Ako sa nepomýliť pri výbere kolagénu

,,Všetko“ o kolagéne

O kolagéne som napísala niekoľko článkov, minulý rok som absolvovala sériu prednášok o kolagéne – hlavnej zložke spojivového tkaniva v ľudskom tele, o degradácii kolagénu a jej príčinách, ďalej o stimulácii tvorby kolagénu a proteoglykánov /glykozamínoglykánov/ výživou, využitím príjmu kolagénnych zlúčení zo živočíšnych druhov potravín alebo prostredníctvom vybranej rastlinnej stravy. Predstavila som fytochemikálie s protizápalovým účinkom ako chondroprotektívne činidlá a venovala som sa tiež optimálnym technológiám prípravy mäsitých pokrmov z hľadiska využitia kolagénnych zlúčenín či už teoreticky alebo v praxi na kurzoch. Sľubne som očakávala plody práce/práca znamená stovky hodín štúdia, drahá literatúra, drahý čas, strávený prípravou prednášok, prezentácií a receptúr/ a plody som očakávala v podobe vzdelanej, informovanej populácii a pokojne aj bez spätnej väzby. Naivne som si myslela, že už niet čo riešiť a ,,objasňovať“. Opomenula som však dotiahnuť suplementáciu výživovými doplnkami, čo síce nie je predmet môjho prvotného záujmu ale zjavne kameň úrazu všeobecnej informovanosti.

Morský a ,,morský” kolagén

Zistila som, že po mediách koluje terminus technicus Morský kolagén, konkrétne dva ,,Morské kolagény“ 😊 a že nie vždy ide o analógiu produktov s príslušným názvom, platí aj v tomto prípade. Morský kolagén – ten pôvodom z rýb a morských živočíchov, môžeme nazývať kolagén, pretože molekula kolagénu je výsostne živočíšneho pôvodu /Tropokolagén, fibrálny vláknitý skleroproteín, kolagénová trojitá helisa -alebo trojzávitnica v priestorovej konformácii, ktorá podľa druhu štruktúry môže formovať rôzne typy spojivového tkaniva u živočíchov/ avšak ak natrafíte na prírodný produkt rastlinného pôvodu, je vylúčené aby šlo o kolagén. Morské ,,kolagény“ botanického alebo rastlinného pôvodu, ktoré majú často krát prívlastky živý, raw alebo vegan nemajú s hore spomínaným skleroproteínom, ktorý je súčasťou spojivového tkaniva u živočíchov, nič spoločné. Charakteristika štruktúry kolagénu je nemenná, meniť si ju vo význame slova dovolí iba marketingová lobby za účelom ,,oblbovania“ zákazníka.

Pokiaľ natrafíte na nápis Morský kolagén rastlinného pôvodu, na niektorom z produktov, bude to zrejme výrobok obsahujúci riasy obohatené výťažkami ovocia, zeleniny, minerálov, vitamínov a stopových prvkov, ktoré sa síce predávajú ako prostriedok na regeneráciu spojivového tkaniva, nejde však o zložky, ktoré sú súčasťou spojivového tkaniva v prevažnej miere, do úvahy sa môžu brať niektoré aminokyseliny po dekompozícii substrátu. Takýto doplnok výživy môže mať v súvislosti s budovaním alebo regeneráciou chrupavky skôr protektívny efekt, ak vôbec. V minulosti sa mi stalo, že ma oslovila s návrhom na spoluprácu firma predávajúca morský Mach írsky – chondrus crispus ako rastlinný kolagén.. aspoň sme si ,,podebatovali“.

Mach írsky môže byť pre niekoho zaujímavou potravinou, má nižšiu nutričnú hodnotu cca 49 kcal na 100gr suroviny, skladá sa z polysacharidov a v potrave môže pôsobiť ako prebotikum, čo má pozitívny prínos pre zdravie. Obsahuje niektoré vitamíny napr. foláty a taktiež minerály, významne jód. Vďaka polysacharidom, ktoré obsahuje sa môže morský mach upraviť do želatinizujúcej konzistencie a pridávať do jedál, čo u niektorých konzumentov môže vyvolať dojem, že ide o rovnakú látku ako živočíšna želatína. Známejšou ,,rastlinou želatínou“ v tomto smere je u nás obľúbený agar, ktorý sa extrahuje z červenej riasy Gelidium amansii, ktorého zložkami sú polysacharidová agaróza a agaropektín/ pozostáva z kyseliny D-glukurónovej a kyseliny pyrohroznovej/, ďalej z veľkého množstva algínu, ktorý sa nachádza v bunkovej stene rias. Riasa má rôzne spektrum farieb, nielen červenú a pre svoje zdravotné benefity sa často využíva v ázijskej gastronómii. Podáva ako súčasť šalátov, pudingov, džemov a iných kulinárskych špecialít.

Riasa írsky mach, napriek svojmu názvu, nie je výlučne ,,írskou” záležitosťou. Je tiež veľmi populárny na Karibských ostrovoch, kde ho ľudia v lokálnom liečiteľstve používali na liečbu rôznych chorôb.
V niektorých častiach Škótska, kde sa nazýva Cairgean /škótska gaelčina/, sa morské riasy varia v mlieku, precedia sa a kombinujú sa s cukrom a príchuťami ako brandy alebo whisky, tiež so škoricou a vanilkou.
Írsky mach rastie hojne pozdĺž skalnatých brehov atlantického pobrežia Severnej Ameriky a Európy. Je teda významným zdrojom polysacharidov /obsahuje karagénany/, minerálnych látok, síry, má prebiotické, antibakteriálne, antioxidačné účinky, podporuje dobré trávenie.
Aj z tejto červenej riasy sa extrahuje veľmi rozšírená prísada v potravinárstve – karagén.
Karagén sa skladá sa z monomérov sulfátovanej galaktózy a anhydro- d -galaktózy. Karagén je komplexná zmes asi 10 rôznych polymérov. Typ vytvoreného gélu závisí od rafinácie suroviny, dominantného polyméru v zmesi a katiónu použitého na vyvolanie gélovatenia, počas zahrievania. Karagén vytvára reverzibilný gél, ktorý je veľmi účinný pri viazaní vody a niekedy sa pridáva do výrobkov, kde sa voda používa na nahradenie tuku. Nájdete ho v rôznych výrobkoch, vegánskych výrobkoch zo sóje, v rastlinných nápojoch ako sú mandľové a kokosové ,,mlieko“ ale aj v 33% živočíšnej smotane- šľahačke, či v klobáskach a mletom mäse.

