Batátovo mandľové koláčiky

Batátovo mandľové koláčiky

Značky

Nie sú pridelené

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

170 gr

Mandľového masla použila som od Powerlogy

140 gr

Živočíšneho masla kravského 82%

160 gr

Trstinového cukru

150 gr

Batátov uvarených do mäkka a olúpaných

100 gr

Pohánkovej múky

110 gr

Špaldovej celozrnnej hladkej múky

180 gr

Ovsenej múky

50 gr

Pomarančovej šťavy

1 ks

Vajíčko

1 malá lyžička

Citrónovej kôry sušenej alebo z čerstvých biocitrónov

1 malá lyžička

Sódy bikarbóny

1 malá lyžička

Cejlónskej škorice

Troška mletého kardamónu a badiánu

Príprava

Dobrota, ktorá Vás dostane ale ten batát tam chuťou budete hľadať márne. Je však v ceste, obohatí koláčik o betakarotén, vlákninu a polyfenoly a  prirodzene sladkú chuť.   Tieto koláčiky sú ,,niečo” medzi  crinkles a cookies nie sú lámavé ale vonku krokantné a vnútri mäkučké. Robila  som ich vo verzii s lepkom ale aj bez lepku. V bezlepkovej verzii som nahradila ovsenú múku, šachorovou múkou a špaldovú múku, teffovou v tej istej gramáži.  Takúto kvalitu si zachovajú až týždeň, takže ich  pokojne  napečte  viac, môžme ich  nazvať skutočne praktickými desiatovými koláčikmi. Ako obvykle miešam  tri druhy rôznych kvalitných  múk, na zvýšenie výživovej hodnoty.

Ešte k tým batátom.

Batáty / Ipomoea batatas /sú výborná a zdravá hľuza, ktorú môžeme všestranne využiť v kuchyni a čo je dôležité dá sa pestovať aj u nás.  Kúpiť ich môžete  v rozel.sk  alebo aj tu. Je stále viac pestovateľov na Slovensku, ktorí sa odhodlali vyskúšať i tieto exotickejšie druhy,  za čo im veľmi ďakujem.

 

Postup:

Batáty v šupke  dôkladne umyjeme  a  uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť a olúpeme ich.  Kravské maslo roztopíme, nesmie byť horúce  a v miske vymiešame  s mandľovým maslom a cukrom. Pridáme  škoricu, badián, kardamon, vajíčko  izbovej teploty a vymiešame. Batáty v inej miske roztlačíme do hladka vidličkou a vmiešame do zmesi. Na záver prisypeme múky, sódu bikarbónu, kôru z citróna a pomarančovú šťavu. Ak dáte citrónovú šťavu budú mať sviežejší ton chuti. Vypracujeme hustejšie lepivé a mastnejšie cesto. Dáme schladiť na hodinu do chladničky budú sa z neho lepšie tvarovať  gulôčky. Plech vystelieme papierom na pečenie a tvarujeme  golôčky o priemere cca 3cm. Dodržujeme rozostupy. Pri tejto veľkosti  by Vám malo vyjsť  približne 60ks. Pečieme na 180 stupňoch  cca 18 minút v teplovzdušnej rúre. Z plechu ich dajte vychladnúť na drevenú podložku. Vychladnuté ich uložte do papierovej krabice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.