Pagáčiky sú slovenská klasika, radíme ich medzi pochutiny a tak sa k nim aj budeme ,,správať“, pretože aspoň tieto sú prudko návykové. Na rozdiel od klasických zemiakových pagáčikov mojej mamy, som v tomto recepte použila na Slovensku dopestované batáty. Ak neviete čo sú batáty, dovoľte aby som Vám ich predstavila.
Batáty Ipomoea batatas sú výborné a zdravé hľuzy, charakteristické obsahom karotenoidov, ktorým vďačia za krásnu oranžovú farbu. Ak samozrejme ide o oranžovú odrodu, je ich viac a napríklad také fialové obsahujú zase pigmenty antokyány.
Tepelnou úpravou sa z nich využije viac betakaroténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A v prípade ak konzumujeme spolu s batátmi tukovú zložku /olej maslo, mlieko, syr/. V batátoch nájdeme vitamíny skupiny B ,C, fenolické kyseliny s protirakovinovým účinkom, draslík, atď. Batáty sa dajú upravovať na sladko i na slano a majú radi koreniny a bylinky. V tomto recepte chuť batátových pagáčov dopĺňa sumak, oregano, rasca, sezam čierny, biely a kumín.
Aby boli pagáčiky mäkké použila som viac tuku v základnom recepte bude maslo a olivový olej ale môžete miesto masla použiť aj bryndzu. Cesto som prekladala aby vznikol náznak listovania.
Príprava:
Vo vlažnom mlieku, v miske, rozdrobíme droždie a posypeme cukrom. Zakryjeme utierkou a dáme na teplejšie miesto. Kvások sa aktivuje za cca 20 minút. Do kvásku pridáme múky, žĺtka, olivový olej, soľ /polovicu/ a vymiešame vláčne cesto. Cesto zakryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 45 minút. Najlepšie do rúry, nezapnutej samozrejme
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku/ použila som celozrnnú špaldovú hrubú/ a rozvaľkáme na výšku 1,5cm do tvaru obdĺžnika. Na cesto nastrúhame na hrubo maslo a zemiak, robím to striedavo a posypem soľou, rascou, kumínom, sumakom, koriandrom a oreganom. Cesto založím na tretiny, môžete aj na polovicu ako vám je jednoduchšie. Jemne potlačíme valčekom a necháme odpočívať 10 minút. Opäť preložíme na tretiny a jemne rozvaľkáme a necháme odpočinúť 5 minút. Celé skladanie a valkanie zopakujeme 3x.
Cesto pred vykrajovaním samotných pagáčikov, musí mať výšku cca 1-1,5cm. Cesto pomúčime aby sa nám lepšie pracovalo a vykrajujeme pomocou formy alebo pohárika s priemerom 3-4cm pagáčiky. Každý pagáčik ozdobíme zárezmi-mriežkou, ktoré urobíme jemne nožíkom. Ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom /ja som doň pridala mletú senovku grécku/ a môžeme posypať sezamom či rascou, prípadne sumakom. Pečieme v teplovzdušnej rúre 15-18minút na 180st. celzia. Po vychladnutí zakryjeme bavlnenou utierkou a uložíme do rúry alebo do krabice, Sú mäkké až 4 dni. Ak toľko vydržia.
2 Odpovede
Dobry den, prosim ako nahradit mlieko/maslo v tomto recepte? Dakujem
Môžete dať vodu alebo rastlinný nápoj, budú však tvrdšie.