Perila krovitá, moja bylinková favoritka v kuchyni

Ako som zistila záujem o bylinky je veľký a preto v tomto článku predstavím jednu z mojich najmilších, najvzácnejších byliniek, ktorej vzdávam ,,hold“ za pomoc v boji proti alergiám, zápalom a iným neduhom. Tie sa u nás možno aj vďaka nej neobjavili, nazýva sa to prevencia.

Perilla krovitá, krásna aromatická bylinka, používaná hlavne v Ázii, u nás ju nájdete v autentických vietnamských reštauráciách a takmer celoročne aj u mňa na terase či v záhrade. Viac menej každý mesiac o nej píšem a aj teraz v závere článku nechám odkaz, kde si ju môžete zadovážiť. V tomto článku prinášam aj praktickú ukážku, jednoduchý a vynikajúci zeleninový šalát /k steaku, syru,rybe, len tak /, kde je práve použitá perilla zelená a červená ako dominantná bylinka a skromne ju dopĺňa koriandrová vňať, tiež z mojej domácej produkcie. Hlavnú zložku tvorí jeden kaleráb, menšia uhorka, mizuna japonská horčica, sezamové semienka, ume ocot a kešu krém od Powerlogy. Bežne dávam do tohto šalátu kešu orechy alebo arašidy, dnes som skúsila túto vychytávku z kešu orechov a nesklamala, práve naopak, skvelá chuť. Možno vhodné pre tých, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu chrúmať orechy alebo ako aj mne sa často stáva, keď neviem zohnať narýchlo orechy v dobrej kvalite. To radšej nekúpim nič a spoľahnem sa na takýto krém. Myslím, že ani domácimi vlašskými orechmi nič nepokazíte.

 

 

U mňa takmer denná konzumácia perily, v letnom období znamená, mať pokoj od polinózy /alergia na aeroalergény – vzdušné alergény/ a mať pod kontrolou alergiu na sóju /jem iba fermentovanú sóju/ a orechy. V prípade mojej dcéry už žiadna alergia na mliečnu bielkovinu, vajíčko a pšenicu. Znie to neuveriteľne ale je to tak. Ani naša imunologička ,,nechápala” ale testy sú negatívne, tak sme sa v rámci dobrých vzťahov zhodli, že z toho jednoducho vyrástla Prezradím vám však, že aj mnohým iným perila, bylinky a zmena stravovacích návykov, pridanie a vylúčenie niektorých potravín, dopomohli k uzdraveniu. Mám od mnohých ľudí z kurzov a osobných stretnutí, či z e-komunikácie, spätnú väzbu a častokrát, krásne poďakovania vo forme správ, mailov dokonca aj pozvaní domov do rodín. Nemám vo zvyku sa chváliť, neberte tak,  to čo teraz urobím.. je to skôr dôkaz, že správne zložená strava s podporným účinkom bylín má svoj význam /s dovolením autorky pridávam jej ,,poštu pre mňa“ z môjho inboxu/.

 

 

Preto netreba ich účinok podceňovať ale na druhej strane ani preceniť a pri ťažších formách alergie byť opatrní, aj sama perila môže vo výnimočných prípadoch spôsobiť kontaktnú dermatitídu. Zmena stravovania a následné možné zlepšenie zdravotného stavu je dlhodobý proces, výsledky sa nedostavia za týždeň. I keď niektoré bylinky ako aj perila môžu priamo počas konzumácie jedla ochrániť jedinca v určitých kritických situáciách, napríklad pri intoxikácii rybami alebo krabmi kontaminovanými baktériami, ktoré produkujú rôzne toxíny a biogénne amíny. Takúto schopnosť má červená perilla frutescens var. acuta., pokiaľ sa pridá do jedál spolu s morskými živočíchmi.

Dovoľte predstaviť perilu bližšie.

Perila krovitá /Perilla frutescens/ pôvodom z východnej Ázie, je jednoročná bylinka, známa svojimi liečebnými účinkami v čínskej medicíne a aktuálne so záujmom sledovaná vedou.
Tento rok mám úrodu ako aj posledné roky, štyroch najpoužívanejších druhov perilly krovitej. Zelená Perilla frutescens var. frutescens býva celozelená a tiež dvojfarebná, z vrchu má listy zelené a zo spodu fialovo bordové – aj tento kultivar sa nazýva ,,green“. Fialovo bordová odroda sa nazýva perilla frutescens var. acuta a taktiež perilla takéhoto zafarbenia s jemnejšími lístkami, nádychom do hneda sa nazýva perilla frutescens var. crispa. Tá posledná sa používa ako čerstvý listový šalát ale v súčasnosti sa viac výskumov zameriava na jej liečivé vlastnosti ako na nutričné.
O perile a jej liečivých vlastnostiach sa už popísalo hodne, štúdie poukazujú na množstvo pozoruhodných vlastností. Každý kultivar je významný inými účinkami a niektoré sú identické.
Jednotlivé pestré druhy perily poukazujú na rôznorodosť farieb listov a stoniek, čo naznačuje existenciu veľkého množstva anthokyanínov v týchto rastlinách. Súvisiace výskumy obsahu anthokyanínu v var. crispa boli preukázané prítomnosťou cyanidínového typu anthokyanínu, kyanidínu 3- (6- p- kumaroylglukozid) -5-malonylglukozidu, malonyl-sishoninu a iných menej vyskytujúcich sa antokyanínových zlúčenín, v epidermálnych bunkách listov a stoniek.
V druhu perilla frutescens var. acuta sa nachádza sedem druhov akntokyanínových zlúčenín, ktoré sa jednotlivo vyskytujú aj v iných odrodách perilly.
Rozdiely v obsahu antokyanínov u Perilly frutescens sú spôsobené rôznymi úrovňami štruktúrnej a anthocyanínovej génovej expresie v súvislosti s kultiváciou a časom zberu.
V perille sa tiež nachádzajú fenolické kyseliny kávová a ferulová s antioxidačnou aktivitou.

