhodou pre bezlepkovú verziu,  ktorá býva nepoddajná a tvrdšia. V tomto prípade špaldovú múku nahradíte pšenovou.

 

Postup:

Olúpané surové zemiaky a batáty nastrúhame na struháku na jemno alebo ich rozmixujeme vo foodprocesore ale nie na kašu. Zmiešame v miske spolu s múkami, vajcami, vodou a soľou do hustejšieho cesta.

Do 4 litrového hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme  a cez  ,,haluškovač“ vyrobíme halušky. Po vyplávaní na povrch ich necháme variť cca 3 minúty. Sitkom scedíme. Do keramickej misy na dno  rozdrobíme čerstvý kozí syr a hotové, scedené  halušky naň položíme a premiešame.

Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme pretlačený cesnak. Pridáme umyté osušené špenátové listy, nasekané na drobno a krátko orestujeme cca 3 minúty. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Halušky presunieme na panvicu a zmiešame so špenátom. Podávame teplé, posypané nasekaným čerstvým medvedím cesnakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.