Lahodný raňajkový koláčik alebo aj dezert ak chcete, má opäť zdravú príchuť okrem tej charakteristickej datlovomandlovo škoricovej. Využila som prirodzenú sladkosť datlí a pridala som menej trstinového cukru / na celý koláč iba 160gr/. Ricotta, ktorá tvorí základ koláča je vynikajúcim srvátkovým syrom s blahodarným účinkom na organizmus. Obsahuje množstvo vápnika, vitamínov skupiny B, minerály, aminokyselinu cysteín, ktorá je súčasťou silného antioxidantu tripeptidu glutationu ochraňujúceho bunky pred oxidačným stresom. Ricotta je tiež nízkotučná a má menej kalorií ako napríklad mascarpone. Do cesta som ,,zabudovala“ múky s obsahom vlákniny. V koláči sú použité kvalitné tuky ako maslo, kokosový tuk s obsahom nasýtených mastných kyselín. Ak Vám prekáža amaretto pre obsah alkoholu môžete ho pokojne vypustiť, zvýrazní sa chuť škorice. Koláč vydrží v chlade cca 3 dni.
Potrebujeme:
Cesto:
80gr trstinového cukru
150gr zmäknutého masla živočíšneho 82%
90gr celozrnnej špaldovej hladkej múky
100gr hladkej špaldovej múky
90gr mandľovej hladkej múky dostať vo Vitalifeshop.sk
1vajíčko
Plnka:
750gr ricotty
4dcl plnotučného mlieka
1 vajíčko
30gr kokosového tuku
0,01l mandľového amaretta
40gr kukuričný škrob
80gr trstinový cukor
150gr vykôstkovaných sušených datlí
Kávová lyžička mletej škorice
2gr bourbon vanilka
Postup:
Pripravíme si cesto tak že v hlbšej miske zmiešame všetky ingrediencie rukou a vypracujeme do tuhého kompaktného cesta. Trvá to cca 10 minút. Cesto necháme odpočívať v chladnejšej miestnosti. Pripravíme si plnku. Datle namočíme na pol hodinu do amaretta. Ak nechcete použiť alkohol namočte ich do mlieka tiež na pol hodinu. Namočené datle dáme povariť /krátko asi 10minút/ v mlieku spolu s kokosovým tukom. Po vychladnutí ich vymixujeme ponorným mixérom alebo prelejeme do vysokootáčkového mixéru. Vrátime do misy a pridáme ricottu a krátko pomaly prešľaháme metličkou aby zmes neobsahovala veľa vzduchu. Primiešame ešte vajíčko, škrob, vanilku, škoricu a metličkou miešame do hladkého krému.
Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie do tvaru a veľkosti tortovej formy na výšku pol centimetra maximálne. Papier s cestom rýchlo preklopíme do patentnej formy a rukami dotvarujeme okraje do výšky 3cm. Ricottovú zmes nalejeme na cesto až pod okraj koláča. Tortová forma by mala mať polomer 24 cm. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 160stupňov celzia a pečieme 50minút. Pod koláč umiestnime misku s vodou pre optimálnu vlhkosť. Po dopečení koláč necháme vychladnúť pomaly v rúre pri pootvorených dvierkach aby sa postupne znižovala teplota a nepopraskal povrch.
Krájame až po úplnom vychladnutí ideálne na 12 porcií. Najlepšie je ho dať do chladu ešte na 2 hodiny.
Dobré pečenie!
Dobry den, len sa chcem spytat tortovs forma s priemerom 24cm nie polomerom to by bolo vela ci?Dakujem
Silvia, opat dalsi z Vasich receptov nesklamal a cheesecake zmizol za dva dni:-) velmi som sa tesila na kombinaciu riccoty s datlami lebo ricotta patri medzi moje oblubene syry k peceniu a vareniu. Dakujem za tip a inspiraciu. Anka
Dobry den,kolacik je vyborny. Chcem sa opytat,ci som urobila chybu,ked som nahradila mandlovu muku tak,ze som niekolkokrat preosiala mlete mandle? Je to velky rozdiel? Dakujem :)
Dobrý deň, teší ma, že Vám chutil. Neurobila ste žiadnu chybu aj takto sa dá piecť drvené mandle sú však drvené mandle a nie múka.
Takzvané multiorechové zdravé koláče bez múky, paleo a iné pridružené trendové názvy , nemusia byť vôbec tak prospešné. Viac som o tom písala v tomto článku. Tu platí všetko s mierou. Ak chcete mať multiorechovú príchuť, použite radšej múky z orechov a semienok v kombinácii s konvenčnými múkami či prirodzene bezlepkovými. Sú vyrobené z výliskov semien a orechovín a neobsahujú prebytok polynenasýtených mastných kyselín, podliehajúcich rýchlej oxidácii. Orechy by mali tiež pochádzať z dôveryhodného zdroja aj tie vlašské aby sme sa vyhli prísunu mykotoxínov.
Celý článok tu https://horecka.sk/2015/12/07/zdravsie-pecenie-nielen-na-vianoce/
Dobry vecer pani Horecka. Dakujem za Vas recept. Chute a sladkost kolaca su absolutne vyvazene. Najprv som sa bala, ze tie datle bude velmi citit, ale pridanim ricoty a vanilky sa to zmenilo na fantasticky kolac. Vybornyyy. Dakujem Vam. :)
Teším sa, že chutil… ďakujem krásne a dobrú chuť!