Amarantový nákyp s medvedím cesnakom a bylinkami /gluten free/

Amarantový nákyp s medvedím cesnakom a bylinkami /gluten free/

50

minút

Stredná

náročnosť

Ingrediencie

80 gr

Vareného amarantu – amarant povaríme v cca 1dcl vody, vodu necháme vypariť

3 ks

Vajcia čerstvé

250 gr

Ricotty

200 gr

Cottage syru bieleho Sabi

180 gr

Kukuričnej múky bio

1 dcl

Mlieka čerstvého môže byť kozie alebo ovčie

Malá lyžička

Mletej kurkumy

Pol malej lyžičky

Nigella sativa- čierna rasca

1 lyžica

Koriandrovej vňati

1 lyžica

Tymiánu čerstvého

1 lyžica

Medvedieho cesnaku alebo pažítky, trebuľky

Pol malej lyžičky

Ssódy bikarbóny

Soľ

Mleté korenie z mlynčeka

1 lyžica

Ghee masla alebo olivového oleja

1 lyžica

Píniových orieškov alebo maku či tekvicových semienok na posypanie

Príprava

Už viac krát sme na kurzoch varenia piekli tento chutný nákyp. Mám rada tento recept, bylinkový nákyp chutí ako ,,chlebíkový koláč“, je jemnučký, úplne mäkký a perfektne kompaktný. Základ tvorí kukuričná múka a nutričnú denzitu som posilnila pseudoobilninou amarantom – láskavcom. Amarant je úžasná plnohodnotná potravina, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, veľa železa, draslíku a pod. Je ,,mastnejší“ vďaka polynenasýteným mastným kyselinám a hlavne skvalénu /izoprenoid/, výborne sa hodí do zeleninových jedál a ovocných dezertov. Skvalén je silným antioxidantom , pôsobí proti oxidačnému stresu s nespornými benefitmi pre ľudský organizmus, nachádza sa napríklad aj v olivovom oleji. Nákyp vonia a chutí po bylinkách, pridala som aj posledné zásoby medvedieho cesnaku a nevyhnutnú kurkumu. Je bez lepku a vhodný  aj pre ľudí s histaminovou intoleranciou či celiakoiu. Ja ho zbožňujem ku zakysanke alebo k acidofilnému mlieku. Kto nepoznáte amarant, odporúčam objaviť a pridať do kuchyne, vyplatí sa.

Nákyp je nízkokalorický, má dostatok bielkovín, obsahuje menej tuku.  Dokonca aj amarant obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny vrátane lyzínu preto sa radí k nutrične komplexným obilninám. Obilninám väčšinou vždy chýbajú niektoré esenciálne aminokyseliny. Pokiaľ použijete farmárske kozie alebo ovčie produkty z domáceho regiónu ešte lepšie.  Ku nákypu skúste ešte aj vynikajúci pikantný dresing s horčicovým práškom a korením sumak /sumac/. Sumak dostať v eshopoch a orientálnych obchodoch, určite ho vyskúšajte. Má vysokú schopnosť vychytávať voľné radikály, obsahuje C a navyše má vynikajúcu citrusovú chuť.  Tí  čo nemôžu citrón ho môžu  nahradiť  sumakom v aj v šalátových zálievkach.

 

Dressing:

 

300gr ovčieho alebo kozieho jogurtu

1 malá lyžička horčicového prášku

1malá lyžička korenia sumak

1lyžica medvedieho cesnaku

Mleté čierne korenie z mlynčeka

Soľ

1 menšie zrelé avokádo

Šťava z polovice citróna

 

Postup:

Amarant uvaríme podľa návodu /varí sa podobne ako ryža/ a necháme vychladnúť. Vajíčka vymiešame vo väčšej miske. Pridáme ricottu, cattage syr, kurkumu a vymiešame. Prisypeme múku a sódu bikarbónu. Ak je cesto príliš husté vlejeme polovicu mlieka. Pridáme nasekané bylinky, nigellu sativu a premiešame. Nakoniec vmiešame amarant a ochutíme soľou a korením. Keramickú obdĺžnikovú nádobu vymastíme ghee maslom alebo olejom. Zmes do nej nalejeme do výšky 3 cm. Pečieme  v teplovzdušnej rúre na 180 stupňoch  cca 35 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a krájame na menšie kocky.

Dressing si pripravíme nasledovne. V miske rozpučíme mäkké avokádo pokvapkané citrónovou šťavou. Pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame do hladka. Podávame k nákypu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by sa vám páčiť