Baklažán je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. Prekvapilo ma v poslednej dobe vyplývajúc z rozhovorov, že ľudia ju nevedia pripravovať a tak uvádzam jednoduchý recept s použitím klasických surovín, u nás dostupných. Baklažán jeme vždy tepelne upravený alebo naložený v octovo-olivovom náleve aby sa predišlo toxickému vplyvu solanínu, ktorý dužina obsahuje. Nešúpeme šupku! V nej sa nachádzajú práve najcennejšie polyfenolové látky, ktoré majú antioxidačné účinky. V určitých odborných kruhoch ho považujú za ,,superpotravinu” práve pre túto antioxidačnú aktivitu, ktorá ochraňuje membrány buniek. V nutrigenomike, odbore, ktorý sa zaoberá pôsobením rastlinných látok /aj polyfenolov/ pochádzajúcich z potravy na ľudský organizmus, baklažán zaradili medzi potraviny s najvyšším počtom xenobodov. Podľa tohto názoru xenofaktory, /fytoalexíny prevažne polyfenoly-flavonoidy, alkaloidy, terpenoidy, atď. / sú látky ovplyvňujúce aktivitu génov pre sirtuíny /bielkovina so špecifickou vlastnosťou/. Sirtuíny sú enzýmy, ktorých úlohou je chrániť DNA pred poškodením a následne pred chorobami a rakovinovým bujnením. Čo sa týka nutričného významu, baklažán je nízkokalorická zelenina s obsahom draslíka, mangánu, železa, medi a vitamínov skupiny B a je vhodná i pre malé deti. Upravuje sa väčšinou krátkym opečením na olivovom oleji, nasucho na grile, či v celku v rúre napríklad k príprave baklažánového pyré, nátierky či iných regionálnych špecialít.
Postup:
Pripravíme si omáčku tak, že na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, zalejeme paradajkami, pridáme bobkový list, tymián, smil, ochutíme soľou a korením a krátko povaríme cca 20minút. Medzitým nakrájame baklažán pozdĺžne na plátky, osolíme, necháme postáť cca pol hodinu aby sme odstránili potom servítkou horkosť/ak je baklažán starší/. Baklažán opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Ja prebytočný olej odsajem tak, že opečený baklažán položím na chlieb ale môžete použiť aj servítku. Na každý opečený plátok baklažánu položíme kozí syr, lístok bazalky a zavinieme. Poukladáme tesne do keramickej misy či pekáča a zalejeme paradajkovou omáčkou. Povrch posypeme strúhaným syrom/parmezán, pecorino, kozí vyzretý syr a pod./ a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca 30 minút. Baklažán po zavinutí netreba veľmi ochucovať ale kto chce pikantnú verziu, môže použiť chilli alebo korenie. V tomto recepte veľmi vynikne chuť paradajok a baklažánu v kombinácii s bazalkou a olivovým olejom, naozaj netreba veľmi dochucovať.