Batátové pagáčiky extra mäkké

Batátové pagáčiky extra mäkké

70

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

25 gr

Pekárskeho droždia /kvasnice, kvasnicová kocka 😊/

330 gr

Mlieka vlažného

Kávovú lyžičku

Kryštálového cukru

100 gr

Špaldovej celozrnnej múky hrubej

430 gr

Hladkej múky špaldovej alebo pšeničnej T650

Dve žĺtka + jedno celé vajce na potretie

100 gr

Olivového oleja panenského

20 gr

Soľ

350 gr

Uvareného batátu

125 gr

Kravského farmárskeho masla alebo bryndze

Sumak korenie

Rasca mletá lúčna

Kumín alebo rímsky kmín

Mletý koriander

Sušené oregáno, majoránka alebo saturejka

Sezamové semienka alebo nigella sativa /černuška-čierne semienka/

Príprava

Pagáčiky sú slovenská klasika, radíme ich medzi pochutiny a tak sa k nim aj budeme ,,správať“, pretože aspoň tieto sú prudko návykové. Na rozdiel od klasických zemiakových pagáčikov mojej mamy, som v tomto recepte  použila na Slovensku dopestované batáty. Ak neviete čo sú batáty, dovoľte aby som Vám ich predstavila.

Batáty  Ipomoea batatas sú výborné a zdravé hľuzy, charakteristické obsahom karotenoidov, ktorým vďačia za krásnu oranžovú farbu. Ak samozrejme ide o oranžovú odrodu, je ich viac a napríklad také fialové obsahujú zase pigmenty antokyány.

Tepelnou úpravou sa z nich využije viac betakaroténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A  v prípade ak konzumujeme spolu s  batátmi tukovú zložku /olej maslo, mlieko, syr/. V batátoch nájdeme vitamíny skupiny B ,C, fenolické kyseliny s protirakovinovým účinkom, draslík, atď. Batáty sa dajú upravovať na sladko i na slano a majú radi koreniny a bylinky. V tomto recepte chuť batátových pagáčov dopĺňa sumak, oregano, rasca, sezam čierny, biely a kumín.

Aby boli pagáčiky mäkké použila som viac tuku v základnom recepte bude maslo a olivový olej ale môžete miesto masla použiť aj bryndzu. Cesto som prekladala aby vznikol náznak listovania.

 

Príprava:

Vo vlažnom mlieku, v miske, rozdrobíme droždie a posypeme cukrom. Zakryjeme utierkou a dáme na teplejšie miesto. Kvások sa aktivuje za cca 20 minút. Do kvásku pridáme múky, žĺtka, olivový olej,  soľ /polovicu/ a vymiešame vláčne cesto. Cesto zakryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 45 minút. Najlepšie do rúry, nezapnutej samozrejme 😊

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku/ použila som celozrnnú špaldovú hrubú/ a rozvaľkáme na výšku 1,5cm do tvaru obdĺžnika. Na cesto nastrúhame na hrubo maslo a zemiak, robím to striedavo a posypem soľou, rascou, kumínom, sumakom, koriandrom a oreganom. Cesto založím na tretiny, môžete aj na polovicu ako vám je jednoduchšie. Jemne potlačíme valčekom a necháme odpočívať 10 minút. Opäť preložíme na tretiny a jemne rozvaľkáme a necháme odpočinúť 5 minút. Celé skladanie a valkanie zopakujeme 3x.

Cesto pred vykrajovaním samotných pagáčikov, musí mať výšku cca 1-1,5cm. Cesto pomúčime aby sa nám lepšie pracovalo a vykrajujeme pomocou formy alebo pohárika s priemerom 3-4cm pagáčiky. Každý pagáčik ozdobíme zárezmi-mriežkou, ktoré urobíme jemne nožíkom. Ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom /ja som doň pridala mletú senovku grécku/ a môžeme posypať sezamom či rascou, prípadne sumakom. Pečieme v teplovzdušnej rúre 15-18minút na 180st. celzia. Po vychladnutí zakryjeme bavlnenou utierkou a uložíme do rúry alebo do krabice, Sú mäkké až 4 dni. Ak toľko vydržia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť

Koncept o jedle, ktorý komunikuje moderným spôsobom staré dobré hodnoty gastronomickej kultivovanosti.

NEWSLETTER

Copyright @ 2021 - Horecka.sk
All rights reserved
Made by VIANSOL, s. r. o.