Oplatí sa čítať etikety, pretože karagen na rozdiel od pôvodnej suroviny / Mach írsky- chondrus crispus/ nemusí byť zdraviu celkom prospešný. Rafinovaný izolovaný karagén, ktorý sa nachádza v moderných spracovaných potravinách, vyvoláva obavy v komunite zameranej na zdravie, z dôvodu poškodenia epiteliálneho tkaniva v čreve, u ľudí.
Viac na túto tému si môžete prečítať tu https://chriskresser.com/harmful-or-harmless-carrageenan/
Napriek tom, že toxicita niektorých druhov karagénu nie je dokázaná, odporúča sa v prípade idiopatických črevných ochorení, expozícii karagénu v potravinách vyhýbať.

Takže krátka sumarizácia: predchádzajúcom texte sme sa dozvedeli, že tzv. morský rastlinný ,,kolagén“ sa skladá z polysacharidov na rozdiel od živočíšneho kolagénu, ktorý je proteín. Molekulárna štruktúra kolagénu je niečo, čo sa nazýva komplexná trojitá špirála- helisa /ako tri kúsky nite skrútené dohromady/. Určité molekulárne interakcie si vyžadujú funkčný tvar trojzávitnice. Existuje asi 30 rôznych typov kolagénu o tom sa dočítame v nasledujúcich častiach. Prevažná väčšina kolagénu v našich telách je zastúpená tromi typmi: typ I, ktorý dodáva pokožke pevnosť, typ II, ktorý tvorí náš pohybový aparát, nájdeme ho v kĺboch, chrupavkách a typ III, ktorý dodáva tkanivu jeho pružnosť.

Kolagén pre vegánov?

V súčasnosti je pomocou inovatívnych technológií možné vyrobiť kolagén, ktorý nepochádza zo zvierat, pomocou geneticky modifikovaných kvasiniek a baktérií. Najmä baktéria P. pastoris je najefektívnejšia a bežne používaná na genetické inžinierstvo vysoko kvalitného kolagénu.
Pre výrobu kolagénu sa do genetickej štruktúry mikróbov pridávajú štyri ľudské gény, kódujúce kolagén. Akonáhle sú gény na mieste, kvasinky alebo baktérie, začnú produkovať stavebné kamene ľudského kolagénu.
https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-005-0180-x

Späť však ku živočíšnemu kolagénu..

Kolagén

Kolagény slúžia ako hlavné štrukturálne proteíny v mnohých tkanivách tela, vrátane šliach, väzov, chrupaviek, kože, krvných ciev, svalov, črevných tkanív a dentínu /zuboviny/. Sú to najhojnejšie bielkoviny/proteíny v tele, ktoré tvoria 30 percent celkovej bielkovinovej hmoty. Ľudské telo nepretržite ,,vyrába“ kolagény na udržanie štrukturálnej integrity tkaniva. Starnutie však vedie k progresívnemu poklesu syntézy bielkovín a s tým spojenej zníženej schopnosti produkovať nový kolagén.
Kolagény sú tiež veľmi univerzálne biomateriály so širokým využitím v lekárskej, zubnej a farmakologickej oblasti.

Typy a štruktúra kolagénu

Kolagény sa vyznačujú priestorovým usporiadaním do trojzávitnice, ktorá vytvára pevnú, odolnú štruktúru zloženú z približne 1 300 až 1 400 aminokyselín. Ich význam je rôznorodý, kolagény plnia funkciu oporných tkanív, podieľajú sa na morfogenéze, údržbe a oprave tkanív. V súčasnosti je identifikovaných dvadsaťosem odlišných kolagénových proteínov, ktoré sú označené rímskymi číslicami (I – XXVIII). Tieto kolagény sa líšia vo svojich interakciách s inými proteínmi, bunkovými zložkami a umiestnením v tele.

Kolagény I, II a III sú najrozšírenejšími typmi kolagénu a sú považované za fibrálne kolagény /zväzky jednotlivých kolagénových proteínov/, ktoré v zásade poskytujú podporu a pevnosť tkanivám. Kolagény I, II a III majú rôzne aminokyselinové sekvencie a líšia sa svojou polohou v tele. Kolagén typu I sa nachádza v spojivovom tkanive šliach, väzov, rohovky, kostí a kože. Kolagén typu III sa typicky nachádza spolu s kolagénom I v koži a krvných cievach, zatiaľ čo kolagén typu II sa primárne nachádza v chrupavkách. Aminokyseliny glycín, prolín a hydroxyprolín tvoria viac ako 50 percent aminokyselín, obsiahnutých v kolagéne.
Najbežnejšou sekvenciou troch aminokyselín v kolagénoch, nazývanou tripeptid, je glycín-prolín-hydroxyprolín. Kolagén typu III však obsahuje viac hydroxyprolínu v porovnaní s typmi I a II. Dvojaminokyselinová sekvencia prolín-hydroxyprolín, nazývaná dipeptid, je hojnejšia u typu I oproti typu III.

Hydrolyzovaný kolagén

Kolagény typu I, II a III vo forme hydrolyzátov sa používajú ako orálne doplnky, ktoré majú sľubnú budúcnosť ako potenciálne prostriedky pri zlepšovaní zdravia pokožky, znižovaní bolesti kĺbov v dôsledku artritídy, poranení pri športe a hypertenzie. Hydrolyzovaný kolagén, tiež označovaný ako kolagénové peptidy alebo hydrolyzát kolagénu, sa získava denaturáciou alebo rozkladom kolagénu, na menšie aminokyselinové reťazce /nazývané peptidy/ tepelnými alebo enzymatickými prostriedkami. Napríklad vystavenie teplu /ako pri varení/ denaturuje štruktúru kolagénu, redukuje ho na kratšie peptidové reťazce a vedie k tvorbe želatíny. Peptidy v želatíne sú väčšie ako peptidy hydrolyzovaného kolagénu, ktoré majú obvykle priemernú dĺžku 30 až 60 aminokyselín. Aminokyseliny glycín, prolín a hydroxyprolín sú najrozšírenejšie aminokyseliny v hydrolyzovanom kolagéne. Aj keď sa ukázalo, že suplementácia perorálnym hydrolyzovaným kolagénom má určité terapeutické účinky, nemala by sa používať ako náhrada bielkovín, pretože jej chýba esenciálna aminokyselina tryptofán. Jednoducho platí, že aj počas suplementácie kolagénu treba dbať na príjem prirodzenej potravy s kompletným proteínom.

