Batátové pagáčiky extra mäkké

 

Pagáčiky sú slovenská klasika, radíme ich medzi pochutiny a tak sa k nim aj budeme ,,správať“, pretože aspoň tieto sú prudko návykové. Na rozdiel od klasických zemiakových pagáčikov mojej mamy, som v tomto recepte  použila na Slovensku dopestované batáty. Ak neviete čo sú batáty, dovoľte aby som Vám ich predstavila.

Batáty  Ipomoea batatas sú výborné a zdravé hľuzy, charakteristické obsahom karotenoidov, ktorým vďačia za krásnu oranžovú farbu. Ak samozrejme ide o oranžovú odrodu, je ich viac a napríklad také fialové obsahujú zase pigmenty antokyány.

Tepelnou úpravou sa z nich využije viac betakaroténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A  v prípade ak konzumujeme spolu s  batátmi tukovú zložku /olej maslo, mlieko, syr/. V batátoch nájdeme vitamíny skupiny B ,C, fenolické kyseliny s protirakovinovým účinkom, draslík, atď. Batáty sa dajú upravovať na sladko i na slano a majú radi koreniny a bylinky. V tomto recepte chuť batátových pagáčov dopĺňa sumak, oregano, rasca, sezam čierny, biely a kumín.

Aby boli pagáčiky mäkké použila som viac tuku v základnom recepte bude maslo a olivový olej ale môžete miesto masla použiť aj bryndzu. Cesto som prekladala aby vznikol náznak listovania.

 

Potrebujeme:

 

25gr pekárskeho droždia /kvasnice, kavasnicová kocka 😊/

330gr mlieka vlažného /tekutiny uvádzam v gramoch, je to jednoduchšie, misku postavím na váhu a odvážim/

Kávovú lyžičku kryštálového cukru

 

100gr špaldovej celozrnnej múky hrubej

430gr hladkej múky špaldovej alebo pšeničnej T650

Dve žĺtka + jedno celé vajce na potretie

100gr olivového oleja panenského

Soľ  20gr cca /môžete použiť aj bylinkovú soľ/

350gr uvareného batátu/uvariť v šupke, olúpať a nechať vychladnúť/

125gr kravského farmárskeho masla alebo bryndze

Sumak korenie viac o sumaku tu

Rasca mletá lúčna /carum carvi, to je naša slovenská obyčajná rasca/

Kumín alebo rímsky kmín /Cuminum cyminum/

Mletý koriander

Sušené oregáno, majoránka alebo saturejka

Sezamové semienka

 

Príprava:

 

Vo vlažnom mlieku, v miske, rozdrobíme droždie a posypeme cukrom. Zakryjeme utierkou a dáme na teplejšie miesto. Kvások sa aktivuje za cca 20 minút. Do kvásku pridáme múky, žĺtka, olivový olej,  soľ /polovicu/ a vymiešame vláčne cesto. Cesto zakryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 45 minút. Najlepšie do rúry, nezapnutej samozrejme 😊

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku/ použila som celozrnnú špaldovú hrubú/ a rozvaľkáme na výšku 1,5cm do tvaru obdĺžnika. Na cesto nastrúhame na hrubo maslo a zemiak, robím to striedavo a posypem soľou, rascou, kumínom, sumakom, koriandrom a oreganom. Cesto založím na tretiny, môžete aj na polovicu ako vám je jednoduchšie. Jemne potlačíme valčekom a necháme odpočívať 10 minút. Opäť preložíme na tretiny a jemne rozvaľkáme a necháme odpočinúť 5 minút. Celé skladanie a valkanie zopakujeme 3x.

Cesto pred vykrajovaním samotných pagáčikov, musí mať výšku cca 1-1,5cm. Cesto pomúčime aby sa nám lepšie pracovalo a vykrajujeme pomocou formy alebo pohárika s priemerom 3-4cm pagáčiky. Každý pagáčik ozdobíme zárezmi-mriežkou, ktoré urobíme jemne nožíkom. Ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom /ja som doň pridala mletú senovku grécku/ a môžeme posypať sezamom či rascou, prípadne sumakom. Pečieme v teplovzdušnej rúre 15-18minút na 180st. celzia. Po vychladnutí zakryjeme bavlnenou utierkou a uložíme do rúry alebo do krabice, Sú mäkké až 4 dni. Ak toľko vydržia.

 

Tento post videlo 3,049 ludi

7 Comments Add yours

  1. Alexandra says:

    Zaujímavý članok ! :)

  2. Linda says:

    Dobry den, ked sa to cesto preklada, je treba opat tam to maslo a batat nastruhat, ci len ten prvy krat? Dakujem :)

    1. :) tak ako je napísané, jedne krát.

  3. gabina says:

    dobry den p. Horecka, kolko cca pagacikov sa podari urobit z tejto davky prisad? Dakujem!

    1. Podľa priemeru pagáčikov ak majú 3,5 cm cca 60 ks.

  4. AndreaB. says:

    Dobrý deň, je možné premeniť tento recept na kváskový ? :) dcerka je histaminička. Ďakujem.

    1. Samozrejme, stačí pridať kvások najlepšie z hladkej múky. Ak máte ražný kvások tak budú možno trocha tuhšie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.