Moja dcéra ich nazvala ,,najlepšími kukískami” keď som ich piekla na prilepšenie :) do školy v prírode. Prvá verzia bola bez lepku a druhá s pridaním celozrnnej špaldovej múky, ponúkam obidve. Ich chuť je pre deti lákavá, kto by nemal rád gaštany s čokoládou. Tieto cookies–ky obsahujú hodne vlákniny, vhodné tuky a málo cukru na jeden kus cca 4gr sacharózy. Cukor som dávala kokosový, môžete použiť trstinový alebo aj obyčajný. Po vychladnutí ich odložte do krabice.
Potrebujeme:
170gr uvarených gaštanov – mala som zmrazené, ak nemáte dajte gaštanové pyré ale potom uberte z cukru. Bude vám stačiť 90-100gr cukru.
150gr tmavej min. 60% kvalitnej čokolády, nastrúhame ju na struháku na hrubo
180gr kvalitného kravského 82% živočíšneho masla
120gr kokosového cukru použila som od Kospa
30gr gaštanových vločiek
80gr gaštanovej múky
80gr múky zo zemných mandlí – dostanete v bio obchodoch môže sa nazývať aj šachor,tigrí oriešok, čuffová múka. Je to múka z hľúz obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny, vlákninu na 100gr až 33gr, viac tukov a menej bielkovín. Vďaka nej sú bezlepkové výrobky mäkšie.
80gr teffovej alebo inej pšenovej múky – môžete použiť aj celozrnnú špaldovú múku ak vám neprekáža lepok
1dcl mandľového mlieka
2 vajcia
15gr bezfosfátového prášku do pečiva
Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu!
Postup:
Do misky dáme zmäknuté maslo a vyšľaháme spolu s cukrom. Pridáme postupne vajíčko po vajíčku a zašľaháme. V inej miske rozmixujeme gaštany s mandľovým mliekom. Ak použijete gaštanové pyré, pridajte iba polovicu dávky mandľového mlieka. Približne dve tretiny čokolády pridáme do cesta ostatné necháme na dekorovanie cookies. Čokoládu jemne vmiešame do krému a prisypeme múky, gaštanové vločky a prášok do pečiva. Premiešame. Cesto musí byť husté, mierne tekuté ale nie veľmi, tak aby sa dali urobiť na plech kôpky, ktoré iba troška pustia tvar. Ak je príliš husté /závisí aj od veľkosti vajíčka/ pridáme troška mandľového mlieka. Plech vystelieme papierom na pečenie a formujeme kôpky dvoma polievkovými lyžicami s odstupom cca 6-7cm. Povrch ozdobíme zvyškom čokolády. Dáme piecť na 12 minút do teplovzdušnej rúry na 170stipňov celzia. Po upečení preložíme na drevenú dosku a necháme vychladnúť.
Dobrý deň, čím by som, prosím Vás, mohla nahradiť gaštanové vločky a múku zo zemných mandlí? Lepok nám nevadí. Dakujem
Tak potom akýmikoľvek obilninami, múka zo zemných mandlí tu má svoje miesto a uplatnenie. Tieto cookiesky môžete urobiť aj z čisto špaldovej či ovsenej múky.
Vyskusane. Vyborne!
Ďakujem za spätnú väzbu:) Krásne Vianoce.
Dobry den p. Hvorecka,
vase recepty su uzasne a inspirujuce. Dakujem za ne. Len by som sa chcela spytat, ci by sa nenaslo viac zdravych ale menej nakladnych receptov, kedze pouzivate velmi nakladne ,muky a ingredience a nie kazdy si to moze dovolit. Nikedy je v jednoduchosti krasa. Napríklad tento recept ma tolko roznych a drahych ingrediencii, ze ma dost odradil.
Dakuejm, Martina
Ďakujem pekne za ocenenie ale neviem nájsť iné kvalitné náhrady v bezlepkových surovinách. Pre mňa je dôležitá kvalita a v bezlepkových lacných zmesiach ju bohužiaľ nenájdem. Mám tu však aj lacnejšie verzie bez lepku napríklad batátové lievance.