Zdroje hydrolyzovaného kolagénu

Kolagén je možné ,,získať“ z mnohých zdrojov, vrátane hovädzieho dobytka/kráv, ošípaných, kurčiat a morských živočíchov. Po extrakcii kolagénu z kostí, šliach, pľúc alebo spojivového tkaniva týchto zvierat sa hydrolyzovaný kolagén vyrába tepelným a enzymatickým štiepením.

Kolagén typu I, II a III je z rovnakej rodiny fibrínových kolagénov, líši sa však svojou aminokyselinovou sekvenciou. Aj keď kolagény I, II a III primárne obsahujú aminokyseliny glycín, prolín a hydroxyprolín, môžu tieto kolagény obsahovať rôzne množstvá a typy peptidových sekvencií, ktoré sa odlišujú v ľudskom tele. Chýbajú štúdie porovnávajúce potenciálne rozdiely medzi hydrolyzovanými zdrojmi a formami kolagénu I, II a III.

Hovädzí verzus morský kolagén

Morské a hovädzie zdroje kolagénu, sa môžu líšiť v prevládajúcich druhoch kolagénu, ako aj v rizikových profiloch. Morské kolagény sú spojené s nižším patologickým rizikom prenosu chorôb, pretože morské živočíchy neprenášajú bovinnú spongiformnú encefalopatiu /všeobecne známu ako „choroba šialených kráv“/ ani vtáčiu a prasaciu chrípku. Klinické štúdie, pri ktorých sa použil perorálny hydrolyzovaný kolagén z hovädzích zdrojov, ako aj z morských zdrojov, ošípaných a kurčiat, však doteraz preukázali, že tieto výrobky sú bezpečné a dobre tolerované. Budúce štúdie môžu odhaliť, či existujú rozdiely medzi rôznymi zdrojmi hydrolyzovaného kolagénu. Nie je stanovená žiadna štandardná terapeutická dávka, preto sú potrebné ďalšie štúdie na určenie vhodných dávok na konkrétne použitie, ako je starostlivosť o pokožku alebo zdravie kĺbov a na rozlíšenie akýchkoľvek rozdielov medzi zdrojmi kolagénu.

Kostný vývar ako zdroj hydrolyzovaného kolagénu

Kostný vývar je diétny zdroj kolagénu, ktorý získal množstvo lekárskych tvrdení, od podpory trávenia až po podporu zdravia kostí a kĺbov. Kostný vývar, polievky a rôzne mäsovozeleninové jedlá, sa pripravujú dlhodobým dusením kostí a spojivového tkaniva, rôznych častí svaloviny a vnútorností z rôznych zvierat v tekutine, ako je voda, na extrakciu kolagénu a ďalších aminokyselín, minerálov a kostnej drene. Na rozdiel od hydrolyzovaného kolagénu sú však dôkazy týkajúce sa zdravotných účinkov konzumácie kostného vývaru, obmedzené. Okrem toho môže kostný vývar poskytovať nespoľahlivo merateľné koncentrácie hydrolyzovaného kolagénu, v porovnaní s doplnkovými formami hydrolyzovaného kolagénu. Štúdia zistila, že kľúčové aminokyseliny glycín, prolín a hydroxyprolín boli signifikantne nižšie v kostnom vývare, v porovnaní s referenčným 20-gramovým doplnkom kolagénu. Aj keď konzumácia kostného vývaru nemusí byť nevyhnutne škodlivá z hľadiska kvality výživy, veľké rozdiely v obsahu aminokyselín, v dôsledku rozdielov v technikách prípravy, vyvolávajú obavy týkajúce sa spoľahlivosti a nakoniec aj terapeutickej hodnoty. V tomto ohľade môžu byť spoľahlivejším zdrojom komerčne pripravené, terapeuticky dávkované doplnky kolagénu.

Absorpcia hydrolyzovaného kolagénu

Bielkoviny môžu byť tvorené tisíckami, až desiatkami tisíc jednotlivých aminokyselín, navzájom spojených. Aby sa proteíny absorbovali v tele, musia byť proteíny denaturované, do jednotlivých aminokyselín alebo do krátkych peptidových sekvencií, s dĺžkou dvoch až troch aminokyselín. Pretože hydrolyzované proteíny majú menšiu dĺžku v porovnaní s nedenaturovanými proteínmi, vo všeobecnosti sa ľahšie vstrebávajú. Hydrolyzovaný kolagén môže byť preto absorbovaný rýchlejšie a efektívnejšie ako nedenaturovaný kolagén.

Štúdia na 10 zdravých mužoch vo veku od 18 do 35 rokov zistila, že konzumácia hydrolyzovaného kolagénu zvýšila mieru absorpcie aminokyselín po jedle v porovnaní s nedenaturovaným kolagénom. Štúdia použila krížový dizajn, pri ktorom muži konzumovali jeden z troch produktov v nie nasledujúcich dňoch: placebo, 35 gramov hydrolyzovaného kolagénu alebo 35 gramov nedenaturovaného kolagénu, každý rozpustený v 250 mililitroch vody. Hydrolyzované aj nedenaturované kolagénové doplnky pochádzali z komerčného produktu z hovädzích kostí, ktorý obsahuje predovšetkým kolagén typu I. Potom, čo účastníci štúdie spotrebovali produkt alebo placebo, bola im odobraná vzorka plazmy každých 20 minút až do 240 minút. V porovnaní s placebom došlo k významnému zvýšeniu celkovej koncentrácie aminokyselín v plazme, po požití ktoréhokoľvek z doplnkov kolagénu ale medzi skupinami doplnenými o kolagén, nebol významný rozdiel. Všetky koncentrácie aminokyselín vrcholili rýchlejšie po užití hydrolyzovaného kolagénu, v porovnaní s nedenaturovaným kolagénom. V priebehu 240 minút boli priemerné koncentrácie jednotlivých aminokyselín glycínu, prolínu a hydroxyprolínu v plazme signifikantne vyššie po konzumácii hydrolyzovaného kolagénu v porovnaní s nedenaturovaným kolagénom. Požitie hydrolyzovaného kolagénu môže teda viesť k významne vyšším plazmatickým koncentráciám glycínu, prolínu a hydroxyprolínu v porovnaní s nedenaturovaným kolagénom.
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1064

