Crumble je jednoduchý a mimoriadne chutný dezert alebo skôr ,,hlavný chod”, pôvodom z V.Británie. Jeho základ tvorí sezónne ovocie, obilniny, oriešky a koreniny. A keďže práve začína sezóna sliviek, vyskúšajte takúto ,,inú”, zaujímavú sladkosť. S týmto receptom konkrétne, mám výborné skúsenosti, robili sme ho na kurzoch varenia a taktiež sme ho podávali v sezóne jeseň 2015, v reštaurácii Mercado v Auparku v BA /tam boli súčasťou receptu dule, ktoré budú dostupné až neskôr/. Na mrveničku som použila múky a obilniny s vysokým obsahom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Cukor do základu dávať nemusíte, pokiaľ sú slivky dostatočne zrelé a sladké. Pridaním surovín s obsahom vlákniny a úsporným obsahom jednoduchých cukrov, znížite glykemický index jedla. Dávka pre 5-6 osôb.
Potrebujeme:
600gr zrelých sliviek bez kôstky
Badián 3-4 hviezdičky
Aníz 1gr
Škorica celá dva kúsky
Sladké drievko 1gr
Cukor trstinový 60gr
Červené víno 1,5dcl
Klinčeky, jednu kávovú lyžičku
Na mrveničku:
Maslo ghí 75gr
Gaštanová múka 80gr
Ovsené vločky 75gr – v prípade bezlepkovej verzie použite gaštanové vločky alebo ryžové vločky
Mandľová múka 80gr
Cukor trstinový 40gr
Orechy vlašské sekané na hrubo 90gr
Postup:
Slivky umyjeme, vykôstkujeme, rozkrojíme na štvrtky a prudko povaríme na panvici s koreninami, vínom a cukrom, približne 8-10min. Zredukovanú tekutinu a ovocie dáme do keramickej nádoby na pečenie. Vyberieme škoricu a badián. Mrveničku vypracujeme prstami v miske a nanesieme na ovocie. Pečieme teplovzdušnej rúre 30 minút na 170st.