Jahodová pochúťka, inšpirovaná talianskym tiramisu, bez lepku a kofeínu. Recept na túto lahôdku mám ,,v šuflíku“ pár rokov, realizovali sme ho na kurzoch bezlepkového pečenia a tak je čas ho pridať aj na blog práve teraz, keď sa ,,zjahodnieva”. Jeden z vydarenejších dezertov na jahodovú nôtu.
Potrebujeme:
Pre 8 – 10 osôb
500gr mascarpone
500gr – 750gr 33%- 40% šľahačky čerstvej farmárskej
1kg čerstvých jahôd
100gr trstinového alebo bieleho kryštálového cukru /použila som nerafinovaný z DM/
1 vanilkový struk alebo pravá vanilka Bourbon
Cesto:
500gr gaštanového pyré / môžete použiť aj gaštanové pyré bez cukru, v tom prípade pridajte do cesta 140 gr kryštálového cukru obyčajného alebo trstinového/
7 vajíčok
2dcl teplej vody
2 lyžice kakaa
1 kávová lyžička kardamonu
Papier na pečenie
Tuk kokosový na potretie plechu
1 veľký plech na pečenie
Keramická či sklenená nádoba /35x25cm, najlepšie keramika, sklo/
Pokiaľ Vám gaštany nesedia, môžete si urobiť ,,klasickú piškótu“ šľahanú v kuchynskom robote.
110gr polohrubej pšeničnej múky
25gr mandlovej múky nie mandlí
25 gr ovsenej múky
6 veľkých vajec
90gr kryštálového cukru
3 lyžice vlažnej vody
1 lyžica kaka – nemusí byť
V kuchynskom robote šľaháme bielka s cukrom a kvapkou citrónovej šťavy, ak je sneh tuhý znížime otáčky na minimum a zapracujeme po troške múku s žĺtkami, pomaly postupne, kus po kuse, nakoniec pridáte lyžice teplej vody. Cesto musí byť vláčne, mierne napenené. Ďalej postupujete tak ako pri pečení gaštanového cesta.
Postup:
Jahody umyjeme, osušíme a 500gr prekrojíme na polovice. Šľahačku vyšľaháme do tuha s 1 lyžicou cukru.
Pripravíme si cesto. V mise vymiešame žĺtka s gaštanovým pyré do krému. Vmiešame kakao, kardamon a po troške dolievame teplú vodu. Cesto musí byť krémové. Primiešame vyšľahaný sneh z bielok. Plech potrieme tukom a vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech do výšky cca 1cm a rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri teplote 170 stupňov 15 – 18 minút. Upečené cesto preklopíme z plechu na ľanovú utierku a necháme vychladnúť. Papier oddelíme od cesta cca po polhodine.
Mascarpone vymixujeme ručným mixérom s polovicou celých jahôd, cukrom a vanilkou, na krém. Do keramickej nádoby obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru dáme na spodok jahodový krém a preložíme cestom, nakrájaným na pásiky. Polejeme opäť krémom uložíme jahody /ak sú veľké prerežeme ich na polovicu ak máte drobnejšie nie je to nutné/ a navrstvíme šľahačku. Opäť dáme vrstvu cesta, krém a šľahačku s jahodami. Poslednú vrstvu tvorí cesto a krém. Kreativite sa medze nekladú, môžete dať navrch ešte celé jahody a kôpky šľahačky. Dáme stuhnúť do chladničky na 3 hodiny.