Začlenenie hydrolyzovaného kolagénu do spojivového tkaniva

Štúdie in vivo preukázali, že po orálnej konzumácii hydrolyzovaného kolagénu sa môžu kolagénové peptidy priamo ukladať v tkanivách, ako sú chrupavky a koža. Štúdia na myšiach preukázala, že po kŕmení myší rádioaktívne označeným želatínovým hydrolyzátom sa niektoré kolagénové peptidy štiepili na aminokyseliny, iné sa však absorbovali neporušené, pravdepodobne ako peptidy s dvoma až tromi aminokyselinami. Peptidy z želatínového hydrolyzátu sa prednostne akumulovali v chrupavke iba v porovnaní s prolínom. https://academic.oup.com/jn/article/129/10/1891/4721835
Ďalej štúdie na hlodavcoch naznačujú, že peptidy/ glycín-prolín-hydroxyprolín/ z hydrolyzovaného kolagénu sa môžu priamo ukladať v rôznych tkanivách, čo napomáha ich rastu alebo regenerácii.
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf9031487#
Tieto štúdie naznačujú, že požitie hydrolyzovaného kolagénu môže byť po absorbovaní zložkou spojivového tkaniva namiesto toho, aby sa štiepilo a využívalo ako energia alebo ako zložka iných proteínov. Je potrebné vykonať však viac štúdií u ľudí, aby sa zistilo, do akej miery sa peptidy z hydrolyzovaného kolagénu ukladajú v tkanivách.

Prečo by sme teda mohli suplementovať hydrolizovaný kolagén?

Krátka sumarizácia…kolagén je dôležitý pre udržanie štrukturálnej integrity každého tkaniva v tele. Starnutie znižuje schopnosť tela syntetizovať kolagén, prispieva k starnutiu pokožky, ochoreniam kĺbov, kostí. Perorálna suplementácia hydrolyzovaným kolagénom predstavuje lacnú a pohodlnú stratégiu na vyrovnanie niektorých fyziologických nedostatkov spojených so starnutím. Doplnok hydrolyzovaného kolagénu môže zlepšiť rôzne aspekty starnutia pokožky, znížiť bolesť spojenú s artrózou, osteoporózou, zvýšiť hustotu minerálov v kostiach u žien po menopauze a zlepšiť metabolické zdravie u ľudí s cukrovkou 2. typu a hypertenziou. Je potrebných však viac štúdií na rozlíšenie terapeutických výhod medzi typmi kolagénu /I, II a III/ a tiež zdrojom /morský, hovädzí, kurací a z ošípaných/.
V odkazoch na štúdie a excerptoch v slovenskom jazyku z jednotlivých štúdií o účinkoch kolagénu na zdravie človeka, budem pokračovať v závere článku. Teraz by som chcela poukázať na pár praktických aplikácií pre lepšiu biologickú dostupnosť kolagénu a tým logicky pre následne lepšie využitie pre organizmus.

Na to aby sme podporili vyššie spomínané zdravotné výhody vychádzajúce zo suplementácie hydrolyzovaným kolagénom, musíme ho najprv prijať orálnou cestou čiže ústami. Môžeme priamo spôsobom ,,užívania“ efektívnosť vstrebávania ešte viac podporiť alebo naopak znevýhodniť?
Poďme sa pozrieť aké sú možnosti, čomu sa máme vyhnúť a čo naopak uprednostniť.

Poškodzujú vyššie teploty jedál a nápojov hydrolyzovaný kolagén?

Nuž aj medzi vedcami a odborníkmi v Globálnom želatínovom priemysle nájdeme diskrepancie názorov, nieto ešte medzi marketérmi a influencermi, podľa toho aký účel svätí prostriedky.
Sú vedci, ktorí zastávajú názor o nevhodnosti pridávania hydrolizovaného kolagénu do nápojov a už vôbec nie nedenaturovaného a naopak, sú zdravotné inštitúcie či výrobcovia kolagénu, ktorí tento spôsob konzumácie podporujú a odvolávajú sa na niekoľko štúdií, kde sa hodnotila denaturácia kolagénu a degradácia želatíny a kolagénových fibríl https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21723833/ a taktiež sa usudzuje, že lepšiu biologickú dostupnosť má enzymaticky hydrolyzovaný kolagén.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31086034/

Peptidy v hydrolyzáte však môžu byť počas trávenia ďalej dekomponované. Koncentrácia aktívnych peptidov, ktoré sa identifikovali pomocou in vitro frakcionácie, v ľudskej krvi je často veľmi nízka /nanomolárne hladiny/. Naproti tomu sú v ľudskej krvi, prítomné mikromolárne hladiny kolagénových peptidov pochádzajúcich z potravy. Pro-Hyp/Pro-hydroxiprolín/, jeden z hlavných kolagénových peptidov získaných z potravy, podporuje rast fibroblastov a syntézu kyseliny hyalurónovej.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28914450/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29114654/
Z čoho je možné usudzovať, že hladiny hydroxyprolínu v krvi môžu byť zvýšené aj po konzumácii želatinizujúcich látok z potravy, tak ako aj zo suplementu. Zatiaľ nie je možné dokázať či sa vstrebáva napríklad hydrolyzovaný kolagén typu II efektívnejšie rozpustený v horúco nápoji alebo v guláši, ako vo vode s citrónom, pretože chýbajú porovnávacie štúdie 😊

Hydrolyzovaný kolagén je produkt zložený z kolagénových peptidov so zmenenou štruktúrou oproti natívnemu kolagénu. Všeobecne platí, že keď sú proteíny vystavené vysokým teplotám alebo kyslým a zásaditým roztokom, stanú sa denaturovanými, čo mierne zmení ich štruktúru/konformáciu. Kolagénové peptidy sa zvyčajne vyrábajú tak, že sa zvieracie kosti, kože, vystavia kyslému alebo zásaditému roztoku, aby sa uvoľnil kolagén. Potom sa varia vo vode aby sa ďalej extrahovali kolagénové peptidy. Ako uvádzajú niektorí výrobcovia ich produkty sú stabilné a vhodné i do teplých nápojov a jedál, vzhľadom na spôsob výroby a obsah aminokyselín v peptidoch. Akokoľvek sľubne znejú marketingové inšpirácie, môže sa stať, že ako náhle začnú peptidy ,,želatinovať“ strácajú efektívnejšiu biologickú dostupnosť. /Denaturovaný, čiastočne štiepený kolagén s veľmi širokou distribúciou molekulovej hmotnosti, obsahuje jednotlivé zložky, ktoré vplyvom tepla zosieťujú/.
Processing of collagen based biomaterials and the resulting materials properties
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6423854/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21723833/

V každom prípade ja som radšej za pridávanie kolagénu do čaju ako do palacinkového cesta.