Antokyaníny v perile môžu vykazovať protinádorovú aktivitu. Výsledky výskumu ukázali, že perillové antokyány môžu indukovať apoptózu rakovinových buniek. Na objasnenie mechanizmu účinku a biologickej dostupnosti anthokyanínu v bunkách Hela sú však potrebné ďalšie štúdie.
http://www.mdpi.com/1420-3049/14/1/133

V zelenej perile sa nachádza vysoký obsah polyfenolov, antioxidačných a protizápalových zložiek /kyselina rozmarínová/ . Dvadsaťpäť metabolitov bolo identifikovaných ako šesť fenolových kyselín, dva triterpenoidy, osem flavonoidov, sedem mastných kyselín /medzi nimi ALA/ a dva glukozidy – účinky týchto zložiek sú známe ako sú protirakovinové, antialergické, antidiabetické, antioxidačné, protizápalový a antiaterogénne.
https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S1021949816301363
https://www.sciencedirect.com/…/arti…/pii/S0308814613014623….
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24400891

Perila ako prírodné antihistaminikum, pôsobí proti alergii, je účinná pri svrbivej urtikárii a tiež má antipruritické účinky pri atopickej dermatitíde. V ázijskom liečiteľstve je to tradičný liek na ochorenia súvisiace s multifaktoriálnym ochorením pod názvom atopický pochod /astma, alergia, polinoza, atopická dermatitída/.

Látky, ktoré majú potenciál uplatniť sa ako terapeutické činidlo pri liečbe zápalových ochorení, alergií, bronchiálnej astmy a systémového poškodenia spôsobeného voľnými radikálmi pri alergických ochoreniach, sú napr. luteolín, apigenín, kyselina rozmarínová.
Luteolín, polyfenolový flavonoid z perillových listov inhibuje sekréciu zápalových cytokínov, ako sú interleukín-lp (IL-1p) a tumor nekrotizujúci faktor-a (TNF-a) z ľudských žírnych buniek (HMC-1) stimulovaných forbolmyristátom acetátom a vápenatým ionofórom A23187.
Luteolín taktiež potlačuje uvoľňovanie histamínu, stimulované zlúčeninami 48/80 a zároveň potláča zvýšenú vaskulárna permeabilitu indukovanú pruritogénmi /zlúčeninou 48/80 alebo serotonínom/, čím vykazuje významné protizápalové a antipruritické účinky pri kožných ochoreniach spojených so svrbením.

Perila má ochranný účinok proti poškodeniu ľudských kožných fibroblastov /základná bunka väziva/ vyvolaného UV žiarením, preto by sme ju mali aj na základe iných zdravotných benefitov/protizápalové účinky/ používať v jedlách čo najčastejšie aj v rámci prevencie pred starnutím.

Viac zo štúdie na myškách a potkanoch, sa dočítate tu
https://www.researchgate.net/…/262693504_Anti-Inflammatory_…
a pozrite aj iné zaujímavé informácie.
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/925342/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12672153
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4677386/

Perila sa používa ako súčasť jedla, nápojov, neprikladá sa na kožu vo forme obkladov!!.

  • Pokiaľ sa teda rozhodnete pomôcť si v prevencii rôznych civilizačných ochorení, či v liečbe alergie vedzte, že:
    • Perila sa dá pestovať od jari do neskorej jesene -novembra vonku
    • Výborne chutí, zelená je viac pikantná
    • Na sennú nádchu pripravte zápar z 5-10lístkov perilly /4dcl vody/. S troškou mursalského čaju t.j. gréckeho horského /Sideritis scardica/, je účinný pri astme. Pre mňa je najúčinnejší zápar z 10 lístkov alebo z 3 mega lístkov, nechať postáť 15 minút a piť doobeda alebo si ho beriem do prírody či do lesa, kde sa vyskytuje breza, lieska, trávy.
    • Vynikajúca je do šalátov, k zelenine, do polievok aj do tradičného vývaru. Pre deti od 12 mesiacov malé množstvo bylinky do vývaru.  Perilu treba jesť čerstvú, varenú, môžete ju mraziť, urobiť z nej pesto, podobne ako bazalkové, môžete ju aj sušiť.

 

  • Perilu dostať v sezóne v Metre v črepníku, vo forme klíčkov aj v YEME plnochutné potraviny, v ázijských obchodoch balené listy čerstvé /Shiso leaves/, občas aj na trhoch, semienka v e-shopoch a videla som aj v Tescu medzi ázijskými druhmi, vo forme semienok na výsev.

Tento post videlo 1,133 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.