Už viac krát sme na kurzoch varenia piekli tento chutný nákyp. Mám rada tento recept, bylinkový nákyp chutí ako ,,chlebíkový koláč“, je jemnučký, úplne mäkký a perfektne kompaktný. Základ tvorí kukuričná múka a nutričnú denzitu som posilnila pseudoobilninou amarantom – láskavcom. Amarant je úžasná plnohodnotná potravina, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, veľa železa, draslíku a pod. Je ,,mastnejší“ vďaka polynenasýteným mastným kyselinám a hlavne skvalénu /izoprenoid/, výborne sa hodí do zeleninových jedál a ovocných dezertov. Skvalén je silným antioxidantom , pôsobí proti oxidačnému stresu s nespornými benefitmi pre ľudský organizmus, nachádza sa napríklad aj v olivovom oleji. Nákyp vonia a chutí po bylinkách, pridala som aj posledné zásoby medvedieho cesnaku a nevyhnutnú kurkumu. Je bez lepku a vhodný aj pre ľudí s histaminovou intoleranciou či celiakoiu. Ja ho zbožňujem ku zakysanke alebo k acidofilnému mlieku. Kto nepoznáte amarant, odporúčam objaviť a pridať do kuchyne, vyplatí sa.
Nákyp je nízkokalorický, má dostatok bielkovín, obsahuje menej tuku. Dokonca aj amarant obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny vrátane lyzínu preto sa radí k nutrične komplexným obilninám. Obilninám väčšinou vždy chýbajú niektoré esenciálne aminokyseliny. Pokiaľ použijete farmárske kozie alebo ovčie produkty z domáceho regiónu ešte lepšie. Ku nákypu skúste ešte aj vynikajúci pikantný dresing s horčicovým práškom a korením sumak /sumac/. Sumak dostať v eshopoch a orientálnych obchodoch, určite ho vyskúšajte. Má vysokú schopnosť vychytávať voľné radikály, obsahuje C a navyše má vynikajúcu citrusovú chuť. Tí čo nemôžu citrón ho môžu nahradiť sumakom v aj v šalátových zálievkach.
Dressing:
300gr ovčieho alebo kozieho jogurtu
1 malá lyžička horčicového prášku
1malá lyžička korenia sumak
1lyžica medvedieho cesnaku
Mleté čierne korenie z mlynčeka
Soľ
1 menšie zrelé avokádo
Šťava z polovice citróna
Postup:
Amarant uvaríme podľa návodu /varí sa podobne ako ryža/ a necháme vychladnúť. Vajíčka vymiešame vo väčšej miske. Pridáme ricottu, cattage syr, kurkumu a vymiešame. Prisypeme múku a sódu bikarbónu. Ak je cesto príliš husté vlejeme polovicu mlieka. Pridáme nasekané bylinky, nigellu sativu a premiešame. Nakoniec vmiešame amarant a ochutíme soľou a korením. Keramickú obdĺžnikovú nádobu vymastíme ghee maslom alebo olejom. Zmes do nej nalejeme do výšky 3 cm. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňoch cca 35 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a krájame na menšie kocky.
Dressing si pripravíme nasledovne. V miske rozpučíme mäkké avokádo pokvapkané citrónovou šťavou. Pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame do hladka. Podávame k nákypu.