Pridávať kolagén do kávy?

Súčasným trendom je primiešať kolagén do horúcich nápojov a už uvarených polievok a dusených jedál, pridať do čaju alebo napríklad aj kávy, ktorá má po pripravení teplotu zvyčajne v rozpätí 90 – 96 stupňov Celzia. Výhodu tohto trendu je, že sa v nej schová nevábna kolagénová chuť. Keď však kolagén znova uvaríte, môžete čiastočne oslabiť jeho výhody a podporný efekt . To znamená, že kolagén dosiahne cieľ /kožu, chrupavku/, ale najistejšie je pridať hydrolyzovaný kolagén do studeného nápoja, máte tak istotu, že ,,drahý“ výživový doplnok bude mať lepšiu biologickú dostupnosť a aktivitu.

Čo je to biologická dostupnosť?

Živiny v našej potrave sa štiepia na menšie molekuly najskôr v žalúdku a potom v črevnom trakte. Akonáhle sú niektoré z molekúl dostatočne malé, môžu sa absorbovať cez stenu čreva do krvi.
Biologická dostupnosť v rámci tohto vzťahu určuje ako prístupná je živina v potravine, do akej miery je „uvoľnená“ štiepená z potravinovej matrice, transportovaná a absorbovaná do krvi.
Čím je doplnok výživy biologicky dostupnejší, tým efektívnejšie sa vstrebáva, čo môže mať niekoľko zdravotných výhod.
Preto je biologická dostupnosť pre každého výrobcu výživových doplnkov rozhodujúcou charakteristikou, doplnok výživy so zlou biologickou dostupnosťou, ponúka spotrebiteľovi veľmi malú pridanú hodnotu.

Čo je to bioaktivita alebo biologická aktivita?

Pojem bioaktivita sa týka schopnosti malej molekuly, /ktorá prestúpila z čreva do krvi/ modulovať biologickú funkciu cieľovej bunky alebo tkaniva..tu ide napríklad o bioaktívny peptid, ktorý je malým fragmentom proteínu. Počas trávenia musí byť peptid uvoľnený z „materského“ proteínu, aby bol bioaktívny. Peptid môže vykazovať rôznu „biologickú aktivitu“, keď vstúpi do krvi a pôsobí na cieľové tkanivo. Vďaka bioaktivite je prospešný z hľadiska výživy. Väčšina živín, ktoré poznáme /napríklad peptidy a vitamíny pochádzajúce z bielkovín/, môže byť bioaktívne.


Akýkoľvek výživový doplnok, o ktorom sa tvrdí, že má určitý prínos pre zdravie kĺbov, zdravie kostí, krásu pokožky a zotavenie pri športe, by mal preukázať, že ho dokáže telo skutočne prijať a zostane bioaktívny v krvi, pričom sa dostane do cieľového tkaniva v tele.
Kolagénové peptidy sú zmesou peptidov s krátkym reťazcom pozostávajúcich z dvoch až dvadsiatich aminokyselín. Po orálnom príjme prechádzajú kolagénové peptidy v tele dôležitým procesom – metabolizmom. Tráviace enzýmy rozkladajú tieto reťazce na menšie kúsky /napr. di a tripeptidy/, ľahko vstrebateľné pre telo a merateľné v krvi po doplnení kolagénovým peptidom.


Po perorálnom užití peptidu bola pozorovaná zvýšená hladina dipeptidov v krvi. Dva najpočetnejšie zastúpené dipeptidy v kolagénových doplnkoch sú hydroxyprolín-glycín (Hyp-Gly) a prolín-hydroxyprolín (Pro-Hyp), známe svojou biologickou aktivitou. Zdravotné výhody kolagénových peptidov sú dobre známe. Existuje mnoho štúdií preukazujúcich ich účinnosť. Nedávna štúdia /zverejnená v decembri 2019/ rozšírila naše chápanie toho, ako a prečo sú kolagénové peptidy také účinné. Hlavné výhody spočívajú v ich biologickej dostupnosti a biologickej aktivite. Ako už bolo spomenuté, ide o dva z najdôležitejších prvkov poskytovania výhod koncovému užívateľovi
https://link.springer.com/article/10.1007/s00216-019-02323-x

Ovocné šťavy a kolagén

V zaujímavej štúdii sa hodnotí biologická dostupnosť hydrolyzovaného kolagénu v nápojoch z ovocia /ovocné šťavy/ Je to celkom prijateľná forma zapíjania kolagénu, kde sa jeho ,,pachuť“ môže stratiť a pritom neohrozí jeho biologickú dostupnosť fyzikálnymi tepelnými vplyvmi.
Nápoje z ovocných štiav obsahujúce hydrolyzovaný kolagén boli vyrobené ako nové
funkčné nápoje z pomarančovej, jablkovej a bielej hroznovej šťavy obsahujúcej prísady
ako je hydrolyzovaný rybí kolagén, kyselina citrónová, kyselina askorbová a prírodná príchuť mäty.
The hydrolyzed collagen (Peptan™, F/2000 Da) enzymatically derived from fish was provided by Rousselot (2011) SAS, a Vion Company (Puteaux, France).The following were purchased from local markets: ascorbic acid (99% purity, Applichem), the natural mint flavour (Aromsa Besin Aroma ve Katkı Maddeleri San. ve Tic. A.S¸., Gebze-Kocaeli, Turkey), the citric acid (Merck KGaA, Darmstadt, Germany), orange and apple juice (Dimes Gıda San. ve Tic. A.S¸ ., Tokat, Turkey), and white grape juice from Kavaklıdere S¸ arapları A.S¸. Ankara, Turkey. Juices were filled into glass jars having 190 mL volume with a 90.7 mm height.

