Baklažánové rolky s kozím syrom

Baklažánové rolky s kozím syrom

60

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

2 ks

Veľké baklažány

15 ks

zelená a fialová bazalka

200 gr

Kozí syr čerstvý

100 gr

Parmezán strúhaný

2 ks

cibule /jednu červenú a jednu šalotku alebo aj bielu/

5 PL

Olivový olej extra panenský

Hrsť

Čerstvý tymián

Kúsok smilu talianskeho /slamiha talianska u nás kari korenie

800 gr

Kvalitné lúpané paradajky

Bobkový list

Korenie

Soľ

Príprava

Baklažán je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. Prekvapilo ma v poslednej dobe vyplývajúc z rozhovorov,  že ľudia ju nevedia pripravovať a tak uvádzam jednoduchý recept s použitím klasických surovín, u nás dostupných. Baklažán jeme vždy tepelne upravený alebo naložený v octovo-olivovom náleve aby sa predišlo toxickému vplyvu solanínu, ktorý dužina obsahuje. Nešúpeme šupku!  V nej sa nachádzajú práve najcennejšie polyfenolové látky, ktoré majú antioxidačné účinky. V určitých odborných kruhoch  ho považujú za ,,superpotravinu”  práve pre túto antioxidačnú  aktivitu, ktorá ochraňuje  membrány buniek. V nutrigenomike, odbore, ktorý sa zaoberá pôsobením rastlinných látok /aj polyfenolov/ pochádzajúcich  z potravy na ľudský organizmus, baklažán zaradili medzi potraviny s najvyšším počtom xenobodov. Podľa tohto názoru  xenofaktory, /fytoalexíny prevažne polyfenoly-flavonoidy, alkaloidy, terpenoidy, atď. / sú  látky ovplyvňujúce  aktivitu génov pre sirtuíny /bielkovina so špecifickou vlastnosťou/. Sirtuíny  sú enzýmy, ktorých  úlohou je chrániť  DNA pred poškodením  a následne pred chorobami a rakovinovým bujnením.  Čo sa týka nutričného významu, baklažán je  nízkokalorická  zelenina s obsahom draslíka, mangánu, železa, medi a  vitamínov skupiny B a je vhodná i pre malé deti. Upravuje sa väčšinou krátkym opečením na olivovom oleji, nasucho na grile, či v celku v rúre napríklad k príprave baklažánového pyré, nátierky či iných regionálnych špecialít.

Postup:

Pripravíme si omáčku  tak, že na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, zalejeme paradajkami, pridáme bobkový list, tymián, smil,  ochutíme soľou a korením a krátko povaríme cca 20minút. Medzitým nakrájame baklažán pozdĺžne na plátky, osolíme, necháme postáť  cca pol hodinu aby sme odstránili potom servítkou horkosť/ak je baklažán starší/. Baklažán opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Ja prebytočný olej odsajem tak, že opečený baklažán položím na chlieb ale môžete použiť aj servítku. Na každý opečený plátok baklažánu položíme kozí syr,  lístok bazalky a zavinieme. Poukladáme tesne do keramickej misy či pekáča a zalejeme paradajkovou omáčkou. Povrch posypeme strúhaným syrom/parmezán, pecorino, kozí vyzretý syr a pod./ a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca 30 minút. Baklažán po zavinutí netreba veľmi ochucovať ale kto chce pikantnú verziu,  môže použiť chilli alebo korenie. V tomto recepte veľmi vynikne chuť paradajok a baklažánu v kombinácii s bazalkou a olivovým olejom, naozaj netreba veľmi dochucovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť