Jahodové ,,tiramisu” bez lepku a kofeínu

 

Jahodová pochúťka, inšpirovaná talianskym tiramisu, bez lepku a kofeínu.  Recept na túto lahôdku mám ,,v šuflíku“ pár rokov,  realizovali sme ho na kurzoch bezlepkového pečenia a tak je čas ho pridať aj na blog  práve teraz, keď sa ,,zjahodnieva”. Jeden z  vydarenejších dezertov  na jahodovú nôtu.

Potrebujeme:

Pre 8 – 10 osôb

500gr mascarpone

500gr – 750gr 33%- 40%  šľahačky čerstvej farmárskej

1kg čerstvých jahôd

100gr trstinového alebo bieleho kryštálového cukru /použila som nerafinovaný z DM/

1 vanilkový struk alebo pravá vanilka Bourbon

Cesto: 

500gr gaštanového pyré / môžete použiť aj gaštanové pyré  bez cukru, v tom prípade pridajte do cesta 140 gr kryštálového cukru obyčajného alebo trstinového/

7 vajíčok

2dcl teplej vody

2 lyžice kakaa

1 kávová lyžička kardamonu

Papier na pečenie

Tuk kokosový na potretie plechu

1 veľký plech na pečenie

Keramická či sklenená  nádoba  /35x25cm, najlepšie keramika, sklo/

 

Pokiaľ Vám gaštany nesedia, môžete si urobiť ,,klasickú piškótu“  šľahanú v kuchynskom robote.

110gr polohrubej pšeničnej múky

25gr mandlovej múky nie mandlí

25 gr ovsenej múky

6 veľkých vajec

90gr kryštálového cukru

3 lyžice vlažnej vody

1 lyžica kaka – nemusí byť

V kuchynskom robote šľaháme bielka s cukrom a  kvapkou citrónovej  šťavy, ak je sneh tuhý znížime otáčky na minimum a zapracujeme po troške múku s žĺtkami,  pomaly postupne, kus po kuse, nakoniec pridáte lyžice teplej vody. Cesto musí byť vláčne, mierne napenené. Ďalej postupujete tak ako pri pečení gaštanového cesta.

 

Postup:

Jahody umyjeme, osušíme a 500gr prekrojíme na polovice. Šľahačku vyšľaháme do tuha s 1 lyžicou cukru.
Pripravíme si cesto. V mise vymiešame žĺtka s gaštanovým pyré do krému. Vmiešame kakao, kardamon a po troške dolievame teplú vodu. Cesto musí byť krémové. Primiešame vyšľahaný sneh z bielok. Plech potrieme tukom a vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech do výšky cca 1cm a rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri teplote 170 stupňov 15 – 18 minút. Upečené cesto preklopíme z plechu na ľanovú utierku a necháme vychladnúť. Papier oddelíme od cesta cca po polhodine.
Mascarpone vymixujeme ručným mixérom s polovicou celých  jahôd, cukrom a vanilkou, na krém. Do keramickej nádoby obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru dáme na spodok jahodový krém a preložíme  cestom, nakrájaným na pásiky. Polejeme opäť krémom uložíme  jahody /ak sú veľké prerežeme ich na polovicu ak máte drobnejšie nie je to nutné/ a navrstvíme šľahačku. Opäť dáme vrstvu cesta, krém a šľahačku s jahodami. Poslednú vrstvu tvorí cesto a krém. Kreativite sa medze nekladú, môžete dať navrch ešte celé jahody a kôpky šľahačky. Dáme stuhnúť do chladničky na 3 hodiny.

 

Tento post videlo 1,855 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.