Výsledky biologickej dostupnosti: najvyššie skóre pre pomarančovú šťavu /95,37%/a jablkový nápoj /90,71%/, kde prídavok hroznovej šťavy znížil túto hodnotu na 83,38% a 86,34 %pre pomarančovú šťavu
a jablkovo-hroznovú zmes. Ako uvádza Ferguson (2001) pokles biologickej dostupnosti môže byť spôsobený: fenolickými zlúčeninami v bielej hroznovej šťave, vďaka svojej schopnosti
na zníženie stráviteľnosti bielkovín buď priamym vyzrážaním alebo inhibíciou aktivity enzýmu.
Celá štúdia tu:
https://cdn.awsli.com.br/…/fruit-juice-drink-collagen-hydro…

Čo sme sa dozvedeli?

.. že som sa snažila pre vás sprostredkovať čo najviac informácií aby suplementácia kolagénom mala zmysel. Je na len na nás ako sa rozhodnete kolagén užívať, či vo vode, káve, v čaji alebo v polievke 😊
Pri suplementácii kolagénu, nezabudnite prijať súčasne nejaký zdroj vitamínu C. Vitamín C je nevyhnutným kofaktorom pre syntézu kolagénu a tiež silným antioxidantom. Okrem toho, že podporuje proces výroby kolagénu, pomáha tiež udržiavať nízku hladinu zápalu. Pokiaľ v doplnku nájdeme aj kyselinu hyaluronovú, vedzte, že to môže byť tiež vhodný doplnok
.

Jednoznačne čítajte pred kúpou kolagénu zloženie. Minule mi písala zhrozená kamarátka, že či som si všimla že je v EQ kolagéne silikon 😊 Tak pokiaľ sa aj medzi vami nájde dôsledný lúštiteľ etikiet, áno na etikete môže byť v zložení kolagénov aj látka silicon dioxid, ide o anti cloting agent, čiže látku, ktorá má ,,protihrudkujúci“ efekt a používa sa do práškových potravín. Je to oxid kremičitý, bežne sa nachádzajúci v rôznych výrobkoch ale aj v listovej zelenine, cvikly, paprike, hnedej ryži, ovsených vločkách – prirodzene, na rozdiel od syntetickej formy v rôznych výrobkoch. I keď nie sú zaznamenané žiadne negatívne účinky na zdravie po konzumácii tejto prísady, uznávam, že niekoho môže vyrušovať v zložení. Viac na https://www.healthline.com/…/is-silicon-dioxide-in-suppleme…

Moje personálne tipy

Ako inak, v závere ešte pár postrehov z mojej praxe.
Môj kolagénový favorit je rybí kolagén od EQOLOGY na fotke, kolagény suplementujem štvrtý rok a aj intuitívne som preferovala vždy rybie kolagény/napr. Inca/. Rybí kolagén je bezpečný /od kedy tento rok zomrela moja kamarátka na spomínané prionové ochorenie t.j.Creutzfeldtova-Jakobova choroba, mám taký iracionálny dôvod vyhýbať sa hovädziemu kolagénu/, rybí kolagén má potvrdenú vyššiu biologickú aktivitu a už keď investujem, chcem aby to malo význam. Kolagén od EQOLOGY obsahuje typy kolagénu I, II, III, s nízkou molekulovou hmotnosťou a chutí úplne ,,nerušivo”. https://eqology.com/sk/product/our-products-sk/pre-paid-eq-anti-age-collagen-6-mesiacov-sk/

Do kávy si kolagén nedávam, mám rada kávu s kardamonom a mliekom. Je to môj dlhoročný rituál, nehodlám si teraz z rannej kávy robiť ,,polievku“ .. to si radšej doprajem počas dňa ako zdroj proteínu a živín Tom yum, pho bo alebo slepačiu. Nepijem často kávu, preto si ju chcem vychutnať po mojom.


Kolagén si pridávam do vody /džúsy nemám rada/, EQ kolagén je urobený tak, že ho nie je veľmi cítiť. Ale zvyknem po ňom zjesť napríklad mandarínku alebo si ho ,,zarobím“ do šípkového čaju, takmer vychladnutého. Inak zelený čaj a čierny čaj nie sú kamaráti s kolagénom, biologická dostupnosť je nižšia ale zato ananásová šťava mu vyhovuje.
Mimochodom, vedeli ste, že kofeín znižuje syntézu kolagénu v ľudských kultivovaných kožných fibroblastoch? Ultra kávičkári pozor ! https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206198/

Myslím, že budem s dobrými radami končiť, článok sa nebezpečne natiahol ale v závere musím všetkých uistiť, že prednostne sa snažím ťažiť kolagénne zlúčeniny zo stravy a taktiež ochranné látky podporujúce proteosyntézu kolagénu, konzumáciou veľkého množstva listovej zelenej zeleniny, citrusov, vajec, bobúľ, paradajok, kapusty, cibule, avokáda a cesnaku. Milujem huspeninu, vývar, pho bo, tlačenku, gulášoidné jedlá, sardinky s kostičkami, atď. a nezabúdam ani na ochranné bylinky a zeleniny. Určite si niekedy prečítajte tento môj článok na blogu https://horecka.sk/…/kolagen-ako-podporit-syntezu-kolagenu…/

P.S. A pre vytrvalcov ešte pokračovanie v sľúbených odkazoch.


Hydrolyzovaný kolagén a pokožka

Hladina kolagénu klesá, ako starneme. V pokožke sa nachádza cca 70% kolagénu. Z celkového obsahu kolagénu v pokožke tvorí kolagén typu I 80 percent a typ II 15 percent. Keď človek dosiahne vek 18 rokov, jeho obsah kolagénu v pokožke sa zníži asi o 1 percento ročne. V čase, keď človek dosiahne 80 rokov, sa môže produkcia kolagénu v pokožke znížiť o 75 percent v porovnaní s mladými dospelými jedincami. Kolagén sa používa v mnohých kozmetických produktoch, pretože má hlavnú úlohu pri udržiavaní štruktúry a integrity pokožky. Nedenaturovaný kolagén nemôže preniknúť do pokožky, ale hydrolyzovaný kolagén môže do istej miery preniknúť do prvej vrstvy pokožky. Výsledkom je, že nedenaturovaný kolagén a hydrolyzované kolagénové krémy nenahradia stratu kolagénu v pokožke, ale môžu pomôcť pri zvlhčovaní pokožky, potenciálnou podporou bunkovej proliferácie alebo uvoľňovania určitých molekúl z buniek. Naopak, požitie orálne hydrolyzovaného kolagénu preukázalo pozitívne účinky na zlepšenie starnutia pokožky.

