Vitajte na mojom blogu. Pred tým ako sa vrhneme do varenia, urobíme si spolu nákup a nevyhnutné zásoby potravín. Máte pocit, že tomu netreba venovať toľko pozornosti? Omyl, premyslený výber potravín je to najdôležitejšie. Je to začiatok správnej cesty k optimálnemu stravovaniu v rámci prevencie civilizačných ochorení… aspoň takých, ktoré môžete sa dajú stravou ovplyvniť. Potraviny budeme nakupovať sezónne. V zime skôr koreňovú zeleninu, kvasenú kapustu z domácej produkcie, tekvice, tuzemské ovocie, orechy a semienka. Môžeme si vyrobiť klíčky, či použiť vňate a v lete si užijeme rozmanitosť našich záhrad, trhov a slnečné paradajky. Ak nemáte záhradu a tržnice sú akosi od ruky, využite ak je možnosť a prostriedky, službu debničkovania. Sú orientovaní prosezónne, lokálne a tovar vám prinesú až domov. Vytvorte si logistiku a poďme na to. Vymeniť obsah špajze a chladničky je malé dobrodružstvo.
A teraz to najdôležitejšie – základný zoznam potravín, z ktorých budú recepty pozostávať. Obsahuje cca 250 položiek ale neľakajte sa. Nebudete ich mať doma všetky naraz, z jednej tretiny ide o sezónne potraviny, nie celoročné. Obľúbené drobnosti budete dopĺňať podľa potreby. Nesmú to byť však vysoko priemyselne spracované potraviny. Obmedzte sa na kupovanie jednodruhových/jednozložkových potravín a polotovarom sa podľa možnosti vyhýbajte/ konkrétne: paštétam, párkom s mízkym obsahom mäsa a s vyšším obsahom aditív, keksíky, mrazené pizze a jedlá všeobecne, sirupy, sladené nápoje, džúsy s vysokým obsahom pridaného cukru, žuvačky, pekárenské výrobky so stuženými rastlinnými tukmi, lacné čokolády, lacné tavené syry/. Hlavne terciárne spracované potraviny prispievajú k ochoreniam ako metabolický syndróm, podporujú v tele zápalové procesy a oxidačný stres. Nie je to žiadne odvážne subjektívne tvrdenie, sú to fakty a prax.
Tento zoznam bude barlička alebo kostra, o ktorú sa budete môcť oprieť, ak sa rozhodnete variť a piecť u mňa na blogu.
Rozdelila som ho do dvoch kategórií: 1./ základné pevné potraviny a 2./sezónne potraviny.
Ešte upozornenie: komplexne platí iba v prípade ak nie ste alergickí na niektorú z položiek, nemáte rôzne druhy intolerancie alebo nedržíte špeciálnu diétu pri idiopatickom črevnom zápale, reumatoidnej artritíde alebo inom autoimunitnom ochorení. Dietetickým odporúčaniam sa budem venovať v článkoch podľa danej témy.
Pevné potraviny alebo stála zásoba
olivový olej panenský
olivový olej extra vergine
bravčová masť
husacia masť
prepustené maslo- ghee
kokosový tuk
sezamový olej
ľanový olej
konopný olej
olej z hroznových jadierok – ak je naozaj kvalitný panenský, nie rafinovaný
avokádový olej, borákový olej, pupalkový olej, cédrový olej, orechový olej, olej z pestreca mariánskeho, tekvicový olej – do šalátov a na konečnú úpravu bez tepelnej úpravy
múka pšeničná
múka špaldová hladká celozrnná
múka špaldová krupica
múka pohánková alebo krupica – recepty
ovsená múka
konopná múka
cícerová múka, amarantová múka, gaštanová múka, zemné mandle, maková, orechové múky
polenta či kukuričná múka
ražná múka hladká
celozrnná ryža
ryža basmati a jasmínová ryža
arborio ryža
ryža Carnaroli a Karnak
pšeno
quinoa
ovsené a pšeničné otruby
kuskus
špaldový bulgur
jačmenné krúpy
kvalitné integrálne cestoviny alebo cestoviny z tvrdej pšenice
pohánka
fazuľa tuzemská strakatá/zo záhrady
fazuľa mungo
fazuľa adzuki
šošovica
červená, čierna a zelená šošovica
fazuľa biela
sušený hrach
cícer
trstinový, kokosový, obyčajný cukor
jačmenný slad
javorový sirup
datľový, ryžový a topinamburový sirup ako pochutinu
morská soľ hrubozrnná, morská soľ jemná, solčanka bez príchutí
kamenná soľ s obsahom jódu
škrob kuzu – na zahustenie jedál a polievok
tapiokový škrob
zemiakový škrob
jablkový ocot
paradajkový ocot
slivkový ocot z umeboshi
slivky umeboshi
sójová omáčka tamari a shoyu
balzamico kvalitný ocot
riasy sušené nori a wakame, arame, hijiky – pozri recepty
tempeh – sojové fermentované bôby
miso pasta kvalitná z hnedej ryže
tahini pasta-sezamová, bio dijónska horčica, remeselné horčice
