Dobrota, ktorá Vás dostane ale ten batát tam chuťou budete hľadať márne. Je však v ceste, obohatí koláčik o betakarotén, vlákninu a polyfenoly a prirodzene sladkú chuť. Tieto koláčiky sú ,,niečo” medzi crinkles a cookies nie sú lámavé ale vonku krokantné a vnútri mäkučké. Robila som ich vo verzii s lepkom ale aj bez lepku. V bezlepkovej verzii som nahradila ovsenú múku, šachorovou múkou a špaldovú múku, teffovou v tej istej gramáži. Takúto kvalitu si zachovajú až týždeň, takže ich pokojne napečte viac, môžme ich nazvať skutočne praktickými desiatovými koláčikmi. Ako obvykle miešam tri druhy rôznych kvalitných múk, na zvýšenie výživovej hodnoty.
Ešte k tým batátom.
Batáty / Ipomoea batatas /sú výborná a zdravá hľuza, ktorú môžeme všestranne využiť v kuchyni a čo je dôležité dá sa pestovať aj u nás. Kúpiť ich môžete v rozel.sk alebo aj tu. Je stále viac pestovateľov na Slovensku, ktorí sa odhodlali vyskúšať i tieto exotickejšie druhy, za čo im veľmi ďakujem.
Postup:
Batáty v šupke dôkladne umyjeme a uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť a olúpeme ich. Kravské maslo roztopíme, nesmie byť horúce a v miske vymiešame s mandľovým maslom a cukrom. Pridáme škoricu, badián, kardamon, vajíčko izbovej teploty a vymiešame. Batáty v inej miske roztlačíme do hladka vidličkou a vmiešame do zmesi. Na záver prisypeme múky, sódu bikarbónu, kôru z citróna a pomarančovú šťavu. Ak dáte citrónovú šťavu budú mať sviežejší ton chuti. Vypracujeme hustejšie lepivé a mastnejšie cesto. Dáme schladiť na hodinu do chladničky budú sa z neho lepšie tvarovať gulôčky. Plech vystelieme papierom na pečenie a tvarujeme golôčky o priemere cca 3cm. Dodržujeme rozostupy. Pri tejto veľkosti by Vám malo vyjsť približne 60ks. Pečieme na 180 stupňoch cca 18 minút v teplovzdušnej rúre. Z plechu ich dajte vychladnúť na drevenú podložku. Vychladnuté ich uložte do papierovej krabice.