Perorálny príjem hydrolyzovaného kolagénu vyvolal zvrat v prirodzenom poklese elasticity pokožky u starnúcich žien. Randomizovaná placebom kontrolovaná štúdia so 69 ženami vo veku od 35 do 55 rokov preukázala, že perorálny príjem hydrolyzovaného kolagénu môže zlepšiť pružnosť pokožky.
https://www.karger.com/Article/Abstract/351376

V samostatnej randomizovanej placebom kontrolovanej štúdii sa skúmali účinky hydrolyzovaného kolagénu na starnutie pokožky. Štúdie sa zúčastnilo 112 žien vo veku od 39 do 59 rokov, ktorým bolo pridelené placebo (500 miligramov celulózy) alebo komerčný produkt (obsahujúci 300 miligramov hydrolyzovaného kolagénu typu II, 100 miligramov chondroitín sulfátu a 50 miligramov kyselina hyalurónová) dvakrát denne počas 12 týždňov. Chondroitín sulfát je dôležitou štrukturálnou zložkou chrupavky, zatiaľ čo kyselina hyalurónová je štrukturálnou zložkou chrupavky, spojivového, epiteliálneho a nervového tkaniva. Počas štúdie sa od žien požadovalo, aby sa zdržali používania všetkých miestnych produktov na ošetrenie pokožky. Medzi objektívne namerané výsledky patrili vrásky tváre, vrásky, vráskavé vrásky, textúra pokožky, hladkosť, tón pleti a prítomnosť erytému alebo sucha. Skupiny s placebom aj s komerčnými produktmi mali štatisticky významné zlepšenie suchosti pokožky, textúry, hladkosti a tónu pleti od východiskovej hodnoty do 12. týždňa. Komerčný produkt však výrazne prekonal placebo s priemerným percentuálnym zlepšením línií a vrások na tvári oproti východiskovej hodnote o 8,35 percenta u tých, ktorí si doplnili komerčný produkt, oproti 0,63 percenta u tých, ktorí si doplnili placebo. Suplementácia komerčným hydrolyzovaným kolagénovým produktom bola dobre tolerovaná bez zaznamenaných alergických reakcií a bola účinná pri vyhladení vrások.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31221944/

Ďalšia randomizovaná, placebom kontrolovaná štúdia skúmala účinky hydrolyzovaného kolagénu na zlepšenie hydratácie, pružnosti, vráskavenia ľudskej pokožky u žien vo veku od 40 do 60 rokov. Autori štúdie pridelili 64 ženám, aby dostávali 50 mililitrov tekutého doplnku obsahujúceho placebo alebo 1 000 miligramov hydrolyzovaného kolagénu s viac ako 15 percentami kolagénu hydrolyzovaného na tripeptidy, raz denne počas 12 týždňov. Elasticita pokožky bola po 12 týždňoch signifikantne vyššia v testovanej skupine v porovnaní so skupinou s placebom.
https://www.mdpi.com/2072-6643/10/7/826

Doplnky hydrolyzovaného kolagénu by mali obsahovať vitamín C alebo by mali byť suplemntované s potravinou obsahujúcou vitamín C. Okrem toho, že pomáha udržiavať zdravú pokožku, je vitamín C kofaktorom pre enzýmy zapojené do stabilizácie kolagénu. Ukázalo sa, že vitamín C zvyšuje expresiu kolagénového génu. https://www.mdpi.com/2072-6643/9/8/866
Tieto štúdie, spolu s ďalšími, ktoré zahŕňajú hydrolyzovaný kolagén v kombinácii s vitamínmi a minerálmi, ako sú vitamíny C a E, biotín a zinok, naznačujú, že konzumácia perorálneho hydrolyzovaného kolagénu môže byť účinná pri zlepšovaní starnutia pokožky.
https://www.sciencedirect.com/…/arti…/pii/S0271531717311508…
Štúdie porovnávajúce možné rozdiely medzi zdrojom kolagénu a špecifickým typom I, II a III, ktorých pomer sa medzi rôznymi zdrojmi líši, by priniesli viac svetla do efektívnosti v používaní hydrolyzovaný kolagén a jeho účinku na starnutie pokožky.

Hydrolyzovaný kolagén a artritída a artróza

Artritída je degeneratívne ochorenie kĺbov, ktoré môže spôsobovať bolesť a zníženú pohyblivosť. Degenerácia chrupavky v kĺboch môže viesť k artritíde. Kolagén, konkrétne typ II, prispieva 60 percentami hmotnosti v pevnej časti chrupavky. V súčasnosti neexistuje žiadny liek na artritídu i keď niektoré liečby zahŕňajú protizápalové lieky, lieky na bolesť, cvičenie a operácie kĺbov.
https://www.karger.com/Article/FullText/493390

Osteoartróza je degeneratívne ochorenie kĺbových chrupaviek, ktoré sa zvyčajne prejavuje u ľudí starších ako 50 rokov . Údaje z viacerých štúdií naznačujú, že perorálna suplementácia hydrolyzovaným kolagénom môže byť účinným doplnkom pri liečbe príznakov artrózy.
Randomizovaná placebom kontrolovaná štúdia, do ktorej bolo zapojených 80 mužov a žien, skúmala použitie komerčne dostupného hydrolyzovaného kolagénového produktu na príznaky artrózy. Účastníci konzumovali dvakrát denne 1 gram placeba obsahujúceho celulózu alebo 1 gram komerčného produktu zloženého zo 600 miligramov hydrolyzovaného kuracieho kolagénu typu II, 200 miligramov chondroitín sulfátu a 100 miligramov kyseliny hyalurónovej a 50 miligramov necharakterizovaných zložiek chrupavky, po dobu 70 dní. Používanie protizápalových liekov, kortikosteroidov a liekov spôsobujúcich depresiu centrálneho nervového systému nebolo počas trvania štúdie povolené. V 70. deň liečby autori štúdie vyhodnotili úroveň bolesti účastníkov stanovenú vizuálnou analógovou stupnicou. Skupiny s placebom aj s komerčnými doplnkovými produktmi hlásili významné zníženie akútnej a chronickej bolesti v porovnaní so základnými meraniami. Komerčný produkt znížil skóre bolesti o 35 percent v porovnaní s 14,9 percenta pri placebe, čo bolo štatisticky významné.
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf205295u

