Niekedy zaujímavé recepty vzniknú pri upratovaní chladničky. Banánovo jogurtový koláč je toho dôkazom. Chutí trocha ako teplý banánový puding a dá sa rýchlo vyrobiť akurát sa pečie pomaly hodinu + čokoládovanie :) Použila som zrelé sladké banány, preto som znížila pomer cukru k ostatným surovinám. Koláčik bol zjedený rýchlosťou blesku a je najlepší čerstvý, preto ak nemáte šesť člennú rodinu pripravte polovičnú dávku. Poďme na to.
Potrebujeme:
120gr mäkkého masla
150gr kryštálového cukru- môže byť trstinový, kokosový
4 vajíčka
100gr ovsenej múky
350gr špaldovej hladkej múky
380gr zrelých banánov bez šupky
1 malá lyžička škorice
450gr jogurtu bieleho hustého použila som Selčiansky
1dcl lieskového alebo mandľového mlieka
100gr bio sušených brusníc
15gr prášku do pečiva, vínny kameň
1malá lyžička sódy bikarbony
Poleva:
30gr kokosového tuku
300gr kvalitnej tmavej čokolády na varenie, použila som od Calebaut
Forma na pečenie s priemerom 28cm s dierou vo vnútri ako na bábovku :)
Postup:
Vymiešame spolu vo veľkej miske zmäknuté maslo, cukor, vajíčka do krémovitej konzistencie. Banány vymixujeme na kašu spolu s lieskovým mliekom. Do krému pridáme múky, prášok do pečiva, sodu, škoricu, banány a postupne vmiešame jogurt a brusnice. Vznikne nám hustejšia zmes, ktorú nalejeme do formy vymazanej maslom aj z vnútornej strany. Položíme na plech a dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 stupňoch celzia cca 55 minút až hodinu. Po dopečení vyklopíme koláč ale vrchnú časť necháme na ňom položenú aby chladol postupne, pomaly. Po cca 3- 4 hodinách si pripravíme tekutú čokoládu tak, že vo vodnom kúpeli v miske rozpustíme kokosový tuk a čokoládu do tekutej konzistencie. Polejeme koláč a môžeme krájať a hodovať.
Zdravim Silvi, v receptoch pouzivate ovsenu muku, je mozne pouzit pomlete ovs.vlocky?vdaka, ingrid
Nie, skúšala som je to odlišná štruktúra.