kurkuma, cayenské korenie, horčicové semienka-prášok, rímsky kmín, panch phoron, garam masala, sezam, ľanové semienka, zázvor, bobkový list, klinčeky, sladké drievko
celé korenie: čierne, nové, biele, farebné a dobrý mlynček na korenie
rasca, šalvia, tymian, majorán, rozmarín, fenikel, sumak, kardamón, chilli, koriander, badián, levanduľa, bazalka, mäta, šafrán, škorica, senovka grécka – bylinky môžete pestovať aj v zime v črepníku, podľa podmienok vo vašej domácnosti. Nevyhnutne, perila krovitá, rozmarín, tymián, bazalka, saturejka, tymián, estragon, oregano, majoránka
sušené marhule, slivky, brusnice, ďatle, figy
vlašské orechy, píniové orechy, slnečnicové semienka, pistácie, kustovnica čínska v bio kvalite, tekvicové semienka, orechy lieskovce
sušené paradajky, olivy čierne a zelené, cesnak, cibuľa, šalotka, zemiaky, zelený čaj, biely čaj, horká čokoláda, med, mak, kvalitná káva zrnková, špaldová káva
paradajky sterilizované v skle
Čerstvé –sezónne potraviny
Vajíčka najlepšie domáce z voľného výbehu, taktiež prepeličie vajíčka
Kvalitné kravské mlieko, husté, také čo sa z neho dá vyrobiť tvaroh a smotana
Mlieko kozie a ovčie
Bravčová masť, husacia masť, maslo kvalitné kravské 82% obsah tuku, prepustené maslo ghee
Baklažán, tekvice žltá a hokkaido, cuketa, patizón, červená repa, reďkovka červená a biela
Ružičkový kel, kel, artičoky, zeler, kvaka, okrúhlica, mrkva, petržlen, paštrnák, pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak, pór, topinambury, batáty, avokádo
Fazuľa čerstvá podľa sezóny, lusky, kapusta červená, kapusta biela, domáca kyslá, čakanka, karfiol, romanesco, brokolica, paradajky, čerstvá bazalka, paprika, špenát, mangold ,šaláty listové zelené, rukola, mizuna,
Červené hrozno, tmavé hrozno, moruše tmavé, čučoriedky, čerešne, višne, maliny, černice, granátové jablko, brusnice, hrušky, jablká, čierne ríbezle, egreše, grep, pomelo, citrón, marhule, broskyne, rebarbora, červený melón
Kvasnice bio, domáci kvások z ražnej múky a inej múky
Syry: bryndza pravá 100% ovčia, kefír kozí aj kravský, acidofilné mlieka, kozie výrobky ako jogurt, žervé, syry parmezán, pecorino overený pôvod /alebo bio/ nie nátierkové vydanie s pridanými PUFA.
Domáce údeniny: by mali byť naozaj domáce alebo od mäsiara, ktorý údi poctivo – drevom a dymom. I domáce klobásy, šunku a slaninu by sme konzumovať s mierou. Nie denne a vždy spolu s čerstvou zeleninou a bylinkami. Aj malovýrobcovia totiž používajú pri spracovaní údenín rýchlo soľ, ktorá stabilizuje výrobok pred množením mikroorganizmov, udržuje fyzikálne a senzorické vlastnosti. Rýchlo soľ je aditívum obsahujúce dusičnany, ktoré pri premene na nitrozamíny pôsobia v tele karcinogénne. V tele ich dokáže neutralizovať vitamín C. Na slovenskom trhu je výrobok bez dusičňanov, od výrobcu Mäso Parížek z Martina- Slovenská šunka špeciál.
Mäso a ryby
Mäso slovenské podľa možnosti – jahňacie, hovädzie, teľacie, morčacie, králičie a hydina z overeného zdroja, sú najvhodnejšie…mäso, 2-3x do týždňa a pokiaľ si pár krát do roka urobíte huspeninu z bravčových nožičiek prečo nie? Vaše kĺby a chrupavky sa určite potešia.
Ryby – výber takisto na vás, podľa gusta sladkovodné aj morské. Keďže nemáme pre našu geografickú polohu priamy zdroj rýb s vyšším obsahom omega 3 mastných kyselín, môže sa zdať riskantné kupovať si morské špeciality. Sú však možnosti kúpiť aj u nás, ryby pomerne čerstvé/ 2-3 dni s cestou /napr. v Metre alebo v rybom obchodíku na Miletičke /aktualizujem: Myfish freshmarket BA, Rybacina BA/. Treba sa opýtať predavača kedy je závoz. Pravidelne na trhu sú určite pražma, morský vlk, parmica, platýz, losos, treska, sardelky, tuniak, makrela, slede a zo sladkovodných zubáč a pstruh. Zaradiť ich treba do jedálnička najmä pre omega mastné kyseliny, selén, vitamín D a dôležité minerály a kvalitné bielkoviny.
Pre hodnotné bielkoviny je vhodné občas zaradiť do jedálnička, krevety, slávky v mesiacoch, kde sa vyskytuje písmeno R. Skúste napríklad chobotnicu /pokiaľ si ju trúfate kúpiť/ a pripraviť na grile alebo ako šalát…. ja som za.
S.