Aj keď komerčný produkt použitý vo vyššie uvedenej štúdii obsahoval ďalšie zložky okrem hydrolyzovaného kolagénu, metaanalýza ukázala, že hydrolyzovaný kolagén je účinný pri zlepšovaní symptómov osteoartrózy. Analýza preskúmala údaje z piatich randomizovaných placebom kontrolovaných štúdií hodnotiacich účinok orálne podávaného kolagénu na ľudí s osteoartritídou. Štyri zo štúdií podávali 2 až 10 gramov hydrolyzovaného kolagénu za deň, zatiaľ čo jedna štúdia podávala 40 miligramov nedenaturovaného kolagénu typu II za deň.
https://link.springer.com/article/10.1007/s00264-018-4211-5
Suplementácia nedenaturovaným kolagénom môže tiež znížiť bolesť. Hydrolyzovaný kolagén bol predmetom mnohých klinických výskumov terapeutickej hodnoty suplementácie kolagénu v dôsledku vyššej absorpcie glycínu, prolínu a hydroxyprolínu, o ktorých sa predpokladá, že vyvolávajú mnoho priaznivých účinkov. Nedenaturované doplnky kolagénu však môžu mať tiež určitú terapeutickú hodnotu.
https://www.eajm.org/…/effects-of-native-type-ii-collagen-t…

Hydrolyzovaný kolagén a zdravie kostí

Zdraviu kostí môže prospievať suplementácia, najmä pri určitých klinických poruchách. Obsah kostných minerálov je hlavným prispievateľom k hustote kostí, zatiaľ čo kolagénové vlákna poskytujú tvar tkaniva tým, že pôsobia ako kostra/opora pre bunky a ďalšie makromolekuly. [40]
Randomizovaná kontrolovaná štúdia zistila, že hydrolyzovaný kolagén zvyšuje hustotu kostných minerálov u postmenopauzálnych žien. Štúdia, ktorá zahŕňala 131 postmenopauzálnych žien vo veku od 46 do 80 rokov, ktoré mali zníženú denzitu kostí, skúmala účinky 5 gramov komerčne dostupného hydrolyzovaného kolagénu alebo 5 gramov maltodextrínu, každý deň po dobu 12 mesiacov. Ženy v štúdii boli vyzvané, aby užívali 0,5 až 0,8 gramu vápnika a 400 až 800 IU vitamínu D každý deň v závislosti od ich telesnej hmotnosti. Autori štúdie hodnotili minerálnu hustotu kostí žien v bedrovej chrbtici a krku stehennej kosti pred a po 12-mesačnom období štúdie.
Ženy, ktoré dopĺňali hydrolyzovaný kolagén, zaznamenali štatisticky významné 3-percentné zvýšenie minerálnej denzity kostí v chrbtici a štatisticky významné 6,7-percentné zvýšenie minerálnej denzity kostí krčka stehnovej kosti v porovnaní s východiskovými hodnotami. V skupine s placebom sa kostná minerálna hustota v porovnaní s východiskovou hodnotou znížila o 1,3 percenta v chrbtici a o 1 percento v krčku stehnovej kosti.
https://www.mdpi.com/2072-6643/10/1/97

Ďalšia randomizovaná kontrolovaná štúdia určila, že hydrolyzovaný kolagén v kombinácii s vápnikom a vitamínom D zmierňuje úbytok kostnej hmoty u postmenopauzálnych žien. Štúdia zahŕňala 112 postmenopauzálnych žien, ktoré najmenej tri mesiace pred začatím štúdie nedostali žiadnu hormonálnu substitučnú liečbu. Autori štúdie zaradili ženy do jednej z dvoch skupín, ktoré užívali buď doplnok obsahujúci 500 miligramov vápnika a 200 IU vitamínu D3, alebo doplnok obsahujúci 5 gramov hydrolyzovaného kolagénu, 500 miligramov vápnika a 200 IU vitamínu D3.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2014.0100
Hydrolyzovaný kolagén v kombinácii s vápnikom a vitamínom D, môže byť prospešný pri spomalení úbytku kostnej hmoty u žien po menopauze, je však potrebných viac štúdií na stanovenie úlohy hydrolyzovaného kolagénu v kostnom metabolizme.
Spotreba hydrolyzovaného kolagénu môže byť prospešná aj u športovcov s bolesťami kĺbov spojenými so športovou činnosťou. Štúdia na športovcoch s funkčnými problémami kolien v dôsledku športu zistila, že hydrolyzovaný kolagén významne zlepšil bolesť kĺbov súvisiacu s športovou aktivitou. Štúdie sa zúčastnilo 160 žien a mužov vo veku od 18 do 30 rokov, ktorí dostávali buď 5 gramov hydrolyzovaného kolagénu alebo placebo každý deň počas 12 týždňov. Účastníci boli vylúčení, ak mali primárne ochorenie kolenného kĺbu, boli zranení, dostali injekcie alebo užívali doplnky na kĺby. Zmeny bolesti v kolene počas aktivity hodnotili účastníci pomocou vizuálnej analógovej stupnice.
V skupinách s placebom aj s hydrolyzovaným kolagénom bola bolesť kolena významne znížená v porovnaní s východiskovou hodnotou do šiesteho týždňa až do konca štúdie. Hydrolyzovaný kolagén však výrazne prekonal placebo, pretože na konci štúdie znížil bolesť o 38,4 percenta v porovnaní s 27,9 percentami v skupine s placebom. Po 12 týždňoch sa navyše významne znížila potreba ďalších terapií v obidvoch študovaných skupinách, ale skupina s hydrolyzovaným kolagénom mala zníženie o 59 percent v porovnaní so 40 percentami v skupine s placebom.
https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2016-0390

Hydrolyzovaný kolagén, hypertenzia a cukrovka 2. typu

Hydrolyzovaný kolagén môže byť účinný pri znižovaní krvného tlaku u ľudí s hypertenziou a pri zlepšovaní metabolických funkcií u ľudí s cukrovkou 2. typu.
https://www.nature.com/articles/nrendo.2017.151

Tento post videlo 2,651 ludi

2 Comments Add yours

  1. Zdena Bartošová says:

    Veľká vďaka za tento úžasný článok! Kopec užitočných informácií….

    1. Ďakujem, rado sa stalo :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.